Lejeloven-2019 § 46a

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 46a forpligter udlejeren til aktivt at informere lejerne, når en godkendt energikonsulent har udarbejdet energimærkning for ejendommen.

Lovtekst – § 46a

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

Har en godkendt energikonsulent udarbejdet energimærkning, jf. lov om fremme af energibesparelser i bygninger, skal udlejeren orientere lejerne herom og på en lejers forlangende give denne eller dennes befuldmægtigede adgang til at gennemgå dette materiale og eventuelle bilag hertil.

Stk. 2. Beboerrepræsentanterne eller et flertal af lejerne kan foreslå gennemførelse af arbejder, der er angivet i en energiplan i medfør af lov om fremme af energibesparelser i bygninger, når der samtidig anvises mulighed for finansiering og dækning af de driftsudgifter, der følger af arbejdernes gennemførelse.

Stk. 3. Leverer udlejeren varme og opvarmning af brugsvand, og overstiger udgifterne hertil ifølge det senest udsendte varmeregnskab for et år halvdelen af lejen for den pågældende periode, kan beboerrepræsentanterne eller et flertal af lejerne forlange, at der udføres alle eller en del af de arbejder vedrørende varme og opvarmning af brugsvand, der er angivet i en energiplan, jf. lov om fremme af energibesparelser i bygninger. Foreligger der ikke energimærkning med tilhørende energiplan, jf. lov om fremme af energibesparelser i bygninger, kan lejerne, såfremt forholdet er omfattet af 1. pkt., kræve, at udlejeren gennemfører en sådan energimærkning. Det er en betingelse, at beboerrepræsentanterne eller et flertal af lejerne samtidig giver tilslutning til en lejeforhøjelse til dækning af samtlige de udgifter, der følger af arbejdernes gennemførelse, jf. § 58, stk. 4.

Praktisk betydning

§ 46a forpligter udlejeren til aktivt at informere lejerne, når en godkendt energikonsulent har udarbejdet energimærkning for ejendommen. Hvis en lejer eller en repræsentant for lejeren ønsker det, skal udlejeren give adgang til at gennemgå energimærkningsmaterialet og eventuelle bilag. Regelgrundlaget refererer til lov om fremme af energibesparelser i bygninger og skal understøtte både energimæssig gennemsigtighed og muligheden for, at lejerne får konkret viden om bygningens energiforbrug og eventuelle forbedringsmuligheder. Bestemmelsen er praktisk vigtig, fordi energimærkning efterhånden er et centralt redskab i grøn omstilling af boligmarkedet, og fordi varmeudgifter ofte udgør en væsentlig del af lejerens økonomi. I dag betyder bestemmelsen, at lejere kan være oplyste medspillere i boligforbedringer, og at udlejeren ikke må tilbageholde denne type information. Bestemmelsen håndhæves også via tilsyn og kan indgå i konflikter mellem lejer og udlejer, fx hvis adgang nægtes.

Eksempler

  • Lejer beder om energirapport

    En lejer ønsker at vide, hvor energieffektiv ejendommen er, og beder derfor udlejeren om adgang til energimærkningen. Udlejeren skal herefter udlevere eller vise materialet, så lejeren kan gennemgå det, herunder bilag.

  • Udlejer informerer ved ny energimærkning

    Efter en energikonsulent har udfærdiget en ny energimærkning, giver udlejeren alle lejere besked via brev eller e-mail om, at rapporten foreligger, og at den kan gennemgås ved henvendelse.

  • Lejerrepræsentant får indsigt før forhandling

    En beboerrepræsentant ønsker at diskutere energiforbedringer med udlejeren, men først rekvirerer vedkommende adgang til det gældende energimærkningsmateriale og tilhørende bilag.

Almindelige misforståelser
  • Udlejeren behøver kun orientere lejerne, hvis de selv spørger.
  • Lejeren har ikke ret til at gennemgå bilagene til energimærkningen.
  • Bestemmelsen gælder kun ved indflytning, ikke løbende.
Almindelige spørgsmål

Skal udlejeren automatisk udlevere energimærkningen til alle?

Nej, men udlejeren skal informere lejerne om, at energimærkningen er udarbejdet og give adgang til at gennemgå materialet, hvis en lejer beder om det.

Kan udlejeren nægte en lejer adgang til rapporten?

Nej, udlejeren er forpligtet til at give adgang til både selve energimærkningen og bilag, hvis en lejer eller dennes befuldmægtigede anmoder herom.

Omfatter retten også tidligere energimærkninger?

Bestemmelsen gælder, når der foreligger en gyldig energimærkning. Hvis ældre mærkninger stadig er relevante, bør udlejeren også give adgang til disse, især hvis kun den gamle foreligger.

Hvem må få adgang til energimærkningen?

Lejeren selv eller en befuldmægtiget, fx advokat eller repræsentant, har ret til at gennemgå materialet.

Er det tilstrækkeligt at henvise til et link?

Det kan være tilstrækkeligt, hvis det sikrer fuld adgang til materialet og eventuelle bilag – men det afhænger af konkret informationskvalitet og tilgængelighed.

Relaterede paragraffer
  • § 36

    Handler om udlejers levering af varme og varmeregnskaber, hvor energimærkning også kan være relevant.

  • § 19

    Omhandler udlejers generelle vedligeholdelsespligt – energimærkning kan afdække behov for forbedringer.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg gerne ind til energimærkning og lejeloven.

Foreslåede spørgsmål
Kan jeg som lejer forlange at se energimærkningen?
Hvilke oplysninger skal udlejer give om energiforbrug?
Hvad gør jeg, hvis udlejer ikke oplyser om energimærkning?