Planloven § 33
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 33 giver kommunalbestyrelsen beføjelse til at ophæve lokalplaner og byplanvedtægter, der ikke længere tjener deres formål eller er overflødige.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
Kommunalbestyrelsen kan beslutte at ophæve
1) byplanvedtægter og lokalplaner for arealer, der tilbageføres til landzone, og lokalplaner for landzonearealer, når en planlægning for området ikke længere findes nødvendig, jf. dog stk. 5, og
2) byplanvedtægter og lokalplaner for byzoner og sommerhusområder, når udviklingen inden for byplanvedtægtens eller lokalplanens område ikke længere gør det muligt at administrere tilladelser m.v. uden anvendelse af § 14 og § 19, idet områdets hidtidige zonestatus opretholdes, jf. dog stk. 5.
Stk. 2. Beslutning efter stk. 1, nr. 1, kan først træffes, efter at ejere af de berørte arealer har haft mulighed for at udtale sig. Kommunalbestyrelsen fastsætter en frist herfor på mindst 4 uger. Beslutning efter stk. 1, nr. 2, kan først træffes, efter at kommunalbestyrelsen har offentliggjort forslag til ophævelse med ledsagende forklaring af de retlige og faktiske konsekvenser heraf. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 26, stk. 1, nr. 1 og 2, finder tilsvarende anvendelse. Derudover skal der gives underretning til påtaleberettigede efter servitutter, som skønnes at blive berørt af forslaget. Kommunalbestyrelsen fastsætter en frist på mindst 4 uger for fremsættelse af indsigelser m.v. mod forslaget om ophævelse.
Stk. 3. Ved fastsættelse af fristen efter stk. 2, 2. og 7. pkt., skal kommunalbestyrelsen sikre, at fristen er passende og tillader rimelig tid til at informere offentligheden og til, at offentligheden kan forberede sig på og opnå reel deltagelse under hele processen.
Stk. 4. Efter udløbet af fristen i stk. 2, 7. pkt., kan kommunalbestyrelsen vedtage forslaget om ophævelse.
Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan ikke efter stk. 1 ophæve lokalplaner med bestemmelser, hvis indhold er fastlagt i overensstemmelse med en tilladelse efter § 15 b, stk. 3, medmindre erhvervsministeren har givet samtykke hertil.
Stk. 6. Kommunalbestyrelsen giver underretning om beslutningen om ophævelse, jf. stk. 1, nr. 1, til erhvervsministeren og vedkommende ejere. Kommunalbestyrelsen offentliggør beslutningen om ophævelse efter stk. 4, jf. stk. 1, nr. 2, og giver underretning om beslutningen i overensstemmelse med § 31, nr. 1 og 2, til eventuelle påtaleberettigede efter servitutter og til erhvervsministeren. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b.
Stk. 7. Kommunalbestyrelsen indberetter digitalt oplysninger om ophævede byplanvedtægter og lokalplaner til det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b.
§ 33 giver kommunalbestyrelsen beføjelse til at ophæve lokalplaner og byplanvedtægter, der ikke længere tjener deres formål eller er overflødige. Det gælder både i områder, der omdannes fra byzone eller sommerhusområde til landzone, og i by- og sommerhusområder, hvor udviklingen har gjort planen irrelevant eller umulig at administrere efter de gældende regler. Der er dog en række procedurer, der sikrer borgerinddragelse og orientering af relevante rettighedshavere, herunder frister for udtalelse, offentliggørelse og underretning. Ophævelse kan ikke foretages, hvis bestemmelser hviler på særlige tilladelser uden erhvervsministeriets samtykke. Bestemmelsen giver kommunen et nødvendigt redskab til at rydde op i forældede planer og forenkle administrationen, så udviklingen i et område ikke bremses unødigt af gamle regler, som ikke lader sig anvende. Både offentlighedens deltagelse og hensynet til retssikkerhed er centralt i processen.
Eksempler
Ophævelse af lokalplan for nedlagt parcelhuskvarter
Et parcelhuskvarter planlægges omdannet til naturområde. Kommunen ophæver den gamle lokalplan, som hidtil har reguleret området.
Byzone, hvor lokalplanen ikke længere kan administreres
Byudviklingen har gjort en gammel byplanvedtægt umulig at håndhæve. Kommunalbestyrelsen ophæver planen efter offentlighedens høringsperiode.
Tilbageførsel til landzone
Et område udlagt til byudvikling kommer ikke i gang. Kommunen ophæver lokalplanen og fører arealet tilbage til landzone.
- •Man kan altid frit ophæve en lokalplan uden at involvere borgerne.
- •Ophævelse betyder automatisk, at områdets zone ændrer sig.
- •Alle typer lokalplaner kan ophæves uden videre godkendelse.
Skal jeg som grundejer høres, før en lokalplan ophæves?
Ja, kommunen skal give berørte ejere mulighed for at udtale sig og fastsætte en frist på mindst 4 uger.
Kan kommunen frit ophæve alle lokalplaner?
Nej, planer med bestemmelser fastsat ud fra særlige tilladelser kræver erhvervsministerens samtykke til ophævelse.
Er der offentlighed om ophævelse af lokalplaner?
Ja, forslag og beslutning om ophævelse skal offentliggøres og relevante rettighedshavere underrettes.
Kan en ophævet lokalplan senere genindføres?
Nej, men kommunen kan vedtage en ny plan, hvis der igen opstår et behov.
- § 45 – Tilbageførsel af arealer til landzone
Belyser proceduren for tilbageførsel, der ofte hænger sammen med ophævelse af planer.
- § 19 – Dispensationer fra lokalplaner
Uddyber, hvordan planers bestemmelser kan fraviges, inden der evt. bliver tale om fuld ophævelse.
- § 31 – Underretning om lokalplaner
Handler om kommunens pligt til at orientere ejere og myndigheder, også i forbindelse med ophævelse.
Velkommen! Spørg endelig om lokalplaner og ophævelse.
Velkommen! Spørg endelig om lokalplaner og ophævelse.