Lejeloven-2019 § 73

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 73 i lejeloven fastslår, at lejere af beboelseslejligheder har lovbestemt ret til at bytte bolig med en anden lejer af en beboelseslejlighed – altså at 'bytte sig ud' af sin bolig, så den anden overtager lejemålet.

Lovtekst – § 73

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

Lejeren af en lejlighed, der udelukkende er udlejet til beboelse, har ret til at bytte med en lejer af en anden beboelseslejlighed, således at denne overtager lejligheden.

1) udlejer har sin bopæl i ejendommen, og denne omfatter færre end 7 lejligheder,

2) den fraflyttede lejer ikke har beboet lejligheden i 3 år,

3) lejligheden ved bytning vil blive beboet af flere end 1 person pr. beboelsesrum, eller

4) udlejeren i øvrigt har rimelig grund til at modsætte sig det pågældende bytte.

Stk. 2. Udlejeren kan modsætte sig bytte hvis

Stk. 3. Såfremt der er tale om et lejemål, som udlejeren agter at forbedre i forbindelse med byttet og herefter fastsætte lejen efter § 5, stk. 2, i lov om midlertidig regulering af boligforholdene, skal udlejeren straks meddele lejeren dette og senest 1 måned efter lejerens meddelelse om bytte anmode huslejenævnet om en forhåndsgodkendelse, jf. § 25 a, stk. 2, i lov om midlertidig regulering af boligforholdene. Udlejeren skal fremsende kopi af anmodningen om forhåndsgodkendelse samt oplysning om størrelsen af den forventede husleje efter forbedringen til lejeren. Når huslejenævnets forhåndsgodkendelse foreligger, skal udlejeren straks give lejeren kopi heraf. Undlader udlejeren at give de i 1. og 3. pkt. nævnte oplysninger, kan lejen ikke fastsættes efter § 5, stk. 2, i lov om midlertidig regulering af boligforholdene, hvis genudlejning sker som led i det pågældende bytte. Ved forhåndsgodkendelsen ses bort fra bestemmelsen i § 5, stk. 4, i lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

Stk. 4. Lejeren skal senest 14 dage efter, at kopi af huslejenævnets forhåndsgodkendelse efter stk. 3 er kommet frem til lejeren, meddele udlejeren, at byttet ønskes gennemført. Sker det ikke, fortsætter lejeforholdet på uændrede vilkår. En indhentet forhåndsgodkendelse efter stk. 3 har gyldighed i indtil 2 år efter godkendelsens datering.

Stk. 5. Udlejeren skal modsætte sig bytte, hvis lejligheden efter bytning vil blive beboet af flere end 2 personer pr. beboelsesrum, jf. lov om midlertidig regulering af boligforholdene § 52 a, stk. 1. Undlader udlejeren dette, straffes udlejeren med bøde. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel. 1.-3. pkt. gælder alene i kommuner, hvor kommunalbestyrelsen har truffet beslutning om, at lov om midlertidig regulering af boligforholdene §§ 52 a-c skal gælde og kun i de tilfælde, hvor udlejeren har meddelt kommunalbestyrelsen, at disse regler skal gælde i udlejerens ejendomme2).

Stk. 6. Flere ejerlejligheder, der henhører under samme ejerforening, og som ejes af samme udlejer, anses i denne bestemmelse som en ejendom. Er flere ejendomme, der ejes af samme ejer, opført kontinuerligt som en samlet bebyggelse, og har disse ejendomme fælles friarealer eller nogen form for driftsfællesskab, anses disse ligeledes i denne bestemmelse som en ejendom. Det samme gælder, hvor flere ejendomme er samvurderet eller samnoteret i tingbogen.

Stk. 7. Hvis det skønnes rimeligt af hensyn til efterspørgslen, kan udlejer ved bytte af ældreboliger eller ustøttede private plejeboliger stille krav om, at den pågældende bolig skal bebos af personer, som opfylder betingelserne for at komme i betragtning til en bolig af den pågældende karakter.

Praktisk betydning

§ 73 i lejeloven fastslår, at lejere af beboelseslejligheder har lovbestemt ret til at bytte bolig med en anden lejer af en beboelseslejlighed – altså at 'bytte sig ud' af sin bolig, så den anden overtager lejemålet. Baggrunden er at sikre mobilitet på boligmarkedet, og styrke lejeres mulighed for at tilpasse boligen til nye livsforhold. Retten til bytte er dog begrænset, og udlejer kan modsætte sig byttet i en række nærmere angivne situationer, f.eks. hvis byttet skaber overbefolkning, hvis lejeren kun har boet kort tid, eller hvis udlejer bor i ejendommen, og denne har færre end syv lejemål. Ydermere kan bytte nægtes, hvis der foreligger anden rimelig grund. Særlige regler gælder ved forbedringer og hvis lejen skal fastsættes efter bestemte regler efterfølgende. På den måde balancerer bestemmelsen hensynet til lejers trivsel og udlejers rimelige interesser.

Eksempler

  • Studerende bytter lejlighed

    En studerende i København ønsker at bytte sin 2-værelses lejlighed med en lejer i Aarhus – begge informerer udlejerne, som godkender byttet, da alle regler er overholdt.

  • Udlejer siger nej pga. kort beboelse

    En lejer har boet under et år i sin lejlighed og ønsker at bytte, men udlejer nægter, da lejerens bopæl ikke har varet mindst 3 år som loven foreskriver.

  • Overbefolkning forhindrer bytte

    En familie på fire ønsker at bytte til en 2-værelses, men udlejer nægter, da lejligheden ellers ville blive beboet af for mange personer i forhold til antallet af rum.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at udlejer altid kan nægte bytte efter eget ønske – men det kræver saglig begrundelse.
  • Nogle tror, at bytning kun er muligt i almene boliger – men loven gælder også private lejeboliger.
  • Det er en udbredt misforståelse, at man kan bytte kort efter indflytning – men der kræves normalt 3 års beboelse.
Almindelige spørgsmål

Kan min udlejer altid nægte et boligbytte?

Nej, men udlejer kan nægte byttet i specifikke situationer, fx ved kort beboelsestid, overbefolkning eller hvis udlejer bor i en mindre ejendom.

Hvor længe skal jeg have boet i min lejlighed før jeg må bytte?

Du skal normalt have boet i lejligheden i mindst 3 år, med mindre andet fremgår af lovens undtagelser.

Kan jeg bytte, hvis jeg bor til leje i en privat andelsbolig?

Ja, men der kan gælde særlige krav, f.eks. krav om medlemskab af andelsforeningen for den indflyttende lejer.

Kan jeg bytte over kommunegrænser?

Ja, det er ikke en hindring så længe begge lejemål er beboelseslejligheder og øvrige krav opfyldt.

Hvad sker der hvis udlejer nægter uden lovlig grund?

Udlejers afslag kan indbringes for huslejenævnet eller boligretten, som kan tage stilling til om nægtelsen var berettiget.

Relaterede paragraffer
  • § 69

    Omhandler lejerens ret til fremleje, som er beslægtet med bytning i forhold til at overdrage brugsretten.

  • § 74

    Bestemmer særlige vilkår for bytteret når den ene lejlighed ejes af kommune, almennyttigt selskab eller stiftelse.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørger du til bytteret? Fyr løs!

Foreslåede spørgsmål
Kan min udlejer nægte et boligbytte?
Hvilke krav gælder før jeg må bytte bolig?
Kan jeg bytte bolig på tværs af landsdele?