Lejeloven-2019 § 83

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 83 sætter snævre rammer for, hvornår udlejeren må opsige lejere, der ikke er omfattet af de særligt lempelige opsigelsesretter i § 82.

Lovtekst – § 83

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

Andre lejeforhold end de i § 82 nævnte kan udlejeren kun opsige i følgende tilfælde, jf. dog §§ 84 og 88:

1) Når udlejeren ønsker selv at benytte det lejede.

2) Når udlejeren dokumenterer, at ejendommen skal nedrives. Det samme gælder, når udlejeren dokumenterer, at ombygning af ejendommen medfører, at det lejede må fraflyttes, og ejendommen efter ombygningen er omfattet af lov om almene boliger m.v., eller ombygningen sker som følge af ekspropriation eller ombygning til fyldestgørelse af et formål, til hvis gennemførelse der kan foretages ekspropriation.

3) Når lejeren af en beboelseslejlighed siden lejeaftalens indgåelse har været antaget som funktionær ved ejendommens drift til arbejde, for hvis udførelse det er af væsentlig betydning, at funktionæren bor i ejendommen, og udlejeren godtgør, at arbejdet ikke har været udført på tilfredsstillende måde. Opsigelse kan kun ske, når lejligheden ved genudlejning skal benyttes af efterfølgeren.

4) Når lejeren af en beboelseslejlighed, som er lejet som arbejder- eller funktionærbolig af den virksomhed, hvori lejeren er ansat, udtræder eller er udtrådt af sit arbejdsforhold til virksomheden, og lejligheden skal benyttes af en anden ansat i virksomheden.

5) Når lejeren har tilsidesat god skik og orden, jf. § 79 a, stk. 1, nr. 1-8 eller 11, jf. § 79 b, stk. 2, og forholdet er af en sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet.

6) Når lejeren har tilsidesat betingelserne i et betinget lejeforhold, jf. § 79 b, stk. 1, nr. 1, og forholdet er af en sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet.

7) Når vægtige grunde i øvrigt gør det særlig magtpåliggende for udlejeren at blive løst fra lejeforholdet.

Stk. 2. Vedrører lejeforholdet en plejebolig efter § 1, stk. 1, 2. pkt., i den tidligere lov om boliger for ældre og personer med handicap, jf. lovbekendtgørelse nr. 316 af 24. april 1996, eller § 5, stk. 2, i lov om almene boliger m.v. eller en ustøttet privat plejebolig, jf. § 1, stk. 5, anvist af kommunen eller amtskommunen, kan opsigelse efter stk. 1 kun ske, når lejeren samtidig anvises en anden og passende bolig.

Praktisk betydning

§ 83 sætter snævre rammer for, hvornår udlejeren må opsige lejere, der ikke er omfattet af de særligt lempelige opsigelsesretter i § 82. Det betyder, at almindelige boliglejere kun kan opsiges, hvis visse alvorlige eller tungtvejende forhold gør sig gældende. Typisk taler vi om situationer, hvor udlejer selv har behov for boligen, dokumenteret nedrivning eller ombygning medfører, at lejeren må fraflytte, eller hvor lejeren har udvist grov adfærd eller brudt en betingelse i lejekontrakten. Bestemmelsen beskytter lejeren mod vilkårlig opsigelse og har rødder i det danske ønske om tryghed på lejeboligmarkedet. I praksis kræver opsigelse altid, at særligt tungtvejende hensyn gør det nødvendigt, og der skal ofte kunne dokumenteres konkrete omstændigheder. Bestemmelsen betragtes i dag som et af de centrale værn mod lejerusikkerhed. Det er værd at bemærke, at reglerne omkring lejers retssikkerhed er blevet udviklet over årtier for at give et solidt bolværk mod spekulation og for at fremme boligstabilitet for almindelige mennesker, samtidig med at udlejerens reelle behov kan tilgodeses i ekstraordinære tilfælde.

Eksempler

  • Udlejer skal bruge lejligheden selv

    En privat udlejer ønsker at flytte ind i sin udlejede lejlighed. Han kan opsige lejeren efter § 83, stk. 1, nr. 1, hvis han beviser, at han selv reelt ønsker at bebo boligen.

  • Nedrivning af ejendommen

    En ejer dokumenterer, at en ejendom skal nedrives. Lejeren kan lovligt opsiges, hvis nødvendige beviser fremlægges for, at nedrivningen er uundgåelig.

  • Lejer tilsidesætter god skik og orden

    En lejer har gennem længere tid udvist grov, generende adfærd. Udlejer kan opsige lejer efter § 83, hvis adfærden gør, at det virkelig er påkrævet.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, udlejer altid kan opsige med tre måneders varsel – det kræver en særlig grund efter § 83.
  • Det er ikke tilstrækkeligt, at udlejer 'bare' vil modernisere – dokumentation for nødvendigheden kræves.
  • Lejer kan ikke opsiges, blot fordi udlejer ønsker at ændre formål for lejemålet.
Almindelige spørgsmål

Kan en udlejer frit opsige en boliglejer, hvis han bare ønsker det?

Nej, udlejer skal have en særlig, saglig grund som beskrevet i § 83, fx eget brug, nedrivning eller grov misligholdelse.

Hvad skal udlejer dokumentere ved opsigelse pga. ombygning?

Udlejer skal konkret kunne dokumentere, at ombygningen kræver fraflytning, og at betingelserne i § 83 er opfyldt.

Er lejer beskyttet mod vilkårlig opsigelse?

Ja, § 83 giver lejeren stærk beskyttelse – opsigelse kræver altid en særlig, lovlig grund.

Kan lejeren få anvist anden bolig ved opsigelse?

Ja, ved plejeboliger skal lejer samtidig anvises en anden passende bolig. For visse andre situationer gælder særlige regler, fx om erstatning.

Relaterede paragraffer
  • § 82

    Beskriver undtagelsestilfælde, hvor udlejer har udvidet adgang til opsigelse.

  • § 84

    Indeholder vigtige begrænsninger og krav ved opsigelse til eget brug.

  • § 88

    Giver ekstra beskyttelse til erhvervslejere ved opsigelse.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil mig dine spørgsmål om lejeloven.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan jeg som lejer opsiges af udlejer?
Hvilke krav gælder for udlejers opsigelse efter § 83?
Hvilken dokumentation kræves, hvis ejendommen skal nedrives?