Lejeloven-2019 § 85d

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 85d giver særlige rettigheder til lejere, der driver erhverv fra lokaler i en ejendom og må opsige lejemålet som følge af ekspropriation, nedrivning eller ombygning til formål, der kunne gennemføres via ekspropriation.

Lovtekst – § 85d

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

Opsiges en lejer, der driver erhverv fra lokaler i ejendommen, efter § 83, litra b, som følge af ekspropriation, har lejeren ret til godtgørelse. Det samme gælder, hvis opsigelsen sker på grund af nedrivning eller ombygning til fyldestgørelse af et formål, til hvis gennemførelse der kan foretages ekspropriation. Lejeren har dog kun ret til godtgørelse, i det omfang virksomheden videreføres, og det dokumenteres, at der er lidt et tab, der ikke med rimelighed kunne være undgået.

1) tab på inventar og installationer,

2) driftstab i flytteperioden,

3) flytteudgifter og

4) rimelige udgifter til sagkyndig bistand.

Stk. 2. Godtgørelse efter stk. 1 ydes til dækning af

Stk. 3. Godtgørelse efter stk. 1 nedsættes i det omfang, der ydes erstatning for ekspropriation eller efter §§ 88-90.

Stk. 4. Såfremt en lejer som omtalt i stk. 1 selv skaffer sig andre lokaler, der kan overtages inden udløbet af opsigelsesfristen, kan kommunalbestyrelsen yde en rimelig godtgørelse, der højst kan udgøre lejen for de hidtidige lejede lokaler for perioden fra fraflytningen til udløbet af opsigelsesfristen. Godtgørelsen kan tidligst ydes fra opsigelsen og kan udbetales, når det er dokumenteret, at lejeren har skaffet sig andre lokaler.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsens afgørelse efter stk. 1-3 kan indbringes for de i lov om offentlige veje omhandlede taksationsmyndigheder. Klage til taksationsmyndighederne skal være indgivet inden 4 uger efter, at klageren har fået meddelelse om afgørelsen.

Praktisk betydning

§ 85d giver særlige rettigheder til lejere, der driver erhverv fra lokaler i en ejendom og må opsige lejemålet som følge af ekspropriation, nedrivning eller ombygning til formål, der kunne gennemføres via ekspropriation. Bestemmelsen sikrer, at erhvervslejere ikke efterlades med udgifter og tab, hvis de mister deres lejemål i forbindelse med sådanne indgreb, forudsat at virksomheden faktisk videreføres – og at tabene ikke kunne være undgået med rimelighed. Godtgørelsen dækker blandt andet tab på inventar og installationer, driftstab i flytteperioden, flytteudgifter og rimelige udgifter til sagkyndig bistand. Paragraffen skal ses som et værn mod, at samfundsmæssige projekter ikke urimeligt vælger erhvervslejere til at betale prisen. Men samtidig er det værd at bemærke, at godtgørelsen ikke er ubegrænset; lejeren skal kunne dokumentere tabet, og der sker modregning, hvis der udbetales ekspropriations- eller anden erstatning efter de nærliggende regler. Bestemmelsen bruges især ved større byudviklingsprojekter, vejudvidelser og lignende indgreb, hvor lejemål ophører ikke af almindelige markedsvilkår, men gennem særlige, offentlige beslutninger.

Eksempler

  • Godtgørelse ved ekspropriation for vejbyggeri

    En butik må fraflytte sine lokaler, fordi kommunen eksproprierer ejendommen til bygning af en ny vej. Butikken får godtgørelse for dokumenteret driftstab, udgifter til flytning og tab på inventar.

  • Nedrivning til byudviklingsprojekt

    Et autoværksted opsiges fordi ejendommen skal nedrives som led i et byfornyelsesprojekt, hvor der ville kunne eksproprieres. Værkstedet modtager godtgørelse, da virksomheden fortsættes andetsteds, og tabet kunne ikke undgås.

  • Ombygning for offentligt formål

    En tandlægeklinik bliver opsagt, fordi bygningen skal bygges om til offentligt kontorhus, hvor der kunne eksproprieres. Klinikken dokumenterer tab på udstyr og får delvis godtgørelse.

Almindelige misforståelser
  • Man har altid ret til godtgørelse uanset om virksomheden videreføres.
  • Godtgørelsen dækker automatisk alle tab uden krav om dokumentation.
  • Paragraffen gælder også ved almindelig opsigelse fra udlejerens side.
Almindelige spørgsmål

Hvem har ret til godtgørelse efter § 85d?

Lejere, der driver erhverv fra lokaler, som opsiges pga. ekspropriation, nedrivning eller ombygning til et formål, der kan gennemføres ved ekspropriation, har ret til godtgørelse, hvis de viderefører virksomheden og kan dokumentere et faktisk tab.

Hvilke tab kan dækkes af godtgørelsen?

Godtgørelsen kan dække tab på inventar og installationer, driftstab i flytteperioden, flytteudgifter og rimelige udgifter til sagkyndig bistand.

Kan man få godtgørelse, hvis virksomheden lukkes helt?

Nej, godtgørelse ydes kun hvis virksomheden videreføres. Ellers er der ikke ret til kompensation efter § 85d.

Hvordan søges og udbetales godtgørelsen?

Godtgørelsen søges hos kommunalbestyrelsen og kan påklages til de taksationsmyndigheder, der omtales i lov om offentlige veje.

Hvordan samordnes godtgørelsen med anden erstatning?

Godtgørelsen nedsættes, hvis virksomheden får anden ekspropriations- eller erstatningsbetaling for det samme forhold.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Skal vi se på regler om erhvervslejeres godtgørelse?

Foreslåede spørgsmål
Hvornår har jeg krav på godtgørelse, hvis mit erhvervslokale opsiges?
Hvordan dokumenterer jeg mit tab ved ekspropriation?
Dækker godtgørelsen alt mit driftstab ved flytning?