Barnets lov § 180
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
Paragraf 180 giver Social- og Boligstyrelsen en meget vidtgående beføjelse: Styrelsen kan i helt særlige tilfælde pålægge en kommune eller en region at etablere, drive eller videreføre højt specialiserede tilbud for børn og unge på det mest krævende social- og specialundervisningsområde.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
For at sikre det fornødne udbud af højt specialiserede tilbud til børn og unge, som er tilpasset udviklingen i målgruppernes behov, på det mest specialiserede socialområde og specialundervisningsområde kan Social- og Boligstyrelsen undtagelsesvis pålægge en kommunalbestyrelse eller et regionsråd at etablere eller fortsat at drive et tilbud eller tilbyde en indsats omfattet af denne lov.
Stk. 2. Social- og Boligstyrelsen kan endvidere undtagelsesvis pålægge en kommune eller en region at videreføre eller forny en driftsaftale med et eksisterende privat tilbud efter denne lov og at indgå en ny driftsaftale, hvis en eksisterende driftsaftale er opsagt.
Paragraf 180 giver Social- og Boligstyrelsen en meget vidtgående beføjelse: Styrelsen kan i helt særlige tilfælde pålægge en kommune eller en region at etablere, drive eller videreføre højt specialiserede tilbud for børn og unge på det mest krævende social- og specialundervisningsområde. Dette sker kun undtagelsesvist og som et nødvendigt værktøj, når den almindelige koordinering og frivillige samarbejdsmodeller ikke sikrer det ønskede udbud af særlige tilbud til sårbare eller udsatte børn og unge. Baggrunden er historisk, at nogle kommuner eller regioner kan være tilbageholdende med at påtage sig det økonomiske og administrative ansvar for disse dyre og komplekse tilbud – særligt hvis brugergruppen er lille. Derfor kan staten gribe konkret ind, når hensynet til børnene og ungdommens velfærd står over for kommunale eller regionale hensyn. Pålægget kan også betyde, at en eksisterende driftsaftale med et privat tilbud skal videreføres, hvis dette er afgørende for forsyningen. Den reelle betydning er, at Social- og Boligstyrelsen har sidste ord, så ingen målgruppe lades i stikken, uanset lokale politiske eller økonomiske hensyn.
Eksempler
Etablering af nyt botilbud for sjælden diagnose
Social- og Boligstyrelsen pålægger en region at etablere et botilbud til børn med en specifik sjælden funktionsnedsættelse, fordi ingen kommuner vil tage initiativet.
Fortsat drift af specialskole
En kommune ønsker at lukke en dyr specialskole, men styrelsen griber ind og kræver fortsat drift, så børn med alvorlige udviklingsforstyrrelser ikke står uden tilbud.
Pålæg om at indgå driftsaftale med privat center
Et regionsråd opsiger en aftale med et højt specialiseret privat behandlingscenter, men Social- og Boligstyrelsen pålægger videreførelse af aftalen.
- •Mange tror, at alle højt specialiserede tilbud automatisk kan pålægges, men det kræver undtagelsessituationer.
- •Nogle tror, at styrelsens pålæg altid gælder permanent, men det fastsættes for en afgrænset periode.
- •Der er en udbredt misforståelse om, at kommuner kan undgå pålæg ved at henvise til økonomi.
Hvornår bruger Social- og Boligstyrelsen denne beføjelse?
Kun i ekstraordinære tilfælde, hvor det ikke er muligt at sikre nødvendige specialiserede tilbud via normal koordinering eller aftale.
Kan kommuner eller regioner sige nej til pålægget?
Nej. Pålægget er bindende. Myndighederne kan ikke afvise eller omgøre det.
Kan afgørelsen indbringes for en anden administrativ myndighed?
Nej. Afgørelsen kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.
Hvilke typer tilbud kan pålægges?
Det gælder kun de mest specialiserede sociale tilbud og specialundervisning for børn og unge, ikke almindelige tilbud.
Velkommen – spørg trygt til § 180 eller socialområdet!
Velkommen – spørg trygt til § 180 eller socialområdet!