Lejeloven-2019 § 59b

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 59b pålægger udlejeren en specifik informationspligt over for de lejere, der bliver berørt af forestående forbedringsarbejder.

Lovtekst – § 59b

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

Samtidig med indbringelse for nævnet efter § 59 a, stk. 2, skal udlejer fremsende oplysning om forbedringsarbejdets art og en angivelse af lejeforhøjelsens forventede størrelse til de lejere, der berøres af forbedringsarbejdet.

Stk. 2. Har huslejenævnet givet forhåndsgodkendelse efter § 59 a, stk. 2 eller 3, skal udlejer, hvis lejeren fremsætter indsigelse mod lejens størrelse, indbringe sagen for nævnet inden 6 uger efter udløbet af lejerfristen i § 59, stk. 5, 1. pkt.

Stk. 3. For de enkelte lejemål, som huslejenævnet har truffet afgørelse om efter § 59 a, stk. 5, afgør nævnet på udlejerens anmodning, når ombygningen er udført, om ombygningsudgifterne står i rimeligt forhold til den opnåede kvalitet. Nævnet afgør ligeledes, om de udførte ombygningsarbejder er omfattet af den i medfør af § 2, stk. 3, i den tidligere gældende lov om privat byfornyelse fastsatte positivliste, og om den af udlejeren beregnede lejeforhøjelse er i overensstemmelse med bestemmelsen i § 5 a i den tidligere gældende lov om privat byfornyelse. Udlejerens anmodning til huslejenævnet skal vedlægges et ombygningsregnskab med oplysning om de afholdte og dokumenterede udgifter og lejestigninger fordelt på de enkelte lejemål attesteret af en registreret eller statsautoriseret revisor.

Stk. 4. Huslejenævnet kan kun ændre den ved forhåndsgodkendelsen fastsatte leje efter § 59 a, stk. 2-6, hvis der er tale om ændrede forhold.

Stk. 5. Huslejenævnets forhåndsgodkendelse efter § 59 a, stk. 2-6, skal træffes, senest 2 måneder efter at huslejenævnet har modtaget bemærkninger efter § 39, stk. 3, eller svar efter § 40, stk. 4, i lov om midlertidig regulering af boligforholdene, eller når fristen for svar efter bestemmelserne er udløbet.

Praktisk betydning

§ 59b pålægger udlejeren en specifik informationspligt over for de lejere, der bliver berørt af forestående forbedringsarbejder. Når udlejer indbringer en sag for huslejenævnet om forhåndsgodkendelse af fremtidig lejeforhøjelse i medfør af § 59a, stk. 2, skal udlejeren straks give lejere, der risikerer at blive berørt, en orientering om forbedringens art og angive den forventede lejeforhøjelse. Pligten sikrer, at lejerne ikke bliver taget på sengen, men får mulighed for at forholde sig til de tiltag og ændringer i huslejen, som måtte komme. Historisk opstod bestemmelsen for at skabe gennemsigtighed og tryghed for lejere i forbindelse med større arbejder, der kan have økonomisk betydning for deres lejevilkår. I dag har bestemmelsen praktisk betydning ved alle større forbedringsarbejder, hvor udlejeren vil opnå forhåndsgodkendelse hos huslejenævnet, og sikrer, at processen forløber så informeret og ordentligt som muligt.

Eksempler

  • Energioptimering af vinduer

    Udlejer indbringer sag om energiforbedringer til nævnet og informerer straks de berørte lejere om både udskiftningen og den forventede stigning i lejen.

  • Renovering af køkkener

    I forbindelse med indbringelse for nævnet ift. modernisering, modtager berørte lejere information om både typen af forbedring og den anslåede lejeforhøjelse.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at kun nævnet skal informeres, ikke lejerne.
  • Nogle antager, at orienteringen kan sendes når som helst – ikke at det skal ske straks ved nævnsindbringelsen.
Almindelige spørgsmål

Skal alle lejere informeres, eller kun de direkte berørte?

Kun de lejere, der bliver berørt af de planlagte forbedringsarbejder, skal informeres.

Hvad sker der, hvis udlejer glemmer at informere lejerne?

Informationspligten er en forudsætning. Undladelse kan medføre, at lejeforhøjelsen ikke kan gennemføres som planlagt.

Skal oplysningen om lejeforhøjelsen være nøjagtig?

Oplysningen skal bestå af et forventet og sagligt kvalificeret skøn, men det endelige beløb kan først fastsættes efter nævnets afgørelse eller regnskab.

Er det nok at nævne forbedringsarbejdets navn?

Nej, udlejer skal konkret beskrive arbejdets art – ikke blot bruge en generel betegnelse.

Relaterede paragraffer
  • § 59a

    Regulerer processen for forhåndsgodkendelse af lejeforhøjelse, som § 59b knytter sig direkte til.

  • § 59

    Omhandler generell varsling om lejeforhøjelser og krav til information overfor lejere.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil dit spørgsmål om udlejers informationspligt.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår skal jeg som lejer have besked om kommende byggerier?
Er der krav til hvad en udlejer skal oplyse ved forbedringer?
Kan en udlejer hæve huslejen uden at informere mig?