Lejeloven-2019 § 58a

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 58a åbner for, at udlejer og lejere i fællesskab kan indgå aftale om energibesparende byfornyelsesarbejder og derefter aftale en lejeforhøjelse, som skal dække de faktiske samlede udgifter forbundet med disse arbejder.

Lovtekst – § 58a

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 927 af 11.9.2019

I lejemål, hvor der er indgået aftale mellem udlejeren og lejerne efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer, kan der aftales en lejeforhøjelse, der beregnes på grundlag af de samlede udgifter til de gennemførte energibesparende arbejder, der er omfattet af aftalen efter den nævnte lovs kapitel 6 a, jf. dog stk. 4. Lejeforhøjelsen kan ikke overstige, hvad der er aftalt på grundlag af huslejenævnets afgørelse om forhåndsgodkendelse, som lejerne har modtaget efter § 50 e, stk. 1, nr. 2, i lov om byfornyelse og udvikling af byer, medmindre aftalen er tiltrådt af samtlige lejere, jf. samme lovs § 50 e, stk. 2.

Stk. 2. I ejendomme, der indeholder såvel lejemål, der helt eller delvis er udlejet til beboelse, som lejemål, der udelukkende anvendes til andet end beboelse, skal der ske en forholdsmæssig fordeling af udgifter, som vedrører begge typer af lejemål.

Stk. 3. Lejeforhøjelsen skal som udgangspunkt kunne give en passende forrentning af den udgift, der med rimelighed er afholdt til de aftalte arbejder, samt dække afskrivning og sædvanlige udgifter til vedligeholdelse, administration, forsikring og lign.

Stk. 4. Såfremt det er aftalt mellem udlejer og lejere, at der til gennemførelse af de energibesparende arbejder anvendes beløb afsat efter § 22 samt § 63 a, jf. lovbekendtgørelse nr. 963 af 11. august 2010, eller efter §§ 18 og 18 b i lov om midlertidig regulering af boligforholdene eller støtte efter anden lovgivning, kan den del af udgiften, som herved dækkes, ikke medregnes ved beregning af lejeforhøjelse efter stk. 1.

Stk. 5. Lejeforhøjelsen fordeles indbyrdes på de lejemål, der er omfattet af stk. 1, i forhold til de omfattede lejemåls andel af det samlede bruttoetageareal af de lejemål, der lovligt helt eller delvis kan anvendes til beboelse.

Stk. 6. Hvis en aftale om gennemførelse af energibesparende foranstaltninger efter reglerne i kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer er ugyldig eller ophæves, finder §§ 58, 59 og 59 a og § 27 i lov om midlertidig regulering af boligforholdene anvendelse. Er arbejderne iværksat på det tidspunkt, hvor aftalens bortfald konstateres, finder § 59 a og § 65, stk. 2-4, og §§ 23-26 i lov om midlertidig regulering af boligforholdene dog ikke anvendelse.

Stk. 7. § 59, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 8. Såfremt der ydes indfasningsstøtte efter §§ 50 f-50 h i lov om byfornyelse og udvikling af byer, skal det af varslingen fremgå, at indfasningsstøtten er fradraget ved beregningen af lejeforhøjelsen. Aftrapning af indfasningsstøtten, jf. § 50 h, stk. 2, i samme lov, skal fremgå af varslingen.

Stk. 9. Senere lejeforhøjelser, der udelukkende skyldes regulering af indfasningsstøtten efter § 50 h, stk. 2, i lov om byfornyelse og udvikling af byer, kan gennemføres alene ved udlejerens skriftlige meddelelse herom til lejerne.

Praktisk betydning

§ 58a åbner for, at udlejer og lejere i fællesskab kan indgå aftale om energibesparende byfornyelsesarbejder og derefter aftale en lejeforhøjelse, som skal dække de faktiske samlede udgifter forbundet med disse arbejder. Forhøjelsen kan dog ikke overstige det beløb, som huslejenævnet på forhånd har godkendt, medmindre samtlige lejere aktivt har godkendt en højere forhøjelse. Forudsætningen er, at aftalen følger reglerne i kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer. Formålet er at sikre, at investeringen i energiforbedringer kan finansieres via lejeforhøjelse, men at lejerne er beskyttet mod vilkårlig eller urimeligt høj lejestigning. Bestemmelsen balancerer altså ønsket om energiforbedringer og grøn omstilling med et klart hensyn til lejernes økonomiske tryghed. Paragraffen bruges fortrinsvis i større, ældre ejendomme, hvor grøn byfornyelse kræver bred lejertilslutning.

Eksempler

  • Vinduesudskiftning med energiruder

    Udlejer ønsker at udskifte alle vinduer til energiruder. Efter aftale med lejerne og forhåndsgodkendelse fra huslejenævnet forhøjes lejen i overensstemmelse med de samlede omkostninger.

  • Grøn tagrenovering og isolering

    Lejerne og udlejer aftaler at lægge nyt, isoleret tag for at spare varme. Lejeforhøjelsen bliver fastsat præcis som nævnet har godkendt i forhåndsgodkendelsen.

  • Aftale om højere lejeforhøjelse

    Samtlige lejere skriver under på, at de accepterer en lejeforhøjelse, der er lidt højere end huslejenævnets forhåndsgodkendelse. Dette er lovligt, fordi alle lejere er enige.

Almindelige misforståelser
  • Man tror fejlagtigt, at udlejer alene kan bestemme lejeforhøjelsen.
  • Nogle tror, at forhøjelsen kan overstige de reelle omkostninger.
  • Det antages ofte, at alle arbejder giver adgang til lejeforhøjelse – det gælder kun energibesparende arbejder under den rigtige aftaleform.
Almindelige spørgsmål

Kan udlejeren gennemføre en lejeforhøjelse uden huslejenævnets godkendelse?

Nej, udgangspunktet er, at lejeforhøjelsen maksimalt må være det beløb, som huslejenævnet har forhåndsgodkendt – medmindre samtlige lejere udtrykkeligt har accepteret en højere forhøjelse.

Er lejerne forpligtet til at acceptere alle lejeforhøjelser ifm. grøn byfornyelse?

Nej, lejerne skal være med på beslutningen, og grænsen er huslejenævnets forhåndsgodkendte forhøjelse – medmindre alle lejere tiltræder en højere forhøjelse.

Kan lejeforhøjelsen overstige udgiften til arbejdet?

Nej, lejeforhøjelsen skal beregnes ud fra de faktiske samlede udgifter og kan ikke overstige, hvad der er godkendt eller aftalt med alle lejere.

Gælder § 58a kun for energibesparende arbejder?

Ja, den gælder kun for energibesparende arbejder aftalt efter kapitel 6 a i lov om byfornyelse og udvikling af byer.

Hvad sker der, hvis bare én lejer ikke godkender forhøjelsen over nævnets niveau?

Så må lejeforhøjelsen ikke overstige det beløb, huslejenævnet har forhåndsgodkendt.

Relaterede paragraffer
  • § 58

    Handler om lejeforhøjelse ved forbedringer generelt – § 58a er en specialbestemmelse om energibesparende arbejder.

  • § 4b

    Knytter sig til oplysningspligt i lejeaftalen om aftalt grøn byfornyelse.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – Stil trygt dine spørgsmål om § 58a.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan udlejer kræve lejeforhøjelse efter energirenovering?
Hvilken rolle har huslejenævnet i § 58a?
Kan jeg som lejer nægte en ekstra stor lejeforhøjelse?