Planloven § 47
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 47 giver kommunalbestyrelsen beføjelse til at ekspropriere privat ejendom eller private rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen har væsentlig betydning for gennemførelsen af en lokalplan eller byplanvedtægt og tjener almene samfundsinteresser.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
Kommunalbestyrelsen kan ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for virkeliggørelsen af en lokalplan eller en byplanvedtægt og for varetagelsen af almene samfundsinteresser.
Stk. 2. Ved ekspropriation til erhvervelse af ejendomsret bortfalder alle rettigheder over det eksproprierede, medmindre andet bestemmes i det enkelte tilfælde.
Stk. 3. Ved ekspropriationens gennemførelse finder bestemmelserne i lov om offentlige veje §§ 99 - 102 tilsvarende anvendelse.
Stk. 4. Kommunalbestyrelsens adgang til at foretage ekspropriation i medfør af stk. 1 bortfalder, hvis kommunalbestyrelsens beslutning om ekspropriation ikke er truffet, inden 5 år efter at planen er offentliggjort efter § 30, stk. 1.
§ 47 giver kommunalbestyrelsen beføjelse til at ekspropriere privat ejendom eller private rettigheder over ejendomme, når ekspropriationen har væsentlig betydning for gennemførelsen af en lokalplan eller byplanvedtægt og tjener almene samfundsinteresser. Det er en central paragraf, der balancerer hensynet til det private ejerskab over fast ejendom og samfundets overordnede behov for byudvikling, infrastruktur eller fælles anlæg. Ekspropriationsmuligheden er et stærkt redskab, men den kan kun aktiveres, hvis det vurderes nødvendigt for samfundets bedste, og det sker ofte efter grundig sagsbehandling og offentlig inddragelse. Historisk har § 47 været anvendt til at muliggøre projekter som vejanlæg, skoler eller grønne områder, der ikke kunne gennemføres ved frivillige aftaler. Reglerne om erstatning og processuelle garantier skal sikre, at borgernes rettigheder respekteres, og at tvangsobligationen kun bruges, hvor det er berettiget.
Eksempler
Etablering af nyt boligområde
Kommunen eksproprierer en række private grunde for at anlægge veje og fællesarealer, der er nødvendige for et nyt lokalplanlagt boligkvarter.
Udvidelse af folkeskole
Et privat jordstykke eksproprieres, fordi udvidelsen af en skole forudsætter, at kommunen får adgang til naboens grund, hvilket er beskrevet i lokalplanen.
Anlæg af cykelsti
For at sikre sikker skolevej anlægger kommunen en planlagt cykelsti over privat jord, efter frivillig aftale ikke er opnået.
- •Kommunen kan ekspropriere privat ejendom uden begrundelse eller begrænsning.
- •Ekspropriation betyder, at ejeren ingen erstatning får.
- •Det kræver altid enighed mellem kommune og ejer at gennemføre ekspropriation.
Kan kommunen ekspropriere min ejendom uden varsel?
Nej, der skal gennemføres en lovlig og åben proces, hvor ejeren får mulighed for at blive hørt og kan påklage beslutningen.
Hvad får jeg i erstatning ved ekspropriation?
Du har krav på fuld erstatning, der fastsættes af taksationsmyndighederne, efter reglerne i lov om offentlige veje.
Kan kommunen ekspropriere, hvis det ikke står i lokalplanen?
Kun hvis ekspropriationen er nødvendig for at virkeliggøre en lokalplan eller byplanvedtægt og varetager almene samfundsinteresser.
Er der en tidsbegrænsning for, hvornår ekspropriation kan ske efter en lokalplan er vedtaget?
Ja, retten til ekspropriere bortfalder, hvis beslutningen ikke træffes inden 5 år efter planens offentliggørelse.
Kan jeg klage over en ekspropriation?
Ja, kommunens afgørelse kan bl.a. påklages til Planklagenævnet for retlige spørgsmål.
Velkommen! Spørg frit om ekspropriation og planlov.
Velkommen! Spørg frit om ekspropriation og planlov.