Barnets lov § 27

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 27 fastlægger retningslinjer for, hvordan kommunalbestyrelsen skal gennemføre en undersøgelse af kommende forældres forhold, når man vurderer, om der bliver behov for støtte til et barn umiddelbart efter fødslen.

Lovtekst – § 27

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

En undersøgelse af de kommende forældres forhold skal tilrettelægges ud fra en helhedsbetragtning og skal afdække udfordringer og ressourcer hos de kommende forældre, familien og netværket med inddragelse af de fagfolk, som allerede har viden om de kommende forældres forhold.

Stk. 2. Undersøgelsen gennemføres så vidt muligt i samarbejde med de kommende forældre.

Stk. 3. Er det nødvendigt, skal kommunalbestyrelsen lade de kommende forældre undersøge af en læge eller en autoriseret psykolog.

Stk. 4. Undersøgelsen skal resultere i en begrundet stillingtagen til, om der er grundlag for at iværksætte støtte efter § 32, stk. 5, § 46, stk. 4, eller § 49 og i givet fald hvilken. Er der iværksat støtte, sideløbende med at undersøgelsen gennemføres, jf. § 32, stk. 5, skal der desuden tages stilling til, om denne støtte skal videreføres, ændres eller ophøre. Undersøgelsen skal indeholde oplysninger om, hvordan de kommende forældre stiller sig til støtten, og om de forhold i familien eller i dennes omgivelser, som kan bidrage til at klare vanskelighederne.

Praktisk betydning

§ 27 fastlægger retningslinjer for, hvordan kommunalbestyrelsen skal gennemføre en undersøgelse af kommende forældres forhold, når man vurderer, om der bliver behov for støtte til et barn umiddelbart efter fødslen. Undersøgelsen skal anlægges ud fra en helhedsbetragtning og afdække både udfordringer og ressourcer hos de vordende forældre, deres familie og netværk. Der lægges vægt på at inddrage relevante fagpersoner, som allerede har kendskab til de kommende forældre, og på – så vidt muligt – at samarbejde direkte med de kommende forældre i processen. Paragraffen åbner for, at læge- eller psykologundersøgelser kan rekvireres, hvis nødvendig. Resultatet skal være en begrundet, konkret vurdering af, om støtte skal iværksættes, hvilken type støtte, og hvordan forældrene forholder sig til denne. De formelle krav til undersøgelsen signalerer et markant fokus på systematisk og professionel vurdering, især i sager hvor man allerede før fødslen forudser betydelige udfordringer eller risiko for barnet. Det er et udtryk for den forebyggende tilgang – at potentielt alvorlige sociale problemer gribes an allerede under graviditeten. Paragraffen er del af en juridisk og social udvikling i retning af at styrke barnets beskyttelse fra første færd, uden at tilsidesætte hensynet til forældrenes retssikkerhed.

Eksempler

  • Tidlig indsats ved misbrug

    En kommune får kendskab til, at en gravid kvinde har et misbrug. Kommunen sætter på baggrund af § 27 en helhedsorienteret undersøgelse i gang, inddrager misbrugscenter og sundhedsplejerske, og vurderer, om der skal tilbydes intensiv støtte eller eventuel anbringelse.

  • Psykisk sårbare forældre

    En gravid kvinde med psykisk sygdom har tidligere mistet forældremyndigheden over et barn. Kommunen bruger § 27 til at undersøge ressourcer og belastninger i familien, herunder muligheden for støtte fra bedsteforældre og samarbejde med psykiatrien.

  • Netværksanalyse styrker forældre

    Muligheder for hjælp fra et tæt netværk bliver afdækket, så det bliver klart, at støtte via familiens ressourcer kan give barnet optimale vilkår fra starten – og tungere indsatser undgås.

Almindelige misforståelser
  • At kommunen automatisk anbringer barnet, hvis forældrene undersøges efter § 27.
  • At undersøgelsen kun fokuserer på problemer og ikke på ressourcer.
  • At forældrene altid skal give samtykke for, at undersøgelsen gennemføres.
Almindelige spørgsmål

Skal forældrene samtykke til undersøgelsen?

Undersøgelsen skal gennemføres i samarbejde med de kommende forældre så vidt muligt, men i særligt alvorlige eller komplekse sager kan kommunen være forpligtet til at handle, selv uden fuldt samtykke.

Hvem deltager i en undersøgelse efter § 27?

Ud over de kommende forældre og deres familie inddrages de relevante fagfolk, som allerede har særlig viden – fx sundhedsplejersker, socialrådgivere, læge eller psykolog.

Hvad kan konsekvensen af undersøgelsen være?

Undersøgelsen kan føre til støtteindsats under graviditeten eller umiddelbart efter fødslen; det kan også føre til anbringelse, hvis der vurderes at være alvorlig risiko for barnet.

Kan undersøgelsen udløse læge- eller psykologundersøgelse af forældrene?

Ja, hvis det vurderes nødvendigt for sagens oplysning, skal kommunen lade forældrene undersøge af læge eller psykolog.

Hvilke forhold afdækkes konkret?

Både udfordringer (fx sygdom, misbrug, social isolation) og ressourcer (fx støttende familie, stabil bolig) hos forældre, familie og netværk skal identificeres.

Relaterede paragraffer
  • § 26

    Fastsætter hvornår kommunen skal træffe afgørelse om undersøgelse af kommende forældre i alvorlige eller komplekse sager.

  • § 25

    Om nødvendige afdækninger af kommende forældres forhold før fuld undersøgelse iværksættes.

  • § 49

    Mulighed for anbringelse af ufødt barn uden forældrenes samtykke i helt særlige tilfælde.

  • § 32

    Beskriver de støttende indsatser, som kan iværksættes i forlængelse af en undersøgelse.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Få styr på juraen om støtte før fødslen.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan foregår en undersøgelse af kommende forældre?
Hvilke støtteordninger kan tilbydes før fødslen?
Kan jeg som forælder nægte en kommunal undersøgelse?