Lejeloven § 12

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 12 forpligter udlejeren til at give fuldstændig gennemsigtighed om et lejemåls historik, hvis det er blevet ombygget med støtte efter tidligere byfornyelsesregler og hvor lejeforhøjelsen er beregnet ud fra disse særlige love.

Lovtekst – § 12

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 341 af 23.3.2022

Det skal udtrykkeligt oplyses i lejeaftalen, hvis et lejemål er ombygget efter følgende regler:

1) Den tidligere gældende lov om privat byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 49 af 1. februar 1996 med senere ændringer, og hvor lejeforhøjelse er beregnet efter samme lov.

2) Kapitel 5 om aftalt boligforbedring i den tidligere gældende lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 260 af 7. april 2003, og hvor lejeforhøjelse er beregnet efter samme lov.

3) Det tidligere gældende kapitel 6 a om aftalt grøn byfornyelse i lov om byfornyelse og udvikling af byer, jf. lovbekendtgørelse nr. 144 af 21. februar 2020, og hvor lejeforhøjelse er beregnet efter § 58 a i den tidligere gældende lov om leje, jf. lovbekendtgørelse nr. 927 af 4. september 2019.

Stk. 2. Ydes der efter de nævnte love i stk. 1 tilskud til nedsættelse af lejeforhøjelsen for lejemålet, skal det udtrykkeligt oplyses i lejeaftalen, med hvilket beløb tilskud ydes for de enkelte betalingsterminer i hele tilskudsperioden.

Stk. 3. Har udlejeren helt eller delvis undladt at give de i stk. 1 og 2 omtalte oplysninger, kan der ikke opkræves lejeforhøjelse efter de særlige regler i den tidligere gældende lov om privat byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 49 af 1. februar 1996 med senere ændringer, i kapitel 5 i den tidligere gældende lov om byfornyelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 260 af 7. april 2003 med senere ændringer, eller i § 58 a i den tidligere gældende lov om leje, jf. lovbekendtgørelse nr. 927 af 4. september 2019. Er lejeforhøjelse opkrævet, uanset at oplysningerne ikke er givet, kan lejeren kræve lejeforhøjelsen tilbagebetalt. § 15, stk. 3, 2. og 3. pkt., finder tilsvarende anvendelse.

Praktisk betydning

§ 12 forpligter udlejeren til at give fuldstændig gennemsigtighed om et lejemåls historik, hvis det er blevet ombygget med støtte efter tidligere byfornyelsesregler og hvor lejeforhøjelsen er beregnet ud fra disse særlige love. Der skal stå udtrykkeligt i lejeaftalen, hvis det konkret er sket efter bestemmelser i de nævnte byfornyelseslove. Endvidere, hvis der i medfør af disse love gives lejetilskud – for eksempel nedsættelse af lejeforhøjelsen efter offentlige midler – skal det fremgå, hvor stort tilskuddet er og for hvilke betalingsterminer, for hele tilskudsperioden. Mangler oplysningerne i lejeaftalen, kan udlejeren ikke opkræve lejeforhøjelsen, og hvis det alligevel skulle ske, kan lejeren kræve pengene tilbage. Bestemmelsen sikrer dermed, at lejeren ikke overraskes af særregler for lejen og at alle pengeflows og stigningers grundlag står krystalklart for begge parter. Det er et kraftigt eksempel på den danske lovgivers ønske om beskyttelse af lejerens rettigheder og gennemsigtighed på boligmarkedet – ikke mindst for at modvirke skjult økonomisk gevinst i skyggen af tidligere offentlig støtte.

Eksempler

  • Oplysning i lejekontrakten om byfornyelse

    En bolig er ombygget med støtte efter den tidligere lov om privat byfornyelse, og udlejeren skrives eksplicit i lejeaftalen, at lejemålet er ombygget efter disse regler.

  • Manglende oplysning – lejeforhøjelse ugyldiggjort

    Udlejer glemmer at oplyse om lejemålets historik efter byfornyelseslovene. Lejeren opdager det og får hele den pålagte lejeforhøjelse tilbagebetalt.

  • Tilskud til nedsættelse af lejeforhøjelsen

    Lejer får tilskud til nedsættelse af lejeforhøjelsen, men det fremgår tydeligt for hver termin, hvor meget støtten udgør, som loven kræver.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, at oplysningen kun er vejledende og ikke har konsekvenser – men manglende oplysning gør lejeforhøjelsen ugyldig.
  • Lejeren tror, at kun selve ombygningsåret skal oplyses – men alle relevante detaljer skal fremgå i lejeaftalen.
  • Nogen mener, at bestemmelsen kun gælder nye lejeaftaler, men den gælder også ved genudlejning.
Almindelige spørgsmål

Hvad gælder, hvis udlejer ikke oplyser om ombygning efter byfornyelsesregler?

Så kan udlejer ikke opkræve den særlige lejeforhøjelse, og lejeren kan få eventuelt opkrævede beløb tilbagebetalt.

Skal tilskud til nedsat leje oplyses for hele perioden?

Ja, lejeaftalen skal for hver betalingstermin i hele tilskudsperioden angive det konkrete tilskud.

Hvorfor er det vigtigt, hvilken lov en ombygning følger?

Forskellige byfornyelsesregler giver forskellige muligheder for lejeforhøjelser og krav om offentlig støtte – derfor afgørende for både lejer og udlejer.

Kan man aftale at undlade disse oplysninger?

Nej, disse oplysningskrav er ufravigelige – de må ikke tilsidesættes i strid med lejers interesse.

Relaterede paragraffer
  • § 11

    Regulerer krav til lejeaftalens indhold generelt, herunder skriftlighed og informationskrav.

  • § 130

    Indeholder regler om lejeforhøjelse ved forbedringer, som kan spille sammen med § 12, hvis forbedringerne er omfattet af byfornyelsesregler.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen til rådgivning om dansk lejeret!

Foreslåede spørgsmål
Hvornår skal jeg som udlejer oplyse om tidligere byfornyelse?
Hvad gør jeg, hvis min lejeaftale mangler oplysninger om lejeforhøjelse?
Kan en lejer få penge tilbage, hvis reglerne ikke er fulgt?