Lejeloven-2019 § 74
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 74 fastslår, at en lejer, der ønsker at bytte sig til en lejlighed ejet af en kommune, almen boligorganisation, kollegieselskab eller stiftelse, skal overholde de særlige regler og vilkår, der gælder for at få sådan en bolig.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Den lejer, der ved bytning ønsker at overtage en lejlighed, der tilhører en kommune, en almen boligorganisation, et kollegieselskab eller en stiftelse, skal opfylde de særlige vilkår, der gælder for overtagelse af sådanne lejligheder. Med stiftelse ligestilles en pensionskasse el. lign., der kun genudlejer lejlighederne til sine medlemmer ved overgang til pension.
Stk. 2. Det kan betinges, at den, der ved bytning opnår en lejlighed i en andelsboligforening, skal indtræde som medlem af foreningen.
Stk. 3. Bytteretten gælder uanset vedtægtsmæssige begrænsninger i beboernes bytteadgang.
§ 74 fastslår, at en lejer, der ønsker at bytte sig til en lejlighed ejet af en kommune, almen boligorganisation, kollegieselskab eller stiftelse, skal overholde de særlige regler og vilkår, der gælder for at få sådan en bolig. Det gælder også, hvis lejligheden ejes af en pensionskasse o.lign., der kun udlejer til egne medlemmer ved pensionering. I praksis betyder det, at bytning ikke giver fortrinsret eller særbehandling i forhold til de regler, som gælder for tildeling eller overtagelse af denne type lejligheder—fx ventelister, medlemskab eller sociale kriterier. Formålet er at beskytte det offentlige og almene boligudlejningernes fordelingsprincip, så mulig omgåelse via bytning forhindres. Paragraffen understreger også, at disse særlige vilkår ikke automatisk kan omgås gennem lejerens bytteret, og at andelsforeninger lovligt kan stille krav om medlemskab ved bytte. Endelig præciseres, at almindelige vedtægtsmæssige begrænsninger ikke kan fjerne bytteretten, men de særlige tildelingsvilkår skal stadig følges.
Eksempler
Bytte med kommunal lejlighed
En privat lejer ønsker at bytte sig til en kommunal lejlighed, men må acceptere at gå på venteliste og opfylde kommunens fordelingskriterier.
Kollegiebolig og studiekrav
En lejer søger at bytte til et kollegieværelse, men får afslag, da lejeren ikke er studerende, hvilket er et krav for at få boligen.
Andelsboligforening kræver medlemskab
En person bytter sig til en lejlighed i en andelsboligforening og skal derfor indmelde sig i foreningen for at overtage lejemålet.
- •Bytteret betyder ikke automatisk adgang til kommunale eller almene boliger.
- •Man kan ikke springe ventelister eller sociale kriterier over med bytte.
- •Andelsforeninger kan ikke afvise bytning alene med henvisning til vedtægter.
Kan jeg frit bytte mig til en kommunal lejlighed?
Nej, du skal opfylde de særlige betingelser, kommunen stiller for overtagelse, såsom ventelister eller tildelingskriterier.
Har jeg ret til at få en almen bolig via bytning, hvis jeg ellers ikke opfylder kravene?
Nej, bytning giver dig ikke ret til at omgå almindelige adgangsregler for almene boliger.
Hvad gælder, hvis jeg bytter mig til en lejlighed i en pensionskasse?
Du skal være medlem af pensionskassen og opfylde deres betingelser om fx overgang til pension.
Kan en andelsboligforening nægte mig at overtage via bytte?
De kan kræve, at du optages som medlem, men kan ikke afvise bytningen alene på grund af vedtægterne.
Kan almene boligorganisationers interne regler tilsidesætte min bytteret?
De kan stille krav om opfyldelse af interne vilkår, men kan ikke helt fjerne din adgang til bytning efter loven.
Velkommen! Spørg alt om bytteret til lejeboliger.
Velkommen! Spørg alt om bytteret til lejeboliger.