Lejeloven-2019 § 82
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 82 fastsætter de tilfælde, hvor udlejeren kan opsige lejeforhold, der normalt har stærk beskyttelse mod opsigelse.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Udlejeren kan opsige lejeforhold om
1) enkelte værelser til beboelse, når værelset er en del af udlejerens beboelseslejlighed eller er en del af et en- eller tofamilieshus, som udlejeren bebor,
2) beboelseslejlighed i et hus, hvori der på tidspunktet for aftalens indgåelse kun findes to beboelseslejligheder, hvoraf ejeren bebor den ene. Reglen gælder, selv om ejeren anvender et eller flere lokaler i huset til andet end beboelse, og selv om der i ejendommen er udlejet et eller flere enkeltværelser til beboelse,
3) ejerbolig eller andelsbolig, hvis ejeren eller andelshaveren selv agter at bebo lejligheden, idet reglen dog kun gælder for ejere af ejerboliger eller ejere af andele i andelsboligforeninger, der ejede den pågældende lejlighed eller andel på tidspunktet for lejeaftalens indgåelse, og som på tidspunktet for opsigelsen ikke ejer andre udlejede ejerboliger eller andelsboliger,
4) lokaler til restauration, butik, kiosk eller tilsvarende brug på banegårde, i teatre, foreningsbygninger, forlystelsesanlæg, skove, parker o. lign., hvor forretningen må antages hovedsagelig at blive søgt af det publikum, der benytter de nævnte virksomheder, skove og parker, og hvor forretningen står i direkte tilknytning til disse.
§ 82 fastsætter de tilfælde, hvor udlejeren kan opsige lejeforhold, der normalt har stærk beskyttelse mod opsigelse. Bestemmelsen gælder især, når udlejeren bor tæt på eller i samme ejendom som lejeren: for eksempel udlejning af et værelse i egen lejlighed eller situationer, hvor der kun er to beboelseslejligheder i ejendommen, og udlejeren selv bor i den ene. Derudover kan ejere af ejer- eller andelsboliger opsige lejeren, hvis de selv ønsker at flytte ind, dog med begrænsning, så det ikke bliver en generel undtagelse til lejerbeskyttelsen. Endelig åbnes der for særlig opsigelsesadgang for lokaler på visse institutionelle adresser (som banegårde eller teatre), hvor lejers brug typisk er tæt knyttet til selve institutionens drift. Hensigten har historisk været, at beskytte udlejere i situationer, hvor et tæt eller personligt forhold gør det urimeligt at påtvinge et lejemål, og hvor ejeren reelt har brug for boligen selv. Paragraffen spiller fortsat en væsentlig rolle, især for private udlejere af få værelser og for de tilfælde, hvor ejer/andelshaver reelt vil bruge boligen.
Eksempler
Værelsesudlejning i egen lejlighed
En udlejer opsiger en lejer, der har lejet et værelse i udlejerens private lejlighed, fordi udlejeren ikke længere ønsker at have en lejer boende.
Ejer flytter ind i sin udlejede andelsbolig
En andelshaver, der midlertidigt har lejet sin andelsbolig ud, opsiger lejer for selv at flytte ind, da han ikke længere ejer nogen anden andelsbolig.
Butikslejemål på banegård
En forpagter af en kiosk på en banegård får sit lejemål opsagt af banegårdsadministrationen, fordi brugen af stedet skal ændres.
- •Udlejer kan opsige alle lejere frit efter § 82.
- •Det gælder for alle former for udlejning.
- •Lejeren har ingen mulighed for at klage over en sådan opsigelse.
Kan en udlejer opsige alle lejeforhold efter § 82?
Nej, § 82 omfatter kun nogle meget specifikke situationer som værelser udlejet i udlejerens bolig, små ejendomme, og visse erhvervslejemål.
Skal udlejeren begrunde opsigelsen?
Nej, i de nævnte tilfælde kan udlejeren opsige uden at skulle angive en yderligere saglig grund, men de formelle krav til opsigelsen skal følges.
Hvad sker der, hvis udlejeren har flere ejer- eller andelsboliger?
Udlejer kan kun opsige efter § 82, litra c, hvis han eller hun ikke ejer andre udlejede ejer- eller andelsboliger på opsigelsestidspunktet.
Hvilket opsigelsesvarsel gælder?
Varslet er oftest 1 måned for værelser i udlejerens egen bolig; for øvrige tilfælde gælder længere varsel, jf. § 86.
Kan lejeren gøre indsigelse mod opsigelsen?
Ja, lejeren kan gøre indsigelse, og sagen kan indbringes for boligretten, især hvis formalia ikke er overholdt.
Velkommen! Spørg endelig løs om lejers og udlejers rettigheder.
Velkommen! Spørg endelig løs om lejers og udlejers rettigheder.