Lejeloven-2019 § 120

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

Denne paragraf fastlægger, at hvis der i løbet af et finansår offentliggøres flere forskellige tilpasningsprocenter, skal det altid være den senest bekendtgjorte procent, der anvendes, når man regulerer de beløb og grænser, som ifølge lejeloven justeres én gang årligt med 2,0 procent plus tilpasningsprocenten.

Lovtekst – § 120

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

Bekendtgøres der flere tilpasningsprocenter for et finansår, skal den senest bekendtgjorte lægges til grund ved reguleringen af de beløb og beløbsgrænser, der efter loven reguleres een gang årligt med 2,0 pct. tillagt en tilpasningsprocent for det pågældende finansår.

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. januar 1983.

Stk. 2. Lejeforhøjelse efter § 63 b i lov om leje, jf. denne lovs § 1, nr. 13, kan uanset bestemmelsens stk. 2, gennemføres med 1 måneds varsel med virkning fra den 1. januar 1983, hvis kravet om lejeforhøjelse fremsættes senest 3 måneder efter dette tidspunkt.

Stk. 3. Lejeren kan forlange at efterbetale lejeforhøjelsen som nævnt i stk. 2 for månederne januar, februar og marts 1983 i lige så mange rater som det antal måneder, efterbetalingen vedrører.

Stk. idx-3. Loven træder i kraft den 1. januar 1984.

Stk. 1. Denne lovs § 1, nr. 13, har ikke virkning for beløb, der skal afsættes for 1983. Har en udlejer, hvis ejendom er taget i brug i 1970 eller senere, opkrævet lejeforhøjelse i henhold til lejelovens § 63 b, nedsættes lejen tilsvarende med virkning fra 1. januar 1984. Udlejeren giver lejerne skriftlig meddelelse om nedsættelsen inden udgangen af marts 1984.

Stk. 2. Lejelovens § 69, stk. 1, som affattet ved denne lovs § 1, nr. 17, finder anvendelse på fremlejeforhold, hvor indflytning sker efter lovens ikrafttræden.

Stk. idx-6. Loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelsen i Lovtidende.7)

Stk. 1. Pligten til afsætning efter § 63 a, stk. 1, i lov om leje ophæves med virkning fra 1. januar 1983 for de ejendomme, som er nævnt i § 1 i denne lov, og for ejendomme omfattet af kap. 11 i lov om boligbyggeri.

Stk. 2. Har en udlejer, hvis ejendom er omfattet af § 63 a, stk. 6, i lov om leje, som affattet ved denne lovs § 1 eller kap. 11 i lov om boligbyggeri, opkrævet lejeforhøjelse i henhold til lejelovens § 63 b, nedsættes lejen tilsvarende med virkning fra 1. januar 1983. Udlejeren giver lejerne skriftlig meddelelse om nedsættelsen inden udgangen af juli 1984.

Stk. idx-9. Loven træder i kraft den 1. januar 1985 og finder anvendelse i det omfang, der skal betales renter for et tidsrum efter lovens ikrafttræden.

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. januar 1987.

Stk. 2. Har en udlejer med virkning fra den 1. januar 1987 nedsat lejen under henvisning til § 63 a i lov om leje, kan lejeforhøjelse efter § 1, nr. 2, uanset § 63 b, stk. 2, i lov om leje gennemføres med virkning fra den 1. januar 1987 alene ved udlejerens skriftlige meddelelse herom til lejeren fra lovens bekendtgørelse i Lovtidende og inden den 15. december 1986.

Stk. 3. Er der ikke gennemført lejeforhøjelse som nævnt i stk. 2, kan en udlejer til dækning af afsætning efter § 63 a i lov om leje forhøje lejen for perioden 1. marts 1987 til 31. december 1987. Lejeforhøjelse kan uanset § 63 b, stk. 2, i lov om leje ske alene ved udlejerens skriftlige meddelelse herom til lejeren fra lovens bekendtgørelse i Lovtidende og inden den 1. februar 1987. Den månedlige lejeforhøjelse udgør 1,50 kr. pr. m².

Stk. 4. Lejeforhøjelse som følge af afsætning efter § 1, nr. 1, og § 2, nr. 1, og 2, kan uanset § 7, stk. 3, i lov om midlertidig regulering af boligforholdene gennemføres med virkning fra den 1. januar 1987 alene ved udlejerens skriftlige meddelelse herom til lejeren fra lovens bekendtgørelse i Lovtidende og inden den 15. december 1986.

