Planloven § 12

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 12 pålægger kommunalbestyrelsen en aktiv rolle i at realisere kommuneplanen.

Lovtekst – § 12

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen, jf. dog §§ 5 u, 19 og 40.

Stk. 2. Inden for byzoner kan kommunalbestyrelsen modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.

Stk. 3. Inden for byzoner og sommerhusområder kan kommunalbestyrelsen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen, er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt.

Praktisk betydning

§ 12 pålægger kommunalbestyrelsen en aktiv rolle i at realisere kommuneplanen. Det betyder, at kommunen ikke blot kan udarbejde flotte visioner, men har direkte ansvar for at gøre planens mål til virkelighed. Kommunalbestyrelsen skal bruge sine beføjelser – dem, lovgivningen i øvrigt giver – for at sikre, at planlægningsarbejdet faktisk slår igennem i praksis. Eksempelvis kan kommunen nægte byggetilladelser, som strider mod planen, eller facilitere udvikling, som er i overensstemmelse med kommuneplanen. Dog findes specifikke undtagelser, bl.a. § 5 u, § 19 og § 40, hvor almindelig handlefrihed begrænses. Paragraffen er central, fordi den gør planlægningen bindende og ansvarspådragende for kommunen – ikke blot rådgivende eller vejledende.

Eksempler

  • Afslag på byggeansøgning

    En borger søger om at opføre et nyt boligbyggeri i et område, hvor kommuneplanen har udlagt arealet til erhverv. Kommunalbestyrelsen afslår ansøgningen for at sikre overensstemmelse med planen.

  • Prioritering af byudvikling

    Kommunalbestyrelsen iværksætter infrastrukturprojekter i et nyt byområde, fordi dette følger rækkefølgebestemmelserne i kommuneplanen.

  • Hensyntagen til undtagelser

    En ejendom i et sommerhusområde ønsker helårsbeboelse, men § 40 sætter grænser for kommunens mulighed for at dispensere, selv hvis det i øvrigt ville støtte kommuneplanen.

Almindelige misforståelser
  • Kommunen kan frit afvige fra kommuneplanen, hvis det virker belejligt.
  • Kommuneplanen er kun vejledende, ikke forpligtende.
  • Undtagelserne i § 12 giver kommunen et fripas fra at følge planen.
Almindelige spørgsmål

Er en kommuneplan juridisk bindende?

Ja, § 12 forpligter kommunalbestyrelsen til at sikre gennemførelse af kommuneplanens bestemmelser gennem de beføjelser, loven giver.

Kan kommunalbestyrelsen ignorere kommuneplanen?

Nej, kommunen skal aktivt sikre realisering af kommuneplanen, med mindre der er hjemmel til undtagelse, eksempelvis efter § 5 u, § 19 eller § 40.

Hvad hvis kommuneplanen og lokalplanen er i konflikt?

Som hovedregel skal kommuneplanen og lokalplanen være i overensstemmelse, og kommunalbestyrelsen skal handle efter kommuneplanen. Der kan dog være særlige regler, især hvis lokalplanen blev tilvejebragt før kommuneplanen.

Kan borgere klage over manglende gennemførelse af kommuneplanen?

Der er ikke direkte klageadgang over kommunens manglende aktivitet, men retlige spørgsmål kan bringes for Planklagenævnet, og kommunen kan drages til ansvar, hvis loven tilsidesættes.

Relaterede paragraffer
  • § 5 u

    Indfører særlige dispensationsmuligheder, der udgør en undtagelse til § 12.

  • § 19

    Regulerer kommunens adgang til at dispensere fra lokalplaner og dermed samspillet med kommuneplanen.

  • § 40

    Sætter særlige grænser for anvendelse af sommerhuse og muligheden for dispensation – undtagelse til den generelle gennemførelsespligt.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil mig spørgsmål om kommune- og lokalplaner.

Foreslåede spørgsmål
Hvad betyder § 12 for min byggeansøgning?
Hvordan sikrer kommunen gennemførelse af kommuneplanen?
Hvornår kan kommunen dispensere fra planen?