Planloven § 23a

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 23a lægger et fast pres på kommunalbestyrelserne for systematisk at tænke langsigtet og strategisk i forhold til den fysiske udvikling af kommunen.

Lovtekst – § 23a

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Kommunalbestyrelsen skal inden udgangen af den første halvdel af den kommunale valgperiode offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen. Kommunalbestyrelsen kan i øvrigt offentliggøre en sådan strategi, når den finder det nødvendigt eller hensigtsmæssigt. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. Samtidig med offentliggørelsen sendes den vedtagne strategi til erhvervsministeren og øvrige statslige, regionale og kommunale myndigheder, hvis interesser berøres, samt til lokale kulturmiljøråd.

1) at kommuneplanen skal revideres i sin helhed, eller

2) at der skal foretages en revision af kommuneplanens bestemmelser for særlige emner eller områder i kommunen og af, hvilke dele af kommuneplanen der genvedtages for en ny 4-års-periode.

Stk. 2. Den i stk. 1 nævnte strategi skal indeholde oplysninger om den planlægning, der er gennemført efter den seneste revision af kommuneplanen, kommunalbestyrelsens vurdering af og strategi for udviklingen samt en beslutning om enten

Stk. 3. Kommunalbestyrelsens beslutning efter stk. 2, skal træffes i et møde.

Stk. 4. Ethvert medlem af kommunalbestyrelsen, der har forlangt sin afvigende mening vedrørende den i stk. 2 nævnte revisionsbeslutning tilført kommunalbestyrelsens beslutningsprotokol, kan forlange, at den afvigende mening offentliggøres samtidig med strategien med en kort begrundelse, der affattes af medlemmet.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen fastsætter en frist på mindst 8 uger for fremsættelse af ideer, forslag m.v. og kommentarer til den offentliggjorte strategi.

Stk. 6. Efter udløbet af fristen efter stk. 5 tager kommunalbestyrelsen stilling til de fremkomne bemærkninger. Kommunalbestyrelsen kan i forbindelse hermed vedtage ændringer af den offentliggjorte strategi.

Stk. 7. Kommunalbestyrelsen foretager offentlig bekendtgørelse af, om der er vedtaget ændringer af strategien, og sender et eksemplar af den offentliggjorte bekendtgørelse til de myndigheder, som er nævnt i stk. 1. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b.

Praktisk betydning

§ 23a lægger et fast pres på kommunalbestyrelserne for systematisk at tænke langsigtet og strategisk i forhold til den fysiske udvikling af kommunen. Inden udgangen af første halvdel af den kommunale valgperiode skal de offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen. Det sikrer ikke blot, at planarbejdet holdes aktuelt, men også at borgerne og øvrige aktører får indblik i de politiske og udviklingsmæssige prioriteringer. Strategierne skal indsendes til erhvervsministeren og de myndigheder, hvis interesser berøres, samt til de lokale kulturmiljøråd, for at sikre koordinering og hensyn til offentlige og særlige interesser. Strategien er samtidig rammesættende for, hvorvidt man ønsker enten hel eller delvis revision af kommuneplanen. I praksis har bestemmelsen betydet et løft i inddragelsen og debatten om kommunens retning – og modvirker, at planer samler støv uden sammenhæng med samfundsudviklingen. Bestemmelsen er desuden en modernisering af planlovens procedurer fra en tid, hvor planlægning ofte var mere topstyret og mindre transparent.

Eksempler

  • Strategi for byudvikling offentliggøres

    En kommune offentliggør midt i valgperioden en planstrategi, der fastlægger, at byudvikling skal ske omkring stationerne og satses på bæredygtighed. Strategien lægges i det digitale register og sendes til relevante myndigheder og kulturmiljøråd.

  • Ekstra offentliggørelse gr. akut behov

    Kommunalbestyrelsen beslutter, at en ny planstrategi skal offentliggøres tidligere pga. et nyt erhvervsområde, som kræver en ændret retning i planlægningen.

  • Inddragelse af berørte myndigheder

    Når strategien offentliggøres, modtager både regionen, statslige myndigheder og lokale kulturmiljøråd en kopi, fordi deres interesser kan blive påvirket af ændringer i eksempelvis byudviklingen.

Almindelige misforståelser
  • Det er ikke valgfrit, hvorvidt strategien skal offentliggøres – det er lovpligtigt.
  • Strategien er ikke i sig selv en plan, men en ramme og forberedelse for planrevisionen.
  • Strategien sendes ikke kun til borgere, men til flere myndigheder og råd.
Almindelige spørgsmål

Hvornår skal kommunalbestyrelsen senest offentliggøre strategi for kommuneplanlægning?

Senest ved udgangen af den første halvdel af valgperioden – altså cirka to år efter valg.

Skal strategien sendes til nogen udover offentligheden?

Ja, den skal sendes til erhvervsministeren, alle relevante myndigheder samt lokale kulturmiljøråd.

Er offentlighedens ideer og kommentarer vigtige?

Ja, kommunalbestyrelsen skal fastsætte en frist på mindst 8 uger for offentlige ideer, forslag og kommentarer.

Er det obligatorisk at revidere hele kommuneplanen efter hver strategi?

Nej, strategien kan også beslutte kun delvis revision eller genvedtagelse af dele af planen.

Relaterede paragraffer
  • § 11e

    Fastlægger krav om redegørelse for planens forudsætninger, herunder sammenhæng med strategi efter § 23a.

  • § 23b

    Giver hjemmel til at igangsætte planændringer, når strategi efter § 23a er vedtaget.

  • § 23d

    Kræver oplysning og offentlig debat i forbindelse med planrevision, tæt knyttet til arbejdet med strategi.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – spørg frit til din kommunens planstrategi.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår skal strategien for kommuneplanlægning offentliggøres?
Hvordan sikres offentlighedens inddragelse?
Hvad sender kommunen til myndighederne?