Lejeloven-2019 § 106

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 106 fastlægger, hvilke tvister mellem lejer og udlejer der skal behandles af huslejenævnene, som blev etableret efter reglerne i lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

Lovtekst – § 106

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

De i henhold til lov om midlertidig regulering af boligforholdene nedsatte huslejenævn træffer afgørelse efter reglerne i den nævnte lovs kapitel VI i følgende tvister:

1) Tvister om lejeregulering efter reglerne i §§ 47-52 og § 53, stk. 2, og om lejefastsættelse efter kapitel VIII A.

2) Tvister om depositum, forudbetalt leje og sikkerhedsstillelse efter § 34. Huslejenævnet kan herunder tillade, at § 34, stk. 1, fraviges, jf. § 34, stk. 2.

3) Tvister om opfyldelse af udlejerens pligt til renholdelse, vedligeholdelse og fornyelse, jf. kapitel IV.

4) Tvister om opfyldelse af lejerens pligt til renholdelse, vedligeholdelse og fornyelse, jf. kapitel IV. Dette gælder også uenighed om opfyldelse af lejerens pligt til istandsættelse efter fraflytning, uenighed om størrelsen af istandsættelsesbeløbene og tvister om tilbagebetaling af depositum i forbindelse med fraflytning.

5) Tvister om lejeforhøjelser efter reglerne om forbedringer i §§ 58 og 59, herunder om varsling af arbejdernes iværksættelse efter § 55, og nævnet kan fastsætte en frist for aflæggelse af byggeregnskab, jf. § 59, stk. 4. Tvister om lejeforhøjelse og godtgørelse efter §§ 60 og 61. Nævnet afgør endvidere tvister om lejerens ret til at gennemføre forbedringsarbejder m.v. i lejligheden mod godtgørelse efter § 62 a, herunder uenighed om reduktion af beregningsgrundlaget for godtgørelse efter § 62 a, stk. 4, for lejerens udgifter til forbedringsarbejder m.v. og uenighed om beregning af lejeforhøjelse efter § 62 a, stk. 9.

6) Tvister om lejeaftaler indgået i henhold til § 53, stk. 3-5, samt om, hvorvidt en aftale indgået i medfør af § 53, stk. 3-5, er rimelig, jf. aftalelovens § 36.

7) Tvister om lejerens betaling for temperaturregulering, vand og el efter kapitel VII, herunder uenighed om acontobidrag, om tilfælde, hvor udlejeren modsætter sig installation af målere efter § 41, stk. 3, og om udførelse af arbejder omfattet af § 46 a, stk. 2, antennebidrag og betaling for adgang til elektroniske kommunikationstjenester efter kapitel VII A.

8) Tvister om lejerens ret til at installere hjælpemidler efter § 29, stk. 9, om deposita efter § 29, stk. 4 og 5, og tvister om, hvorvidt en aftale i henhold til § 66 a om forbedringsarbejder er åbenbart urimelig.

9) Tvister om udlejerens ret til at råde over arealer i tagetager efter § 53, stk. 5.

10) Tvister om en lejers tilsidesættelse af god skik og orden efter §§ 79 a-79 c, som indbringes for huslejenævnet efter § 79 c, 1. pkt.

11) Tvister om, hvorvidt det lejede er mangelfuldt ved lejeforholdets begyndelse.

12) Tvister om fastsættelse af husleje og betaling af forudbetalt leje og depositum efter § 4 i lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber.

Stk. 2. Huslejenævnet kan pålægge udlejeren at udbedre manglen, jf. stk. 1, nr. 11.

Praktisk betydning

§ 106 fastlægger, hvilke tvister mellem lejer og udlejer der skal behandles af huslejenævnene, som blev etableret efter reglerne i lov om midlertidig regulering af boligforholdene. Listen af sager, der kan indbringes for nævnet, er udtømmende, og spænder bredt: fra tvister om lejens størrelse og regulering, depositum og forudbetalt leje, spørgsmål om vedligeholdelse, til uenighed om istandsættelse ved fraflytning, forbedringer, betaling for varme, vand og el, samt konflikter omkring god skik og orden. Huslejenævnet fungerer dermed som et effektivt og hurtigt klagesystem, hvor begge parter kan få behandlet deres sag uden de omkostningstunge og tidskrævende retssager. I praksis betyder det, at typiske uenigheder – eksempelvis hvis udlejer ikke vil tilbagebetale depositum, eller hvis lejeren mener, at lejen er sat for højt – kan blive afgjort administrativt. Ordningen er central for balancen på det danske lejemarked, da den gør det muligt for parterne at få en uafhængig vurdering uden at skulle forbi domstolene.

Eksempler

  • Klage over tilbageholdelse af depositum

    En lejer mener, at udlejeren uberettiget tilbageholder depositum ved fraflytning. Lejeren indbringer sagen for huslejenævnet, som tager stilling til tvisten.

  • Uenighed om lejeforhøjelse

    Udlejer vil hæve lejen. Lejeren gør indsigelse, og sagen afgøres af huslejenævnet, der vurderer om forhøjelsen er lovlig.

  • Manglende vedligeholdelse

    Lejeren oplever problemer med manglende vedligeholdelse i lejemålet og får huslejenævnet til at tage stilling til, om udlejeren skal pålægges at udføre arbejder.

Almindelige misforståelser
  • Man kan klage over hvad som helst til huslejenævnet – faktisk er nævnets kompetence præcist afgrænset i § 106.
  • Huslejenævnet kan idømme straf – i virkeligheden træffer nævnet kun afgørelser om de anførte tvister.
  • Hvis man taber i nævnet, kan man ikke gå videre – det er forkert, sagen kan indbringes for boligretten.
Almindelige spørgsmål

Hvilke typer tvister kan jeg indbringe for huslejenævnet ifølge § 106?

Du kan indbringe tvister om blandt andet lejeregulering, depositum, vedligeholdelse, istandsættelse, varme- og vandbidrag, forbedringer og god skik og orden.

Koster det noget at få en sag behandlet i huslejenævnet?

Ja, der er et gebyr, men det er betydeligt lavere end omkostningerne ved en retssag.

Er huslejenævnets afgørelse bindende?

Ja, medmindre en af parterne ønsker at indbringe sagen for boligretten efterfølgende.

Hvad gør jeg, hvis udlejeren ikke overholder huslejenævnets afgørelse?

Du kan indbringe sagen for boligretten for at håndhæve afgørelsen.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Jeg står klar til at hjælpe med huslejenævnssager.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan rejser jeg en sag for huslejenævnet?
Kan jeg klage, hvis udlejer ikke tilbagebetaler mit depositum?
Hvad koster det at få en afgørelse fra huslejenævnet?