Barnets lov § 184
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 184 fastslår, at hvis Social- og Boligstyrelsen pålægger en kommune eller region et driftspålæg, fx om at etablere eller opretholde et specifikt socialt tilbud, kan denne afgørelse ikke påklages til en anden administrativ myndighed.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Afgørelse om driftspålæg kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.
Stk. 2. Social- og Boligstyrelsens afgørelser på området for den mest specialiserede specialundervisning efter § 180, § 181, stk. 1 og 3, § 182 og § 183, 3. pkt., træffes efter forhandling med Børne- og Undervisningsministeriet.
§ 184 fastslår, at hvis Social- og Boligstyrelsen pålægger en kommune eller region et driftspålæg, fx om at etablere eller opretholde et specifikt socialt tilbud, kan denne afgørelse ikke påklages til en anden administrativ myndighed. Afgørelsen er altså endelig på administrativt niveau, og de involverede kommuner eller regioner er forpligtet til at efterkomme pålægget. Dette skal sikre en hurtig og effektiv opgaveløsning i sager, hvor det handler om det mest specialiserede socialområde for børn og unge og specialundervisning. Baggrunden er ønsket om at undgå forsinkelser i håndteringen af akutte eller væsentlige behov for specialiserede tilbud, og samtidig begrænse det administrative klageslør, der kan udskyde nødvendige indsatser for udsatte målgrupper. Bestemmelsen markerer således en undtagelse fra det almindelige klageprincip på det sociale område.
Eksempler
Pålæg om at opretholde et specialtilbud
Social- og Boligstyrelsen pålægger en kommune at opretholde et tilbud til børn med sjældne handicap. Kommunen må ikke klage administrativt over dette pålæg.
Afgørelse om at etablere nyt børnehjem
En region modtager et pålæg om at etablere et nyt børnehjem. Afgørelsen står ved magt og kan ikke indbringes for Ankestyrelsen.
Sammenlægning af små tilbud
Flere mindre specialtilbud bliver på Social- og Boligstyrelsens initiativ samlet i ét større – uden mulighed for administrativ klage over pålægget.
- •Mange tror, at alle forvaltningsafgørelser altid kan påklages til en højere administrativ instans.
- •Nogle antager, at driftspålæg kun kan vedrøre kommunale tilbud – de kan også ramme regionale tilbud.
- •Det misforstås sommetider, at forbuddet mod administrativ klage også udelukker adgang til domstolsprøvelse – det er ikke tilfældet.
Kan en kommune klage over et driftspålæg til Ankestyrelsen?
Nej, når Social- og Boligstyrelsen træffer afgørelse om driftspålæg, kan den ikke indbringes for nogen anden administrativ myndighed.
Hvilke muligheder har kommunen, hvis den er uenighed i pålægget?
Kommunen kan ikke klage administrativt, men kan indgå i dialog med Social- og Boligstyrelsen. Retlig prøvelse via domstolene er ikke udelukket, men det indebærer en egentlig retssag.
Gælder reglen alle former for pålæg efter loven?
Reglen gælder kun driftspålæg, fx pålæg om at etablere, opretholde eller sammenlægge tilbud efter kapitel 20.
Hvad er baggrunden for reglen om ikke-klage?
Formålet er at forhindre forsinkelse i etablering eller bevarelse af livsvigtige, specialiserede tilbud, så borgerne sikres hurtig og målrettet indsats.
Kan beslutningen alligevel prøves ved domstolene?
Ja, domstolsprøvelse er ikke udelukket, hvis en kommune finder afgørelsen ulovlig. Det kræver dog et sagsanlæg ved de civile domstole.
- § 180
Det er denne paragraf, som bemyndiger Social- og Boligstyrelsen til at udstede driftspålæg.
- § 181
Omfatter sammenlægning af små tilbud ved driftspålæg; samme klagebegrænsning gælder.
- § 168
Omhandler ligeledes afgørelser, der ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed – her på rådgivningsområdet.
Velkommen! Spørg løs om driftspålæg og klageadgang.
Velkommen! Spørg løs om driftspålæg og klageadgang.