Lejeloven-2019 § 93
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 93 sikrer udlejeren en ret til at ophæve lejeaftalen omgående, hvis visse misligholdelser fra lejerens side optræder.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Udlejeren kan hæve lejeaftalen i følgende tilfælde:
1) Når leje eller anden pligtig pengeydelse ikke er betalt rettidigt, jf. stk. 2.
2) Når det lejede benyttes til andet end aftalt og lejeren ikke trods udlejerens indsigelse er ophørt hermed.
3) Når lejeren modsætter sig, at udlejeren eller andre får adgang til det lejede, hvor de har ret hertil efter §§ 54, 62 og 97.
4) Når lejeren fraflytter det lejede i utide uden aftale med udlejeren.
5) Når lejeren vanrøgter det lejede og ikke uden ophold efter udlejerens påkrav bringer det lejede i stand.
6) Når lejeren helt eller delvis overlader brugen af det lejede til en anden i tilfælde, hvor han ikke er berettiget hertil, og trods udlejers indsigelse ikke bringer forholdet til ophør.
7) Når lejeren har tilsidesat god skik og orden, jf. § 79 a, stk. 1, nr. 1-8 eller 11, jf. § 79 b, stk. 2, og forholdet er af en sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet.
8) Når lejeren har tilsidesat betingelserne i et betinget lejeforhold, jf. § 79 b, stk. 1, nr. 1, og forholdet er af en sådan karakter, at lejerens flytning er påkrævet.
9) Når nogen er straffet i medfør af § 4 i lov om forbud mod besøgende i bestemte lokaler for at have modtaget besøgende i eller ved det lejede i strid med et forbud nedlagt i medfør af loven, eller når lejeren er straffet i medfør af § 8, stk. 1, i lov om forbud mod anvendelse af bestemte ejendomme som samlingssted for en gruppe for at have anvendt det lejede som samlingssted i strid med et forbud nedlagt i medfør af loven.
10) Når lejeren eller medlemmer af lejerens husstand er idømt en ubetinget fængselsstraf eller anden strafferetlig retsfølge af frihedsberøvende karakter for overtrædelse af §§ 119, 134 a, 180, 181, 192 a, 216, 237 eller 244-246, § 252, stk. 1, §§ 260, 266, 276 a, 281 eller 288 eller § 291, stk. 2, i straffeloven eller i medfør af § 3 i lov om euforiserende stoffer for at have besiddet euforiserende stoffer med henblik på videreoverdragelse, og når overtrædelsen er begået inden for 1 km fra den ejendom, hvor lejemålet er beliggende.
11) Når lejeren af en butik eller beværtning trods udlejerens indsigelse ikke opfylder pligten til at holde forretningen åben og i forsvarlig drift.
12) Når en lejer, der helt eller delvis skal betale lejen ved at udføre arbejde, groft forsømmer sine pligter ved arbejdets udførelse og arbejdsforholdet som følge heraf bringes til ophør.
13) Når lejeren i øvrigt misligholder sine forpligtelser på en sådan måde, at hans fjernelse er påkrævet.
Stk. 2. Udlejeren kan kun hæve lejeaftalen som følge af for sen betaling, hvis lejeren ikke har berigtiget restancen senest 14 dage efter, at skriftligt påkrav herom er kommet frem til lejeren. Udlejerens påkrav kan tidligst afgives efter 3. hverdag efter sidste rettidige betalingsdag og skal udtrykkeligt angive, at lejeforholdet kan ophæves, hvis lejerestancen ikke betales inden fristens udløb. Er den i 2. pkt. nævnte hverdag en lørdag eller grundlovsdag, kan påkrav tidligst afgives den følgende hverdag. Udløber den i 2. pkt. nævnte frist på en helligdag, en lørdag eller grundlovsdag, udskydes udløbet af fristen til den efterfølgende hverdag. Som gebyr for påkravet kan udlejeren kræve 250 kr. Det i 5. pkt. nævnte beløb er opgjort i 2009-niveau og reguleres en gang årligt efter udviklingen i Danmarks Statistiks nettoprisindeks i en 12-måneders-periode sluttende i juni måned året før det finansår, reguleringen vedrører. Beløbet afrundes til nærmeste hele kronebeløb. Gebyret er pligtig pengeydelse i lejeforholdet.
