Planloven § 40
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 40 fastlægger det centrale forbud mod helårsbeboelse i sommerhusområder i Danmark.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
En bolig i et sommerhusområde må bortset fra kortvarige ferieophold m.v. ikke anvendes til overnatning i perioden fra den 1. november til udgangen af februar, medmindre boligen blev anvendt til helårsbeboelse, da området blev udlagt til sommerhusområde, og retten til helårsbeboelse ikke senere er bortfaldet, jf. § 56, stk. 4.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen kan i særlige tilfælde dispensere fra forbuddet i stk. 1. En dispensation bortfalder ved ejerskifte, og når boligen ikke længere anvendes til helårsbeboelse.
Stk. 3. En bolig i et sommerhusområde kan uanset stk. 1 anvendes til kontinuerlig udlejning til skiftende brugeres kortvarige2) ferieophold, når den samlede anvendelse i perioden ikke herved overstiger 9 uger.
§ 40 fastlægger det centrale forbud mod helårsbeboelse i sommerhusområder i Danmark. Udenfor kortvarige ferieophold er det forbudt at anvende boliger i sommerhusområder til overnatning i perioden 1. november til udgangen af februar. Kun boliger, der allerede blev brugt til helårsbeboelse, da området blev udlagt til sommerhus, og hvor denne ret ikke senere er bortfaldet, kan lovligt bruges til helårsbeboelse. Forbuddet håndhæves strengt, bl.a. for at undgå tryk på lokal infrastruktur og for at værne om konsekvente planformål for rekreative områder. Kommunalbestyrelsen kan i sjældne tilfælde give dispensation, eksempelvis på små øer eller under ganske særlige omstændigheder. Endvidere åbnes der for, at boliger kan udlejes til ferieophold op til ni uger i vinterperioden. Overtrædelse kan føre til politianmeldelse og bødestraf.
Eksempler
Udlejning i vinterferien
En sommerhusejer udlejer sit hus til forskellige familier i december og januar, men kun samlet i ni uger. Det er lovligt, fordi opholdene er kortvarige og ikke overstiger ni uger.
Dispensation til helårsbeboelse
En beboer på en lille ø får dispensation af kommunalbestyrelsen til helårsbeboelse, fordi det skønnes at have betydning for den lokale udvikling.
Afslag og politianmeldelse
En familie bor fast i deres sommerhus hele vinteren uden nogen særlig ret. Kommunen påbyder dem at fraflytte huset og anmelder forholdet til politiet, da de ikke efterkommer påbuddet.
- •Man må gerne bo i sit sommerhus hele året, hvis det er isoleret til helårsbeboelse.
- •Ni-ugers reglen gælder for ejeren selv, ikke kun for udlejning.
- •Reglen kan nemt omgås ved at melde flytning til en anden adresse.
Må jeg bo i mit sommerhus om vinteren?
Som udgangspunkt nej, kun ved kortvarige ferieophold eller hvis særlige undtagelser gælder.
Kan jeg få dispensation til helårsbeboelse?
Kommunalbestyrelsen kan i særlige tilfælde give dispensation, men det er undtagelsen, ikke reglen.
Gælder reglerne også for leje og udlejning?
Ja, både ejere og lejere er omfattet. Dog kan udlejning til ferieformål op til ni uger i vinterperioden være tilladt.
Hvad sker der, hvis jeg overtræder reglerne?
Kommunen kan påbyde fraflytning, anmelde dig til politiet og pålægge daglige tvangsbøder.
Hvad skal der til for at en bolig kan bruges til helårsbeboelse?
Boligen skal lovligt have været helårsbeboet, da området blev udlagt til sommerhusområde, og retten må ikke senere være bortfaldet.
Velkommen – jeg hjælper dig med regler for sommerhusbeboelse.
Velkommen – jeg hjælper dig med regler for sommerhusbeboelse.