Lejeloven-2019 § 29
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
Denne bestemmelse i lejeloven giver lejeren ret til at foretage sædvanlige installationer, eksempelvis opvaskemaskine eller vaskemaskine, i det lejede.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Lejeren har ret til at foretage sædvanlige installationer i det lejede, medmindre udlejeren kan godtgøre, at ejendommens el- og afløbskapacitet ikke er tilstrækkelig til installationen. Lejeren skal give meddelelse til udlejeren, inden han foretager installationen.
Stk. 2. Lejeren har ret til at anbringe radio- og fjernsynsantenne på ejendommen efter udlejerens anvisning til modtagelse af radio- og tv-programmer, jf. dog stk. 3. Lejeren har tilsvarende ret til at lade etablere kabelforbindelse til fremføring af radio- og tv-programmer eller adgang til elektroniske kommunikationstjenester i ejendommen, hvis der er mulighed for tilslutning til kabel-tv eller lignende fælles net i området. Ønsker flere lejere at etablere samme programforsyning eller forsyning med adgang til elektroniske kommunikationstjenester, kan disse beslutte, at opsætning af antenne eller forsyning med adgang til elektroniske kommunikationstjenester skal ske i form af et fællesanlæg.
Stk. 3. Lejerens ret efter stk. 2 gælder ikke, såfremt udlejeren godtgør, at anbringelsen vil være til ulempe for ejendommen eller dens lejere. Retten gælder endvidere ikke, hvis lejeren kan få adgang til et ønsket program enten gennem udlejerens fælles tv-forsyning eller gennem et af lejerne etableret fællesantenneanlæg.
Stk. 4. Etablerer lejeren en antenne på ejendommen, kan udlejer forlange, at lejeren indbetaler et rimeligt depositum til sikkerhed for udgifter til nedtagning af antennen og retablering ved lejerens fraflytning, jf. stk. 7.
Stk. 5. Ønsker flere lejere at etablere en fællesantenne i ejendommen efter stk. 2, kan udlejer forlange, at de pågældende lejere stifter en antenneforening, som skal stå for etablering og drift af fællesantenneanlægget. Der skal vælges en bestyrelse for antenneforeningen. Det påhviler bestyrelsen at meddele udlejer, hvem der sidder i bestyrelsen, således at udlejer med frigørende virkning kan henvende sig til disse angående spørgsmål vedrørende antenneanlægget. Bestyrelsen skal samtidig sende et eksemplar af foreningens vedtægter til udlejer. Antenneforeningen er erstatningsansvarlig for skade, der er forårsaget af fællesantenneanlægget. Vedtægterne skal indeholde bestemmelser om, at foreningen skal tegne en ansvarsforsikring og en kaskoforsikring vedrørende antenneanlægget, samt at foreningen i tilfælde af ophør skal bære udgifterne til nedtagning af antenneanlægget og retablering. Udlejer kan forlange, at foreningen indbetaler et rimeligt depositum til sikkerhed for udgifter til nedtagning af antenneanlægget og retablering.
Stk. 6. Ved væsentlig tilsidesættelse af de pligter, som er angivet i stk. 5, kan udlejeren kræve fællesantenneanlægget nedtaget og retablering.
Stk. 7. Stk. 5 og 6 gælder tilsvarende for lejernes etablering af fælles forsyning med adgang til elektroniske kommunikationstjenester.
Stk. 8. Har lejeren opsat egen antenne eller været tilsluttet fællesantenneanlæg efter stk. 2, kan udlejeren kræve lejerens antenne nedtaget og retablering, når lejeren fraflytter lejemålet.
Stk. 9. Lejeren af en beboelseslejlighed eller et værelse til helårsbeboelse har ret til at installere hjælpemidler m.v. i det lejede og efter udlejerens anvisning på ejendommens fællesarealer efter bestemmelserne i lov om social service, hvis kommunalbestyrelsen garanterer for betaling af retableringsudgifter ved lejerens fraflytning. Lejeren skal forudgående skriftligt anmelde de påtænkte installationer m.v. til udlejeren. Lejeren har ret til at lade installationerne udføre, hvis udlejeren ikke har gjort skriftlig, begrundet indsigelse senest 6 uger efter lejerens anmeldelse af arbejderne. Udlejeren kan nægte lejeren at lade installationerne på fællesarealerne udføre, hvis de er til væsentlig ulempe for ejendommen eller de øvrige lejere.
Stk. 10. Lejeren er erstatningsansvarlig for skade, der er forårsaget af de installationer, han har foretaget. Udlejeren kan kræve, at lejeren ved forsikring eller på anden måde stiller fornøden sikkerhed for opfyldelsen af erstatningsansvaret.
Denne bestemmelse i lejeloven giver lejeren ret til at foretage sædvanlige installationer, eksempelvis opvaskemaskine eller vaskemaskine, i det lejede. Udlejeren kan kun modsætte sig dette, hvis han kan dokumentere, at ejendommens el- eller afløbskapacitet ikke rækker til installationerne. Det er ikke tilstrækkeligt, at udlejer 'mener', at det kan give problemer; han skal kunne påvise det konkret. Lejeren har dog pligt til at give udlejeren besked, før installationen sker, hvilket sikrer, at udlejeren har mulighed for at gøre indsigelse med et sagligt grundlag. Praksis er, at lejerens ret er vidtgående, men ikke ubegrænset. Bestemmelsen afspejler en samfundsudvikling, hvor installation af hvidevarer og lignende anses som almindeligt. Paragraffen er fortsat højaktuel og central i mange tvister mellem lejere og udlejere, især i ældre ejendomme med begrænset kapacitet.
Eksempler
Vaskemaskine i lejligheden
En lejer ønsker at installere en vaskemaskine i sin lejebolig. Udlejer kan kun modsætte sig dette, hvis han kan bevise, at ejendommens afløb eller el-installation ikke kan klare belastningen.
Udlejer nægter opvaskemaskine uden faglig grund
En udlejer påstår, at opvaskemaskiner generelt giver problemer, men kan ikke dokumentere det. Lejeren må gennemføre installationen efter at have givet besked.
Meddelelse før installation
Lejeren informerer udlejeren skriftligt om, at han påtænker at installere en tørretumbler. Udlejeren har nu muligheden for at gøre saglig indsigelse.
- •Lejeren må altid installere hvad som helst uden at informere udlejer.
- •Udlejeren kan frit nægte installation ud fra egne præferencer.
- •Installationsretten gælder også omfattende og usædvanlige installationer.
Hvilke installationer betragtes som sædvanlige?
Typisk drejer det sig om hårde hvidevarer som vaskemaskine, opvaskemaskine og køleskab. Lyd- og billedudstyr samt almindelige belysningsskift er også omfattet.
Kan udlejer nægte installation uden dokumentation?
Nej, udlejer skal kunne godtgøre, at installationen konkret overstiger ejendommens kapacitet.
Skal lejer søge om tilladelse?
Lejer skal ikke søge om tilladelse, men SKAL give udlejeren meddelelse inden installationen foretages.
Hvem betaler for eventuelle skader på ejendommen fra installationen?
Lejeren har ansvaret for eventuelle skader, som hans installation forvolder.
Må lejer tage installationen med ved fraflytning?
Det afhænger af installationsaftalen og lejelovens øvrige regler. Udgangspunktet er, at lejer kan tage egne installationer med, hvis det ikke er aftalt andet, men skal retablere eventuelle ændringer.
Velkommen! Spørg endelig til lejerettigheder og regler.
Velkommen! Spørg endelig til lejerettigheder og regler.