Planloven § 46a

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 46a sikrer, at hvis en ejendom eller en del af en ejendom tilbageføres til landzone efter § 45, så skal den såkaldte frigørelsesafgift betales tilbage til ejeren – men kun hvis denne også besad ejendommen på det tidspunkt, hvor arealet blev overført til byzone eller sommerhusområde.

Lovtekst – § 46a

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Tilbageføres en ejendom eller en del af en ejendom til landzone efter § 45, tilbagebetales frigørelsesafgiften til ejeren, såfremt den pågældende ejer også var ejer af ejendommen henholdsvis den overførte del på overførselstidspunktet.

Stk. 2. Er den tilbageførte ejendom eller en del af denne overdraget til en person, der på tidspunktet for overdragelsen tilhørte den personkreds, der var angivet i den dagældende bestemmelse i § 7, stk. 2, i lov om frigørelsesafgift m.v. af fast ejendom, tilbagebetales frigørelsesafgiften til den pågældende, såfremt denne stadig er ejer på tidspunktet for ejendommens tilbageførsel.

Stk. 3. Frigørelsesafgiften tilbagebetales med tillæg af en rente på 4 pct. p.a. beregnet fra betalingsdagen.

Stk. 4. I tilfælde, hvor frigørelsesafgiften ikke er betalt, fordi der er ydet henstand med betalingen, bortfalder henstandsbeløbet. Halvdelen af betalte henstandsrenter udbetales uden ændring af indkomstansættelsen for tidligere år til den, der på tidspunktet for henstandsbeløbets bortfald er ejer af ejendommen. Er frigørelsesafgiften betalt, efter at der er betalt henstandsrenter, tilbagebetales halvdelen af henstandsrenterne til ejendommens ejer, såfremt denne har krav på tilbagebetaling af afgiften efter stk. 1 eller 2.

Praktisk betydning

§ 46a sikrer, at hvis en ejendom eller en del af en ejendom tilbageføres til landzone efter § 45, så skal den såkaldte frigørelsesafgift betales tilbage til ejeren – men kun hvis denne også besad ejendommen på det tidspunkt, hvor arealet blev overført til byzone eller sommerhusområde. Hvis der undervejs er sket en overdragelse til personer med nær familiemæssig tilknytning (som tidligere fastsat i frigørelsesafgiftsloven), kan disse også have ret til tilbagebetaling, hvis de stadig ejer ejendommen ved tilbageførslen. Paragraffen har betydning i praksis, f.eks. når områder udlagt til byudvikling eller sommerhus ikke længere planlægges anvendt sådan og tilbageføres til landzone. Dermed undgår ejeren at have betalt en afgift for arealets overgang til byzone, hvis arealet alligevel føres tilbage til landzone uden at være udnyttet til det formål. Endelig regulerer bestemmelsen også, at hvis afgiften ikke var betalt, bortfalder henstanden, og der kan ske delvis tilbagebetaling af eventuelle henstandsrenter.

Eksempler

  • Areal føres tilbage til landzone

    En grundejer har betalt frigørelsesafgift i forbindelse med overførsel til byzone, men fordi arealet aldrig blev bebygget, bliver det tilbageført til landzone, og afgiften tilbagebetales til ejeren.

  • Areal overdraget til barn

    En ejendom overføres til byzone, men overdrages inden tilbageførsel til ejerens barn. Barnet, som var omfattet af personkredsen i den gamle lov, får frigørelsesafgiften tilbage ved tilbageførsel, hvis vedkommende stadig ejer arealet.

  • Henstand med betaling

    Ejeren har fået henstand med betaling af frigørelsesafgiften. Da arealet tilbageføres til landzone, bortfalder henstanden, og henstandsrenter betales delvist tilbage.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, afgiften automatisk returneres til enhver ejer uanset, hvornår de har erhvervet ejendommen.
  • Det antages, at der ikke udbetales renter ved tilbagebetaling – men der tillægges faktisk 4 % pr. år.
  • Nogle tror, at afgiften bortfalder, hvis arealet ikke blev anvendt til byformål; men det er den formelle tilbageførsel til landzone, der udløser tilbagebetalingen.
Almindelige spørgsmål

Hvornår har jeg krav på at få frigørelsesafgiften tilbage?

Hvis du var ejer af ejendommen på overførselstidspunktet og stadig er det ved tilbageførsel, har du krav på tilbagebetaling. Er ejendommen overdraget inden, kan visse nærtstående også få tilbagebetaling.

Får jeg renter med tilbage, når jeg får afgiften retur?

Ja, frigørelsesafgiften tilbagebetales med 4 % rente pr. år, regnet fra betalingsdagen.

Gælder det også, hvis jeg aldrig nåede at betale afgiften men havde fået henstand?

Hvis der er givet henstand og afgiften ikke er betalt, bortfalder kravet. Halvdelen af evt. betalte henstandsrenter udbetales.

Kan enhver, der har ejet ejendommen på et tidspunkt, få afgiften tilbage?

Nej, kun den, der var ejer på overdragelsestidspunktet, og i visse tilfælde den nærtbeslægtede, der overtager, hvis denne stadig er ejer ved tilbageførsel.

Relaterede paragraffer
  • § 45

    Bestemmer proceduren for tilbageførsel af arealer til landzone, som er en forudsætning for § 46a.

  • § 46

    Regulerer erstatning ved tilbageførsel ud over frigørelsesafgiften.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil dit spørgsmål om regelsættet her.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan jeg få frigørelsesafgift retur?
Hvem har ret til tilbagebetaling ved tilbageførsel?
Hvordan beregnes renterne ved tilbagebetaling?