Barnets lov § 149
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
Paragraf 149 fastslår, at når byretten har truffet afgørelse i en sag om børn og unge efter denne lov, er det som udgangspunkt ikke muligt at få sagen prøvet yderligere ved landsretten.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Byrettens afgørelse kan ikke indbringes for landsretten. Procesbevillingsnævnet kan dog give tilladelse til anke, hvis sagen er af principiel karakter eller særlige grunde i øvrigt taler derfor. Ansøgning om tilladelse skal indgives til nævnet inden 4 uger efter dommens afsigelse. Nævnet kan dog undtagelsesvis meddele tilladelse, hvis ansøgning indgives senere, men inden 1 år efter afsigelsen.
Paragraf 149 fastslår, at når byretten har truffet afgørelse i en sag om børn og unge efter denne lov, er det som udgangspunkt ikke muligt at få sagen prøvet yderligere ved landsretten. Der findes dog en undtagelse: Hvis Procesbevillingsnævnet giver tilladelse, kan en anke tillades, men kun hvis sagen har principiel betydning eller hvis særlige forhold gør det hensigtsmæssigt. En ansøgning til Procesbevillingsnævnet skal indgives inden 4 uger fra byrettens dom, men nævnet kan undtagelsesvist også give tilladelse, hvis ansøgningen kommer senere, dog inden for et år efter dommen. Denne stramme begrænsning er indført for at sikre hurtighed og finalitet i sager, hvor børns og unges situation står på spil, men uden at udelukke anke fuldstændigt i ekstraordinære eller principielt vigtige sager. I praksis opleves det ofte som en høj juridisk barriere, hvor kun meget få sager får adgang til endnu en prøvelse.
Eksempler
Afslag på almindelig anke
En forælder ønsker at anke byrettens afgørelse om anbringelse af barnet, men får afslag, fordi der ikke gives Procesbevillingsnævnets tilladelse.
Principiel sag får tilladelse
En sag om adoption uden samtykke anses for at have så bred betydning, at Procesbevillingsnævnet tillader anke til landsretten.
Sen ansøgning undtagelsesvis tilladt
En part søger om tilladelse til anke 7 måneder efter dommen på grund af nye væsentlige oplysninger, og nævnet vurderer, at særlige grunde taler for at tillade anken.
- •Man kan altid få sin sag prøvet ved landsretten.
- •Fristen på 4 uger er absolut og kan aldrig fraviges.
- •Alle uenigheder med byrettens afgørelse giver adgang til anke.
Kan jeg altid anke byrettens afgørelse til landsretten?
Nej, kun hvis Procesbevillingsnævnet giver tilladelse ud fra principiel karakter eller særlige grunde.
Hvor hurtigt skal jeg søge Procesbevillingsnævnet om anketilladelse?
Senest 4 uger efter dommen. Undtagelsesvist kan ansøgning accepteres op til 1 år efter dommen.
Hvilke typer sager får tilladelse til anke?
Sager af principiel karakter eller hvor særlige omstændigheder gør det nødvendigt. Det sker sjældent.
Kan jeg anke direkte uden Procesbevillingsnævnet?
Nej, det er et ufravigeligt krav, at nævnet godkender en anke.
Kan en sen anmodning om anke nogensinde godkendes?
Ja, hvis særlige grunde taler for det og den indgives senest 1 år efter dommen.
Velkommen! Jeg hjælper gerne med spørgsmål om § 149.
Velkommen! Jeg hjælper gerne med spørgsmål om § 149.