Stk. 3. Vedrører lejeaftalen en plejebolig efter § 1, stk. 1, 2. pkt., i den tidligere lov om boliger for ældre og personer med handicap, jf. lovbekendtgørelse nr. 316 af 24. april 1996, eller § 5, stk. 2, i lov om almene boliger m.v. eller en ustøttet privat plejebolig, jf. § 1, stk. 5, anvist af kommunen eller amtskommunen, kan aftalen kun hæves efter stk. 1, når lejeren samtidig anvises en anden og passende bolig.
§ 93 sikrer udlejeren en ret til at ophæve lejeaftalen omgående, hvis visse misligholdelser fra lejerens side optræder. Det klassiske eksempel er manglende betaling af leje eller andre pligtige pengeydelser, men også grov misligholdelse som vanrøgt af det lejede, ulovlig brug, ulovlig fremleje eller alvorlige brud på god skik og orden indbefattes. Ophævelsen kan dog kun ske i meget klare tilfælde, og for sen betaling kræver et påkrav og en betalingsfrist, før ophævelse kan gennemføres. Bestemmelsen har rødder i beskyttelse af udlejerens interesser, hvis lejeren tilsidesætter væsentlige forpligtelser, men balancerer hensynet til lejeren, så småfejl eller hurtigt rettede forhold ikke fører til ophævelse. I praksis sker ophævelser ofte på baggrund af restancer eller alvorlige forstyrrelser af ejendommens orden eller naboers rettigheder.
Eksempler
Manglende huslejebetaling
Lejeren betaler ikke sin husleje til tiden, modtager et påkrav fra udlejeren og betaler heller ikke inden fristen. Udlejeren hæver nu lejemålet og kræver fraflytning.
Ulovlig fremleje
Lejeren udlejer sin lejlighed videre uden tilladelse, trods påtale fra udlejeren. Til sidst ophæves lejeaftalen.
Vanrøgt af lejligheden
Lejeren lader lejligheden forfalde gennem manglende rengøring og ødelæggelser. Efter påkrav om udbedring uden reaktion, ophæves lejemålet.
- •Udlejeren kan hæve lejeaftalen for enhver mindre fejl eller forsinkelse.
- •Ophævelse kræver ikke altid et påkrav eller frist.
- •Lejeren kan aldrig rette op og undgå ophævelse.
Kan udlejeren hæve lejeaftalen straks uden varsel ved for sen betaling?
Nej, udlejeren skal først sende et skriftligt påkrav og give minimum 14 dages betalingsfrist, før ophævelse kan ske.
Hvilke typer adfærd kan føre til ophævelse efter § 93?
For eksempel manglende leje, ulovlig brug, ulovlig fremleje, vanrøgt, alvorligt brud på god orden eller grove overtrædelser som kriminalitet i tilknytning til lejemålet.
Kan udlejeren altid ophæve, hvis lejeren ikke overholder reglerne?
Kun hvis overtrædelsen er væsentlig og ikke ubetydelig, og i visse tilfælde skal lejer først have mulighed for at rette op efter påkrav.
Gælder reglerne også for plejeboliger?
For plejeboliger kan ophævelse kun ske, hvis lejeren samtidig tilbydes en anden passende bolig.
Må udlejeren hæve aftalen, hvis fejlen allerede er rettet?
Nej, hvis manglen retteres før ophævelse påberåbes, bortfalder hjemlen til at ophæve lejeaftalen for de nævnte forhold.
- § 94
Afgrænser hvornår ophævelse ikke kan ske, fx ved uvæsentlige forhold eller hvis fejlen rettes i tide.
- § 95
Fastlægger lejerens forpligtelser og udlejerens tabsdækning efter ophævelse.
- § 96
Sætter grænser for hvilke følger ophævelse kan have.
- § 79a
Definerer hvad der forstås ved overtrædelse af god skik og orden.
Velkommen! Spørg frit om ophævelse af lejeaftaler.
Velkommen! Spørg frit om ophævelse af lejeaftaler.