Barnets lov § 85

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 85 slår fast, at forældre til et barn eller en ung med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan søge kommunen om at træne deres barn – helt eller delvist – i hjemmet, som et alternativ til fx specialdagtilbud eller klubtilbud.

Lovtekst – § 85

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Kommunalbestyrelsen godkender efter anmodning fra forældremyndighedsindehaveren, at forældrene helt eller delvis udfører hjemmetræning i hjemmet, jf. § 82, stk. 1, nr. 3, hvis følgende betingelser er opfyldt:

1) Hjemmetræningen fremmer barnets eller den unges tarv og trivsel og imødekommer barnets eller den unges behov.

2) Forældrene er i stand til at udføre opgaverne.

3) Hjemmetræningen sker efter dokumenterbare træningsmetoder.

Stk. 2. Sundhedsfaglige træningselementer, som enten er fastlagt som sygehusbehandling eller på anden vis har karakter af specialiseret sundhedsfaglig behandling, kan ikke godkendes som en del af hjemmetræningen.

Stk. 3. Godkendelse efter stk. 1 skal ske på baggrund af en børnefaglig undersøgelse, jf. §§ 20 og 22. Hvis træningsmetoden indeholder fysiske sundhedsfaglige elementer i et ikke uvæsentligt omfang, skal kommunalbestyrelsen sikre, at afgørelsen om godkendelse af træningsmetoden sker med inddragelse af relevante sundhedsfaglige kompetencer.

Stk. 4. Kommunalbestyrelsen fører løbende tilsyn med hjemmetræningen over for barnet eller den unge, herunder at indsatsen tilgodeser barnets eller den unges fysiske, psykiske og sociale behov. Hvis træningsmetoden indeholder fysiske sundhedsfaglige elementer i et ikke uvæsentligt omfang, skal kommunalbestyrelsen sikre, at tilsynet med træningsmetoden sker med inddragelse af relevante sundhedsfaglige kompetencer.

Stk. 5. Kommunalbestyrelsen skal yde hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste efter §§ 87 og 88 til forældre, der forsørger og træner et barn eller en ung under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i hjemmet, jf. stk. 1. Der kan ikke ydes hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste som følge af hjemmeundervisning af børn efter kapitel 8 i lov om friskoler og private grundskoler m.v., uanset om undervisningen foregår i kombination med hjemmetræning efter stk. 1. Kommunalbestyrelsen skal, hvis den tillægger omfanget af hjemmeundervisningen betydning i forbindelse med en afgørelse om hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste, foretage en konkret vurdering af omfanget af hjemmeundervisningen med afsæt i barnets eller den unges alder og funktionsevne.

Stk. 6. Kommunalbestyrelsen skal sørge for træningsredskaber, kurser, hjælpere m.v., når forældrene træner et barn eller en ung i hjemmet, jf. stk. 1. Kommunalbestyrelsens udgifter til træningsredskaber, kurser, hjælpere m.v. til det enkelte barn eller den enkelte unge må ikke overstige 684.690 kr. årligt (2023-niveau).

Stk. 7. Social- og boligministeren kan fastsætte nærmere regler om hjemmetræning, herunder regler om dokumenterbare metoder, godkendelse af hjemmetræning, inddragelse af sundhedsfaglige kompetencer, tilsyn med indsatsen, hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste, brug af sundhedsfaglige træningselementer og træningsredskaber, kurser, hjælpere m.v., herunder rammer for udbetaling af støtte hertil.

Praktisk betydning

§ 85 slår fast, at forældre til et barn eller en ung med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan søge kommunen om at træne deres barn – helt eller delvist – i hjemmet, som et alternativ til fx specialdagtilbud eller klubtilbud. Kommunen må dog kun godkende dette, hvis hjemmetræningen fremmer barnets tarv, forældrene faktisk evner opgaven, og metoden er dokumentérbar. Det er et brud med traditionen om, at hjælpen primært foregår i offentlige tilbud. Paragraffen er indrettet for at give ønsket fleksibilitet og indflydelse, men indfører også kontrol: Kommunen skal lave grundig børnefaglig undersøgelse både før og under forløbet, og hvis der indgår væsentlig sundhedsfaglig træning, skal sundhedsfaglige specialister inddrages. Kommunen skal yde tabt arbejdsfortjeneste og dække træningsudgifter op til en maksimumgrænse, men ren skoleundervisning tæller ikke med. Praksis strammes løbende politisk for at undgå misbrug og sikre kvaliteten – spørgsmålet om balancen mellem frihed for familierne og samfundets kontrol er stadig politisk følsomt.

Eksempler

  • Forældre træner barn med autisme hjemme

    Forældre til et barn med svær autisme får godkendt hjemmetræning efter dokumenterbar metode og med løbende kommunalt tilsyn.

  • Afslag på hjemmetræning pga. manglende forudsætninger

    En forælder får afslag på hjemmetræning, da kommunen vurderer, at vedkommende ikke har kompetencer til at varetage opgaven.

  • Kommunen afviser sundhedsfaglig behandling

    Forældre ønsker at inkludere hospitalslignende fysioterapi, men kommunen nægter, fordi det kun må udføres af sundhedspersonale.

Almindelige misforståelser
  • Man kan få hjemmetræning godkendt blot ved at ønske det.
  • Al sygepleje eller fysioterapi kan flyttes hjem efter § 85.
  • Tabt arbejdsfortjeneste udbetales for al hjemmepasning.
Almindelige spørgsmål

Kan enhver forælder vælge hjemmetræning?

Nej. Kommunen skal godkende hjemmetræningen, og der stilles strenge krav til metode, forældrenes evner og effekten for barnet.

Hvad tæller ikke som hjemmetræning efter § 85?

Sundhedsfaglig specialbehandling og ren hjemmeundervisning tæller ikke – det må ikke erstatte sygehusbehandling eller folkeskole.

Dækker kommunen udgifter til træningsudstyr og hjælpere?

Ja, men kun op til et årligt maksimumsbeløb, og udgifterne skal være relateret til den godkendte hjemmetræning.

Fører kommunen tilsyn undervejs?

Ja. Kommunen har pligt til løbende at føre opsøgende tilsyn og må inddrage sundhedsfaglige specialister ved fysisk træning.

Får man tabt arbejdsfortjeneste for hjemmeundervisning?

Nej. Tabt arbejdsfortjeneste kan ikke bevilges, hvis det udelukkende handler om skoleundervisning i hjemmet.

Relaterede paragraffer
  • § 82

    Fastslår hjemmetræning som en af kommunens tilbudstyper ved varig funktionsnedsættelse.

  • § 87

    Afgør reglerne for dækning af tabt arbejdsfortjeneste til forældre, der hjemmetræner.

  • § 86

    Gælder dækning af nødvendige merudgifter ved pasning af funktionsnedsatte børn hjemme.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg frit til regler om hjemmetræning.

Foreslåede spørgsmål
Hvem kan få godkendt hjemmetræning?
Hvilke udgifter dækker kommunen?
Hvornår kan hjemmetræning afvises?