Lejeloven § 130
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 130 handler om varslingsregler for lejeforhøjelser som følge af forbedringer i det lejede.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 341 af 23.3.2022
Lejeforhøjelse efter §§ 128 og 129 kan gennemføres med 3 måneders varsel. Lejeforhøjelsen kan dog tidligst få virkning fra det tidspunkt, hvor forbedringen er fuldført.
Stk. 2. Kravet om lejeforhøjelse skal fremsættes skriftligt og indeholde oplysning om grunden til lejeforhøjelsen og en beregning af lejeforhøjelsen med oplysning om de afholdte udgifter samt oplysning om lejerens adgang til at gøre indsigelse, jf. stk. 5. Indeholder kravet ikke disse oplysninger, er det ugyldigt.
Stk. 3. Udlejeren kan kræve en foreløbig lejeforhøjelse på grundlag af et overslag over udgifterne og forbeholde sig at fremsætte nyt krav, når byggeregnskabet er afsluttet. Lejen skal reguleres efter byggeregnskabet, når det foreligger.
Stk. 4. Hvis byggeregnskabet ikke er aflagt inden 6 måneder fra det tidspunkt, hvor den foreløbige lejeforhøjelse trådte i kraft, kan huslejenævnet på begæring af en lejer fastsætte en frist, inden for hvilken byggeregnskabet skal aflægges. Er byggeregnskab ikke aflagt inden fristens udløb, bortfalder den foreløbige lejeforhøjelse, medmindre overskridelsen af fristen beror på forhold, som ikke kan lægges udlejeren til last.
Stk. 5. Vil lejeren ikke godkende kravet om lejeforhøjelse, skal lejeren fremsætte skriftlig indsigelse, senest 6 uger efter at kravet er kommet frem til lejeren. I ejendomme med beboerrepræsentation kan beboerrepræsentanterne på samtlige lejeres vegne gøre indsigelse mod kravet om lejeforhøjelse, jf. 1. pkt. Udlejeren skal da indbringe sagen for huslejenævnet senest 6 uger efter lejerfristens udløb, hvis udlejeren ønsker at fastholde kravet om lejeforhøjelse.
Stk. 6. For ejendomme omfattet af § 6, stk. 1, finder §§ 38 og 40 også anvendelse for varslede forbedringsforhøjelser.
Stk. 7. Er en sag indbragt for huslejenævnet, kan udlejeren, indtil nævnets afgørelse foreligger, oppebære den varslede lejeforhøjelse som en foreløbig lejeforhøjelse. Lejen skal reguleres i overensstemmelse med nævnets afgørelse. Huslejenævnet kan dog bestemme, at udlejeren kun kan oppebære et mindre beløb, indtil nævnet har truffet sin afgørelse.
§ 130 handler om varslingsregler for lejeforhøjelser som følge af forbedringer i det lejede. Hvis en udlejer efter §§ 128 eller 129 forbedrer det lejede – f.eks. med nye installationer eller energiforbedringer – kan lejen forhøjes, men kun med minimum 3 måneders varsel. Forhøjelsen må desuden tidligst træde i kraft fra det tidspunkt, hvor forbedringen faktisk er gennemført. Dermed sikres lejeren mod, at der opkræves forhøjet leje for forbedringer, der endnu ikke er udført. Disse regler er centrale for at skabe gennemsigtighed og forudsigelighed i forholdet mellem udlejer og lejer. De skal forhindre, at lejeren pålægges økonomiske byrder for arbejder, der ikke er afsluttet, og de skaber et fair udgangspunkt i forhandlinger om forbedringer og betaling herfor. I praksis udgør § 130 en væsentlig beskyttelse for lejere mod urimelig (og for tidlig) opkrævning af ekstra husleje.
Eksempler
Nyt køkken i lejligheden
Udlejeren varsler en lejeforhøjelse, fordi der etableres nyt køkken. Forhøjelsen kan tidligst træde i kraft, når det nye køkken står færdigt, og ikke før der er givet mindst 3 måneders varsel.
Energibesparende vinduer installeres
Udlejeren vil hæve lejen efter installation af energibesparende vinduer. Lejer får skriftligt varsel 3 måneder før, og forhøjelsen træder først i kraft, når vinduerne er på plads.
Varsling før udført arbejde
En udlejer varsler forhøjelse allerede ved tilbudsgivning. Forhøjelsen er ugyldig, hvis arbejdet ikke er afsluttet ved ikrafttrædelse.
- •Udlejer kan hæve lejen straks efter varsling, uanset om arbejdet er færdigt.
- •Varslet kan være kortere end 3 måneder, hvis lejer accepterer.
- •Lejeforhøjelsen kan gælde bagudrettet fra starten af forbedringsarbejdet.
Må udlejer kræve forhøjet leje, inden forbedringen er færdig?
Nej, lejeforhøjelsen kan først få virkning fra det tidspunkt, hvor forbedringen er fuldført – og kun efter 3 måneders varsel.
Hvilket varsel skal udlejer give efter forbedringsarbejde?
Varslet skal være mindst 3 måneder, og det skal gives skriftligt.
Kan udlejer opkræve forhøjet leje retroaktivt for forbedringen?
Nej, lejeforhøjelsen må ikke have virkning med tilbagevirkende kraft – kun fra det tidspunkt, forbedringen er fuldført og varslet korrekt.
Gælder varslet for alle typer forbedringer?
Ja, så længe lejeforhøjelsen sker efter §§ 128 eller 129, er § 130’s regler om varsel og tidspunkt gældende.
Hvad sker der, hvis udlejer starter opkrævning før tid?
Lejer kan afvise at betale den del, som ikke opfylder kravene i § 130.
- § 128 – Lejeforhøjelse for forbedringer
Bestemmer beregningsgrundlaget for lejeforhøjelsen, som § 130 regulerer varslingsproceduren for.
- § 129 – Lejeforhøjelse for energibesparende arbejder
Omhandler anden type forbedringsarbejder, som også er omfattet af § 130’s varslingsregler.
Velkommen! Spørg alt om lejeforhøjelser ved forbedringer.
Velkommen! Spørg alt om lejeforhøjelser ved forbedringer.