Planloven § 21b
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 21b åbner for, at en kommunalbestyrelse – på opfordring fra en grundejer – kan indgå en udbygningsaftale med grundejeren.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
På opfordring fra en grundejer kan kommunalbestyrelsen indgå en udbygningsaftale med grundejeren for områder, der i kommuneplanen er udlagt til byzone eller sommerhusområde, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 1, samt for områder i landzone.
1) opnå en højere kvalitet eller standard af den planlagte infrastruktur i et område,
2) fremrykke lokalplanlægningen for et område, der i kommuneplanens rammebestemmelser er forudsat lokalplanlagt for bebyggelse, herunder byomdannelse, men hvor lokalplanlægning vil være i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser, eller
3) ændre eller udvide de byggemuligheder, der fremgår af kommuneplanens rammebestemmelser eller lokalplanen for det pågældende område, på betingelse af, at grundejeren kun skal bidrage til at finansiere infrastrukturanlæg, som det ikke vil påhvile kommunen at etablere.
Stk. 2. Udbygningsaftaler kan indgås med henblik på at
Stk. 3. Udbygningsaftalen kan kun indeholde bestemmelser om, at grundejeren helt eller delvis skal udføre eller afholde udgifterne til de fysiske infrastrukturanlæg, som skal etableres i eller uden for området for at virkeliggøre planlægningen.
Stk. 4. Oplysning om, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale, skal offentliggøres samtidig med offentliggørelsen efter § 24 af forslag til kommuneplantillæg og lokalplan. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 26, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for oplysningerne om udkastet til udbygningsaftale.
Stk. 5. Kommunalbestyrelsens indgåelse af udbygningsaftalen skal vedtages samtidig med lokalplanens endelige vedtagelse, og oplysning om aftalens indgåelse skal offentligt bekendtgøres. Oplysninger om udbygningsaftalen skal være offentligt tilgængelig. Offentliggørelse skal ske i det register, som erhvervsministeren har oprettet i medfør af § 54 b. § 31, stk. 1, finder tilsvarende anvendelse for udbygningsaftalen.
§ 21b åbner for, at en kommunalbestyrelse – på opfordring fra en grundejer – kan indgå en udbygningsaftale med grundejeren. Det gælder både for områder udlagt til byzone, sommerhusområde og områder i landzone. En udbygningsaftale er et redskab til at organisere, hvem der betaler for fysisk infrastruktur som veje, stier, forsyningsledninger og lignende, når et område skal udvikles eller omdannes. Typisk vil aftalen betyde, at grundejeren – og ikke kommunen – helt eller delvist finansierer anlæggelsen af bl.a. veje, grønne områder og lignende som led i udbygningen. Paragraffen sikrer fleksibilitet i udviklingen af nye og eksisterende områder, men holder fast i, at grundejerens bidrag kun må vedrøre infrastruktur, som kommunen ikke ellers ville være forpligtet til at etablere. Paragraffen er også svaret på kommunernes tidligere udfordringer med at få finansieret udbygning i takt med private investeringer. Udbygningsaftaler er i dag et udbredt værktøj ved forhandlinger om lokalplaner, og der er tydelige processuelle krav om offentliggørelse for at sikre gennemsigtighed.
Eksempler
Ny udstykning med fælles veje
En ejendomsudvikler ønsker at bygge et boligkvarter på et areal udlagt til byzone. Kommunen og udvikleren indgår en udbygningsaftale, hvor udvikleren betaler for veje, stier og beplantning.
Sommerhusområde kræver ny kloak
En grundejer vil udvikle et sommerhusområde. Kommunen indgår en aftale, så grundejeren betaler for at etablere kloakanlæg og adgangsveje.
Fremrykning af lokalplan på grund af investering
En landzoneejer ønsker at bygge før kommunens planlagte rækkefølge. De aftaler, at grundejer finansierer nødvendig infrastruktur mod, at lokalplanarbejdet fremrykkes.
- •Kommunen kan ensidigt pålægge grundejere at finansiere al infrastruktur.
- •Udbygningsaftaler kan bruges til at omfordele kommunale forpligtelser til private.
- •En udbygningsaftale er altid frivillig, men det kræver grundejers initiativ.
Hvem kan tage initiativ til en udbygningsaftale?
Det er grundejeren, der skal opfordre kommunen til at indgå en udbygningsaftale, ikke omvendt.
Hvor meget kan grundejeren pålægges at betale?
Grundejeren kan kun pålægges at finansiere infrastruktur, som kommunen ikke på forhånd er forpligtet til at etablere.
Er aftalen bindende for kommunen og grundejer?
Ja, når udbygningsaftalen er endelig vedtaget sammen med lokalplanen, er den bindende for begge parter.
Bliver offentligheden hørt om udbygningsaftaler?
Ja, oplysninger om udkast og indgåelse af udbygningsaftaler skal offentliggøres parallelt med planprocessen.
Kan kommunen kræve udbygningsaftale uden grundejers ønske?
Nej, det skal altid være på grundejers opfordring; kommunen kan ikke ensidigt påtvinge en aftale.
- § 21c
Regulerer aftaler om betaling for kommuneplantillæg og lokalplan ved udbygningsaftaler
- § 15
Lokalplaner kan forudsætte udbygningsaftaler, og aftalens indgåelse skal behandles sammen med lokalplanvedtagelse
- § 24
Krav om offentliggørelse af udkast til udbygningsaftale følger samme proces som for planforslag
Velkommen! Stil dine spørgsmål om udbygningsaftaler.
Velkommen! Stil dine spørgsmål om udbygningsaftaler.