Lejeloven-2019 § 37
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 37 fastlægger, hvordan udlejers udgifter til varme, opvarmning af brugsvand, køling og vand skal fordeles, opgøres og afregnes over for lejere.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Udgifterne i § 36, stk. 1 og 2, opgøres i særskilte forbrugsregnskaber for
1) varme og opvarmning af brugsvand,
2) køling og
3) vand.
Stk. 2. Rabatydelser og lign. skal godskrives regnskabet.
Stk. 3. I regnskabet for varme og opvarmning af brugsvand og i kølingsregnskabet kan udlejeren kun medtage udgiften til energiforbruget i regnskabsperioden. Sker leverancen fra et kollektivt forsyningsanlæg, skal udlejeren dog medtage den samlede udgift. Udgifter til kontrol, eftersyn og vedligeholdelse af henholdsvis varmeanlæg og kølingsanlæg, der er pålagt udlejeren i henhold til lov om fremme af energibesparelser i bygninger, skal medtages i regnskabet.
Stk. 4. Udgifterne til energimærkning medtages i regnskabet for varme og opvarmning af brugsvand som en forholdsmæssig del med lige store beløb i hvert af årene i den periode, energimærkningen er gyldig. Endvidere kan medtages en passende forrentning af den del af udgiften til energimærkning, der ikke er dækket ved lejernes betaling efter 1. pkt.
Stk. 5. I vandregnskabet kan udlejeren medtage samtlige udgifter vedrørende forsyning med vand, herunder vand- og vandafledningsafgift, i regnskabsperioden.
Stk. 6. Skal en udgift, der hidtil har været indeholdt i lejen, fremover indgå i et forbrugsregnskab, jf. stk. 1, nedsættes lejen samtidig med et beløb, der svarer til det, der var indeholdt i lejen.
Stk. 7. Boligministeren kan fastsætte regler om, at engangsydelser eller udgifter, der ikke betales hvert år, skal fordeles over flere regnskabsår, og at udlejeren kan medtage en passende forrentning af den del af udgiften, der ikke er dækket ved lejernes løbende betaling.
§ 37 fastlægger, hvordan udlejers udgifter til varme, opvarmning af brugsvand, køling og vand skal fordeles, opgøres og afregnes over for lejere. Derved sikres, at hver type forbrugsudgift er tydeligt opgjort i sit eget regnskab, så lejere kan kontrollere og forstå, hvad de betaler for. Der stilles samtidig krav om, at eventuelle rabatter eller lignende fradrages, og at kun udgifter vedrørende regnskabsperioden må medtages. Dette øger gennemsigtighed, fairhed og forhindrer udlejere i at skjule eller fordele udgifter på tværs af regnskaber. Historisk er dette led i en løbende stramning af lejelovgivningens krav til udlejere om præcis opgørelse og regnskabsaflæggelse, hvilket beskytter lejeren mod fejlagtig, uigennemsigtig eller urimelig viderefakturering.
Eksempler
Varmeregnskab for lejligheder
Udlejeren udarbejder et særskilt varmeregnskab for varmeforbruget og opvarmning af brugsvand for alle lejere i ejendommen, så det er tydeligt, hvilken andel hver enkelt lejer skal betale.
Kølingsudgift efter målere
Udlejeren medtager alene kølingsudgifter for den aktuelle periode i et separat kølingsregnskab og fordeler udgiften efter målerforbrug for hver lejer.
Rabat fra fjernvarmeværk
Får udlejeren rabat fra forsyningsselskabet, skal rabatten modregnes og komme lejerne til gode i regnskabet.
- •Man tror, udlejeren bare kan fordele udgifter, som det passer ham, uden særskilte regnskaber.
- •Nogle tror, rabatter automatisk er udlejerens fortjeneste – det er de ikke.
- •Flere tror, at alle regnskaber må samles i ét, men loven kræver opdeling.
Hvad betyder det, at udgifterne skal opgøres i særskilte regnskaber?
Det betyder, at eksempelvis varme, køling og vand ikke må blandes sammen; hver udgift skal have sit eget, separate regnskab, så det er gennemskueligt for lejeren.
Kan udlejeren lægge ekstra gebyrer oveni regnskaberne?
Kun de faktiske udgifter i regnskabsperioden, eventuelle lovlige administrationsgebyrer og bestemte udgifter, fx til vedligehold efter visse regler, må medtages – andet er ikke tilladt.
Skal rabatter og bonusser fra forsyningsselskaber videregives til lejerne?
Ja, enhver form for rabat eller lignende udløst hos leverandøren skal modregnes i det relevante forbrugsregnskab.
Kan regnskabet dække flere år ad gangen?
Som udgangspunkt skal regnskabet kun dække den regnskabsperiode, der er fastlagt – typisk ét år – medmindre der er fastsat regler om fordeling af engangsudgifter.
Hej – her er du i trygge juridiske hænder!
Hej – her er du i trygge juridiske hænder!