Barnets lov § 150
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 150 fastlægger de formelle rammer for udpegning og indsættelse af de sagkyndige retsmedlemmer i sager om børn og unge, som behandles i byretten med tiltrædelse af to sagkyndige.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
De sagkyndige, der er nævnt i § 148, beskikkes af Domstolsstyrelsen efter forhandling med social- og boligministeren. Domstolsstyrelsen fastsætter deres antal og træffer bestemmelse om vederlag og rejsegodtgørelse. De beskikkede skal være myndige, må ikke være under værgemål efter værgemålslovens § 5 eller under samværgemål efter værgemålslovens § 7 og skal være uberygtede og vederhæftige.
Stk. 2. Beskikkelse gælder for 4 år. En sagkyndig afgår ved udgangen af den måned, i hvilken den pågældende fylder 70 år.
Stk. 3. Ingen, der opfylder betingelserne i stk. 1, kan afslå at modtage beskikkelse, medmindre den pågældende er over 65 år eller har anden rimelig fritagelsesgrund.
Stk. 4. Udtagelsen for den enkelte sag blandt de beskikkede sagkyndige foretages af retsformanden. Ingen kan udtages, som efter §§ 60 og 61 i retsplejeloven ville være udelukket fra at handle som dommer i sagen.
§ 150 fastlægger de formelle rammer for udpegning og indsættelse af de sagkyndige retsmedlemmer i sager om børn og unge, som behandles i byretten med tiltrædelse af to sagkyndige. Domstolsstyrelsen beslutter, hvem der beskikkes, og hvor mange, og det sker i dialog med Social- og Boligministeren. Der lægges vægt på, at de udpegede skal være myndige, uberygtede og vederhæftige – og de må ikke være under nogen form for værgemål. Loven stiller også krav til alder og bestemmer, at beskikkelse varer fire år, dog afgår man senest ved udgangen af den måned, hvor man fylder 70. Endvidere kan kun de over 65 år eller med rimelig fritagelsesgrund takke nej til beskikkelsen. Selve udtagelsen til de enkelte sager foretages af retsformanden ud fra reglerne om dommerinhabilitet – for at sikre uvildighed. Bestemmelsen har til formål at sikre kvalitet, objektivitet og relevant specialviden ved domstolsprøvelse af børn- og unge-sager. Loven skal modvirke vilkårlighed og politisering ved beskikkelsen. I dag betragtes disse krav som en central retsgaranti for borgerne i dybt indgribende sager om barns anbringelse og andre tvangsmæssige skridt.
Eksempler
Udpegning af psykolog
En autoriseret psykolog med erfaring fra børne- og ungdomspsykiatrien beskikkes af Domstolsstyrelsen som sagkyndig til brug ved hovedforhandling i en anbringelsessag.
Afslag pga. værgemål
En kandidat til posten som sagkyndig afvises, fordi personen er sat under værgemål efter værgemålsloven, og overholder dermed ikke kravene i § 150.
Afgang ved 70 år
En beskikket sagkyndig fylder 70 år i april og fratræder ved månedens udgang, jf. lovens bestemmelse om alder.
- •Man kan altid frit afslå beskikkelse som sagkyndig – det er kun sandt for personer over 65 år eller med rimelig fritagelsesgrund.
- •Alle professionelle med børn kan udpeges – kun hvis de lever op til kravene om habilitet, moral og værgemål.
- •Beskikkelsen gælder hele livet – i virkeligheden kun op til fire år og højst til 70 års-alderen.
Hvem udpeger de sagkyndige i børne- og unge-sager?
Det gør Domstolsstyrelsen efter forhandling med social- og boligministeren.
Hvilke krav skal de sagkyndige opfylde?
De skal være myndige, uberygtede, vederhæftige og må ikke være under værgemål eller samværgemål.
Hvor længe varer en beskikkelse?
En beskikkelse gælder i fire år, men ophører senest ved udgangen af den måned, hvor den sagkyndige fylder 70 år.
Kan man sige nej til at blive beskikket?
Nej, hvis man opfylder betingelserne, kan man kun afslå, hvis man er over 65 år eller har en rimelig fritagelsesgrund.
Hvem vælger de sagkyndige til en konkret sag?
Retsformanden udtager de sagkyndige, og ingen kan udtages, hvis de ville være inhabile som dommer i sagen.
- § 148
Definerer at byretten i disse sager tiltrædes af to sagkyndige.
- Retsplejelovens §§ 60 og 61
Reglerne om inhabilitet for dommere har tilsvarende betydning for udpegning af sagkyndige.
Velkommen! Spørg frit om § 150 eller relateret praksis.
Velkommen! Spørg frit om § 150 eller relateret praksis.