Lejeloven-2019 § 45d
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 45d udvider de gældende regler for varme og opvarmning af brugsvand til også at omfatte andre typer af forsyninger fra udlejer til lejer med relation til opvarmning – herunder el og gas.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Bestemmelserne i §§ 36-45 c vedrørende varme og opvarmning af brugsvand finder tilsvarende anvendelse for andre leverancer fra udlejeren til opvarmning, herunder el og gas, og for udlejerens leverance af el til lejerens forbrug i lejemålet til andet end opvarmning, jf. dog stk. 2.
Stk. 2. Leverer udlejeren el til andet formål end opvarmning, kan der kun ske fordeling ud fra godkendte individuelle elektricitetsmålere.
Stk. 3. Udlejeren, beboerrepræsentanterne eller et flertal af lejerne kan uanset stk. 1 kræve, at lejeren fremover betaler elektricitetsudgifter på grundlag af afregningsmålere direkte til elselskabet. Ændringen kan gennemføres med 6 ugers varsel. For leverancer af el til opvarmning kan ændringen gennemføres med 6 ugers varsel til et varmeregnskabsårs begyndelse.
§ 45d udvider de gældende regler for varme og opvarmning af brugsvand til også at omfatte andre typer af forsyninger fra udlejer til lejer med relation til opvarmning – herunder el og gas. Derudover gælder mange af de samme regler for udlejerens levering af el til lejerens almindelige forbrug, altså el til andet end opvarmning. Reglerne vedrører blandt andet afregning, fordeling af forbrugsudgifter og hvem, der skal betale hvad, og hvordan regnskabet opgøres og udsendes. Det er væsentligt, at leverer udlejeren el til f.eks. lys eller husholdningsapparater, må der kun ske fordeling af udgifterne på baggrund af godkendte individuelle målere. Lejerne eller udlejeren kan også forlange, at betalingen fremadrettet sker direkte til elselskabet. Paragraffen er udtryk for et ønske om ligestilling af forskellige energiformer og større gennemsigtighed for lejerne – især i ejendomme, hvor udlejer står for energileverancen.
Eksempler
El til opvarmning via udlejer
Udlejeren leverer el til lejemålets elvarme, og udgifterne fordeles og opkræves efter de samme regler, som gælder for varmeafregning.
Elforbrug til husholdning
Udlejeren betaler for alm. el-forbrug og viderefakturerer lejerne – dette må kun ske ud fra individuelle målere.
Skift til direkte elafregning
Flertallet af lejerne ønsker selv at afregne med elselskabet, og udlejeren skal herefter lade hver lejer betale direkte.
- •Man må altid fordele el-udgifter uden godkendte målere.
- •Lejeren kan ikke kræve direkte afregning med elselskabet.
- •Reglerne gælder kun for lejligheder med kollektiv varme.
Kan udlejer opkræve el-udgifter uden individuelle målere?
Nej, for almindeligt el-forbrug (ikke opvarmning) kræves godkendte individuelle elmålere.
Kan lejerne selv bestemme at betale direkte til elselskabet?
Ja, et flertal af lejerne – eller udlejeren – kan forlange det med 6 ugers varsel.
Gælder reglerne både for el til opvarmning og til husholdning?
Ja, men reglerne for fordeling og mulighed for direkte afregning er forskellige for de to formål.
Skal udlejer overholde varmeregnskabets frister for elregnskab?
Ja, for leverancer til opvarmning behandles ud fra tilsvarende regler og frister.
Velkommen! Spørg trygt til regler om el og varme.
Velkommen! Spørg trygt til regler om el og varme.