Lejeloven § 15
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 15 er en klar forbrugerbeskyttende bestemmelse i lejeloven, der forbyder udlejere at opkræve eller kræve betaling (vederlag) fra lejere i forbindelse med udlejning, formidling eller bytning af lejemål til beboelse, medmindre betalingen er direkte et led i selve lejeaftalen.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Ved udlejning til beboelse eller ved formidling eller bytning af sådanne lejeforhold er det ikke tilladt at modtage eller kræve vederlag fra lejeren eller at betinge sig, at lejeren indgår anden retshandel, som ikke er et led i lejeaftalen.
Stk. 2. Bestemmelsen i stk. 1 omfatter ikke vederlag for afståelse af en forretning eller vederlag for at formidle afståelsen.
Stk. 3. Beløb, der er betalt i strid med stk. 1, kan kræves tilbagebetalt. Beløbet forrentes fra forfaldsdagen med en årlig rente, der svarer til den rente, der er fastsat efter § 5, stk. 1 og 2, i renteloven. Når særlige forhold begrunder det, kan boligretten bestemme, at der skal betales en højere eller en lavere rente.
Stk. 4. Overtrædelse af stk. 1 straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder, medmindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning.
Stk. 5. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.
§ 15 er en klar forbrugerbeskyttende bestemmelse i lejeloven, der forbyder udlejere at opkræve eller kræve betaling (vederlag) fra lejere i forbindelse med udlejning, formidling eller bytning af lejemål til beboelse, medmindre betalingen er direkte et led i selve lejeaftalen. Det betyder, at en lejer kun må betale de beløb, der er fastsat i kontrakten – fx husleje, depositum eller forudbetalt leje – og ikke noget for 'at få lejemålet', 'for at stå forrest i køen' eller lignende. Loven strammer dermed grebet om udbredte former for ulovlige 'indflytningspenge', som tidligere kunne ses på boligmarkedet, især i pressede områder. Undtaget er dog særligt vederlag for afståelse af en forretning. Hvis nogen har betalt ulovligt vederlag, skal det tilbagebetales med renter, og der kan idømmes både bøde og fængsel for overtrædelse. Selskaber kan straffes efter reglerne om juridiske personer. I praksis betyder det, at man som lejer aldrig må presses til at betale ekstra – og som udlejer bør man udvise ekstrem forsigtighed for ikke at komme på kant med loven.
Eksempler
Indflytningsgebyr afvist
En udlejer kræver 15.000 kr. 'indtægtsgebyr' ud over leje og depositum. Lejeren kan kræve pengene tilbagebetalt, og udlejeren risikerer bøde.
Kræve betinget salg af møbler
En udlejer vil kun leje ud, hvis lejeren køber et dyrt gardin- eller møbelinventar. Det er forbudt, medmindre det er relevante dele af lejemålet.
Ulovlig formidlingsprovision
Et bureau opkræver betaling fra lejeren for at formidle lejekontrakt. Dette er ulovligt ifølge § 15.
- •Man må gerne aftale en ekstra betaling, hvis begge parter er enige – det er forkert, det er stadig ulovligt.
- •Formidlere må godt tage betaling fra lejere – det er forbudt.
- •Betinget handel med indbo for at få boligen er lovligt – det er ulovligt, medmindre det er et led i lejeforholdet.
Må en udlejer tage betaling for at lade mig overtage en bolig?
Nej, udlejeren må ikke kræve nogen form for betaling ud over de aftalte lejevilkår, f.eks. husleje, depositum eller forudbetalt leje.
Hvad gør jeg, hvis jeg har betalt ekstra for at få boligen?
Du kan kræve beløbet tilbagebetalt med renter. Overtrædelsen kan også politianmeldes.
Gælder forbuddet også ved bytning af lejligheder?
Ja, forbuddet gælder både ved udlejning, formidling og bytning – der må ikke kræves eller modtages ekstra vederlag fra lejeren.
Er det ulovligt at betale et bureau for at formidle en lejeaftale?
Hvis bureauet opkræver betaling fra lejeren (ikke udlejeren), er det ulovligt.
Kan udlejer kræve, at jeg indgår andet køb, f.eks. af hårde hvidevarer, for at få lejemålet?
Nej, det er kun lovligt at stille krav, der er en del af selve lejeaftalen.
Velkommen! Stil trygt dine spørgsmål om lejeaftaler.
Velkommen! Stil trygt dine spørgsmål om lejeaftaler.