Lejeloven-2019 § 65
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 65 er grundpillen i ordningen om beboerrepræsentation og har til formål at give lejerne en reel stemme i forhold til udlejer.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 927 af 11.9.2019
Formålet med ordningen med beboerrepræsentation er at give lejerne mulighed for at vælge repræsentanter, som kan varetage lejernes interesser i forholdet til udlejeren og være forhandlingspart over for udlejeren. Som et led heri er det et væsentligt formål med ordningen, at den medvirker til at sikre det bedst mulige grundlag for samarbejdet imellem lejerne og udlejeren i den enkelte ejendom. Med henblik på at sikre et godt og konstruktivt samarbejde om forhold af fælles interesse i ejendommen, skal udlejeren og beboerrepræsentanterne derfor bestræbe sig på at sikre et højt gensidigt informationsniveau om dispositioner vedrørende ejendommen. Udlejeren bør for at fremme samarbejdet inddrage beboerrepræsentanterne i alle spørgsmål, der er af væsentlig betydning for lejerne i ejendommen. Beboerrepræsentanterne kan
1) få oplysning om, hvem der ejer ejendommen, og hvem der administrerer den,
2) drøfte ethvert spørgsmål af betydning for ejendommens drift med udlejeren,
3) blive holdt orienteret, når der foretages genudlejning af lejligheder i ejendommen, og
4) blive holdt orienteret om udlejerens ansættelse og afskedigelse af ejendomsfunktionærer.
Stk. 2. Inden udlejeren i en ejendom med beboerrepræsentation varsler iværksættelse af forbedringsarbejder, der vil medføre en lejeforhøjelse, som sammen med forbedringsforhøjelser gennemført i de sidste 3 år vil udgøre mere end 60 kr. pr. m² bruttoetageareal, skal udlejeren med rimeligt varsel skriftligt indkalde beboerrepræsentanterne til et møde med henblik på at orientere om og drøfte de påtænkte forbedringsarbejder, udbudsmateriale og overslag over forbedringsforhøjelsen. Mødet skal afholdes, inden iværksættelsen varsles, dog senest 2 uger før forbedringsforhøjelsen varsles. Forud for mødet skal udlejeren fremsende skriftligt materiale vedrørende forbedringsarbejderne. Det i 1. pkt. nævnte beløb er opgjort i 2015-niveau og reguleres én gang årligt efter udviklingen i Danmarks Statistiks nettoprisindeks i en 12-månedersperiode sluttende i juni måned året før det finansår, reguleringen vedrører. Beløbet afrundes til nærmeste hele kronebeløb.
Stk. 3. Hvis arbejderne udbydes i begrænset licitation uden forudgående prækvalifikation, skal udlejeren senest på det i stk. 2 nævnte møde opfordre beboerrepræsentanterne til at pege på mindst én bydende i licitationen. Udlejeren skal skriftligt og med rimeligt varsel indkalde beboerrepræsentanterne til deltagelse i licitationsforretningen.
Stk. 4. Overholder udlejeren ikke forpligtelserne efter stk. 2 og 3, kan lejeforhøjelsen ikke opkræves.
§ 65 er grundpillen i ordningen om beboerrepræsentation og har til formål at give lejerne en reel stemme i forhold til udlejer. Det handler ikke bare om at vælge talsmænd – beboerrepræsentanterne får en legitim og institutionel adgang til vigtige informationer og en ret til at blive hørt om forhold, der har betydning for beboernes dagligdag. Udlejeren skal inddrage beboerrepræsentanterne og føre en åben dialog især om store ændringer, forbedringer og beslutninger med økonomisk eller social betydning. Formålet er at fremme et samarbejde, hvor tvivl, mistillid og misforståelser undgås, og man kan tage vigtige beslutninger på et oplyst grundlag. Paragraffen fastslår også, at ordningen er mere end symbolsk – hvis udlejeren ikke lever op til forpligtelserne om information og inddragelse, kan en varslet lejeforhøjelse fx nægtes gennemført. Det giver ordningen reel tyngde og indflydelse.
Eksempler
Varsling af større forbedringsarbejde
En udlejer planlægger at renovere facaden og skal varsle beboerrepræsentanterne, fremlægge materiale, og invitere til dialogen før varslingen sendes til lejerne.
Drøftelse af valg af ejendomsfunktionær
Udlejer orienterer beboerrepræsentanterne, når der skal ansættes en ny vicevært, og beboerrepræsentanterne får mulighed for at give input.
Løbende orientering om genudlejning
Når en lejlighed bliver ledig, modtager beboerrepræsentanterne besked for at følge med i beboersammensætningen og eventuelle problemer.
- •Beboerrepræsentanter kan tvinge udlejeren til at gennemføre bestemte forbedringer.
- •Udlejeren kan ignorere beboerrepræsentanter uden konsekvens.
- •Kun organiserede lejerforeninger kan oprette repræsentation.
Skal udlejer altid inddrage beboerrepræsentanterne før store beslutninger?
Ja, hvis spørgsmålet har væsentlig betydning for lejerne, skal beboerrepræsentanterne informeres og inddrages, f.eks. ved større forbedringsarbejder.
Kan beboerrepræsentanter stoppe alle udlejers beslutninger?
Nej, de har ikke vetoret, men deres inddragelse er påkrævet, og manglende dialog kan få retlige konsekvenser for udlejer.
Betyder tavshed fra beboerrepræsentanterne, at udlejer kan gøre, som han vil?
Nej, udlejer er stadig forpligtet til at informere og indkalde til møde – manglende handling fra beboerrepræsentanterne fritager ikke udlejer fra denne pligt.
Gælder ordningen også i små ejendomme?
Beboerrepræsentation gælder for ejendomme med mindst 6 beboelseslejemål, men mindre ejendomme kan have talsmand og visse kollektive rettigheder.
Velkommen – stil dine spørgsmål om beboerrepræsentation her!
Velkommen – stil dine spørgsmål om beboerrepræsentation her!