Stk. 5. Er der ikke gennemført lejeforhøjelse som nævnt i stk. 4, kan en udlejer til dækning af afsætning efter § 1, nr. 1, og § 2, nr. 1, og 2, forhøje lejen for perioden 1. marts 1987 til 31. december 1987. Lejeforhøjelsen kan uanset § 7, stk. 3, i lov om midlertidig regulering af boligforholdene ske alene ved udlejerens skriftlige meddelelse herom til lejeren fra lovens bekendtgørelse i Lovtidende og inden den 1. februar 1987. Den månedlige lejeforhøjelse udgør 1,65 kr. pr. m², når udlejer har pligt til at afsætte i medfør af §§ 18 og 18 b i lov om midlertidig regulering af boligforholdene, og yderligere 0,15 kr. pr. m², hvis udlejer har pligt til at afsætte efter § 22 i lov om leje.

Praktisk betydning

Denne paragraf fastlægger, at hvis der i løbet af et finansår offentliggøres flere forskellige tilpasningsprocenter, skal det altid være den senest bekendtgjorte procent, der anvendes, når man regulerer de beløb og grænser, som ifølge lejeloven justeres én gang årligt med 2,0 procent plus tilpasningsprocenten. Bestemmelsen sikrer ensartethed og præcision ved den årlige regulering, uanset om der opstår ændringer eller justeringer fra det offentlige i løbet af året. Det har især betydning for beregning af vedligeholdelseshensættelser og gebyrer, således at tvivl om, hvilken sats der gælder, fjernes. Paragraffen udspringer af behovet for administrative klare linjer i de tilfælde, hvor økonomiske nøgletal fra staten - som tilpasningsprocenterne - måtte blive justeret flere gange årligt. Regelens praktiske værdi ses typisk, når inflation eller ændringer i finanslovens forudsætninger nødvendiggør flere justeringer samme år, hvilket dog sker sjældent.

Eksempler

  • Udregning af vedligeholdelseskonto

    En udlejer skal beregne årets afsætning til vedligeholdelse. Hvis staten har offentliggjort to forskellige tilpasningsprocenter for året, tages den senest udmeldte ved beregning.

  • Regulering af gebyr for påkrav

    Når gebyret for påkravsbrev skal reguleres ved årets begyndelse, anvender man altid den sidst offentliggjorte tilpasningsprocent, også hvis der kom en ny kort før årsskiftet.

  • Tvist om reguleringssats

    Der opstår uenighed mellem lejer og udlejer om, hvilken tilpasningsprocent der skal bruges. Udlejer får medhold, da reglen klart siger, at det er den seneste bekendtgjorte sats, der gælder.

Almindelige misforståelser
  • Man må selv vælge mellem flere bekendtgjorte tilpasningsprocenter.
  • Reglen gælder for alle justeringer i lejeloven, også dem der reguleres flere gange årligt.
  • Lejeren kan forhandle om, hvilken tilpasningsprocent der skal gælde.
Almindelige spørgsmål

Hvad sker der, hvis staten offentliggør flere tilpasningsprocenter i samme år?

Man skal altid bruge den seneste tilpasningsprocent, der er offentliggjort, når man regulerer de beløb, som loven kræver justeret årligt.

Gælder denne regel for alle former for regulerede satser i lejeloven?

Reglen gælder for de beløb og grænser, som ifølge lejeloven reguleres én gang årligt med 2,0 pct. tillagt tilpasningsprocent for finansåret.

Kan udlejer vælge selv, hvilken tilpasningsprocent der anvendes?

Nej. Udlejer skal benytte den senest bekendtgjorte tilpasningsprocent og kan ikke vælge frit.

Hvem bekendtgør tilpasningsprocenten?

Det er de relevante ministerier eller myndigheder, typisk finansministeriet, der bekendtgør tilpasningsprocenter i forbindelse med finansåret.

Relaterede paragraffer
  • § 22

    Handler om beløb, der reguleres med tilpasningsprocent (vedligeholdelseskonto).

  • § 46a

    Også reguleringsbestemmelser, hvor tilpasningsprocent kan indgå.

  • § 93

    Påkravsgebyret reguleres årligt med tilpasningsprocent.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg endelig ind til lejelovens regulering.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår skal tilpasningsprocenten bruges?
Hvordan reguleres gebyrer eller beløbsgrænser årligt?
Hvad hvis der kommer flere tilpasningsprocenter samme år?