Planloven § 51a

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 51a sætter fuldstændig ind over for helårsbeboelse i sommerhuse, hvor beboelsen er ulovlig efter reglerne i §§ 40 og 41.

Lovtekst – § 51a

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Kommunalbestyrelsen skal hvert år pr. 1. november påbyde enhver, som er registreret i CPR med bopæl i en bolig i et sommerhusområde, som den pågældende ikke lovligt kan anvende til helårsbeboelse, jf. §§ 40 og 41, inden 14 dage efter påbuddets meddelelse

1) at fraflytte boligen og

2) at dokumentere fraflytningen over for kommunalbestyrelsen.

Stk. 2. Tilsvarende påbud skal kommunalbestyrelsen meddele enhver, som i perioden fra den 1. november til den 1. februar bliver registreret i CPR med bopæl i en bolig i et sommerhusområde, som den pågældende ikke lovligt kan anvende til helårsbeboelse, jf. §§ 40 og 41. Påbud efter 1. pkt. meddeles senest 14 dage efter, at den pågældendes bopæl er blevet registreret i CPR.

Stk. 3. Kommunalbestyrelsen registrerer påbud efter stk. 1 og 2 i CPR samtidig med påbuddets meddelelse og sletter denne registrering, når påbuddet er efterkommet og den pågældende er registreret i CPR med en anden bopæl. Indenrigsministeren fastsætter nærmere regler om registreringen.

Stk. 4. Efterkommes et påbud efter stk. 1 eller 2 ikke rettidigt, skal kommunalbestyrelsen straks indgive anmeldelse til politiet.

Stk. 5. Efterkommes et påbud efter stk. 1 eller 2 ikke rettidigt, skal kommunalbestyrelsen endvidere pålægge den pågældende daglige tvangsbøder. Undlader den pågældende herefter fortsat at efterkomme påbuddet, skal restanceinddrivelsesmyndigheden foretage inddrivelse af tvangsbøderne. Inddrivelsen foretages mindst hver 4. uge for påløbne, ikke betalte tvangsbøder, første gang senest 4 uger efter, at pålæggelsen af tvangsbøder er påbegyndt. Tvangsbøderne tilfalder den pågældende kommune.

Praktisk betydning

§ 51a sætter fuldstændig ind over for helårsbeboelse i sommerhuse, hvor beboelsen er ulovlig efter reglerne i §§ 40 og 41. Kommunalbestyrelsen er forpligtet til hvert år pr. 1. november at gennemgå CPR-registreringerne og påbyde alle, der bor ulovligt i sommerhuse, at fraflytte inden 14 dage og dokumentere, at de rent faktisk har forladt boligen. Særskilt gælder det for personer, som bliver registreret fra 1. november til 1. februar – de får påbud senest 14 dage efter registreringen. Kommunen skal også registrere påbuddet i CPR og følge op på, at det overholdes. Fristerne er korte, og sanktionerne markante: Hvis man ikke flytter ud og dokumenterer det, skal kommunen både anmelde forholdet til politiet og pålægge daglige tvangsbøder, som kommunen selv opkræver. Paragraffen er et udtryk for skærpet kontrol med ulovlig helårsbeboelse i sommerhuse, især for at sikre, at reglerne om brug af fritidsboliger ikke udhules og for at bevare den oprindelige funktion af sommerhusområderne.

Eksempler

  • Ulovlig helårsbeboelse afsløres

    En familie står fortsat registeret i CPR på deres sommerhusadresse efter 1. november. Kommunen sender påbud om fraflytning og kræver dokumentation.

  • Nyt registreret ophold i vinterperioden

    En enlig mand registrerer per 15. december sin bopæl i et sommerhus. Kommunen reagerer hurtigt og påbyder fraflytning og dokumentation inden for 14 dage.

  • Ignoreret påbud og tvangsbøder

    En person bliver boende i sommerhuset trods påbud. Kommunen anmelder til politiet og indleder opkrævning af daglige tvangsbøder.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, at kommunen ikke kan gøre noget, hvis man ignorerer påbuddet.
  • Mange tror, at registrering i CPR automatisk gør opholdet lovligt.
  • Nogle mener, at tvangsbøder kun gives én gang og ikke dagligt.
Almindelige spørgsmål

Hvad sker der, hvis jeg ikke flytter, når jeg har fået påbud?

Du bliver politianmeldt og pålagt daglige tvangsbøder, som kommunen kan inddrive.

Kan jeg gøre indsigelse mod kommunens påbud?

Påbuddet gives på baggrund af objektive regler i §§ 40 og 41. Vil du klage, skal det ske gennem de normale klageveje.

Er der undtagelser fra forbuddet mod helårsbeboelse i sommerhuse?

Ja, fx for pensionister efter § 41 og visse dispensationer efter § 40. Disse skal dog opfyldes konkret.

Hvordan skal jeg dokumentere min fraflytning?

Ved at forevise registrering på en anden adresse i CPR eller anden entydig dokumentation for nyt opholdssted.

Hvem får bøderne, hvis jeg ikke flytter ud?

Tvangsbøderne tilfalder den kommune, der udsteder og opkræver dem.

Relaterede paragraffer
  • § 40

    Definerer forbuddet mod helårsbeboelse i sommerhuse, som § 51a håndhæver.

  • § 41

    Beskriver mulighederne for helårsbeboelse som pensionist, der er en undtagelse fra hovedreglen.

  • § 51

    Fastlægger kommunens generelle tilsynsforpligtelse, som § 51a supplerer med specifik handlepligt.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen – jeg hjælper dig med regler om sommerhuse.

Foreslåede spørgsmål
Må jeg bo hele året i mit sommerhus?
Hvad er en tvangsbøde, hvis jeg ikke flytter ud?
Er der undtagelser for pensionister?