Barnets lov § 25
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 25 er et centralt led i den forebyggende indsats over for børn, der endnu ikke er født, men hvor kommunen får mistanke om, at der umiddelbart efter fødslen kan opstå behov for støtte.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Vurderer kommunalbestyrelsen på baggrund af en screening efter § 24, at der er behov for at afdække et eller flere forhold hos de kommende forældre, skal kommunalbestyrelsen foretage den nødvendige afdækning med inddragelse af de fagfolk, som allerede har viden om de kommende forældres forhold.
Stk. 2. Afdækningen efter stk. 1 gennemføres så vidt muligt i samarbejde med de kommende forældre.
Stk. 3. I forbindelse med afdækningen efter stk. 1 skal kommunalbestyrelsen vurdere, om der skal foretages en afdækning af et eller flere forhold af betydning for støttebehovet hos eventuelle børn i familien. Afdækningen kan gennemføres som én samlet afdækning for de kommende forældre og et eller flere børn i familien, dog således at der tages højde for børnenes og de kommende forældres individuelle forhold.
§ 25 er et centralt led i den forebyggende indsats over for børn, der endnu ikke er født, men hvor kommunen får mistanke om, at der umiddelbart efter fødslen kan opstå behov for støtte. Efter en screening, hvor kommunen vurderer, at ikke alle informationer er tilstrækkelige, forpligtes kommunen til at afdække de relevante forhold hos de kommende forældre. Det betyder, at kommunen – før mere indgribende undersøgelser iværksættes – systematisk skal indsamle og vurdere viden, også fra fagfolk, der allerede kender forældrenes situation. Reglen sikrer, at kommunen ikke handler på mavefornemmelser eller unødigt hurtigt griber til alvorligere indgreb. Fokus er på åbenhed og samarbejde med de kommende forældre, så retssikkerheden beskyttes, og indsatserne tager udgangspunkt i konkret viden, ikke formodninger. I praksis bruges § 25 ofte, når fx sundhedsplejersker eller andre kommunale aktører indberetter bekymringer om en gravid kvinde eller et par – her sikres både en grundig, men også retssikkerhedsmæssig forsvarlig, afklaring.
Eksempler
Sundhedsplejerske udtrykker bekymring
En sundhedsplejerske fortæller kommunen, at hun er bekymret for en gravid kvinde med psykiske problemer. Kommunen screener og afdækker forholdene ved at tale med behandlere og kvinden.
Tidligere misbrug i familien
Kommunen modtager underretning om, at en gravids partner tidligere har haft stofmisbrug. Kommunen afdækker omstændighederne sammen med relevante fagfolk og forældrene.
Inddragelse af familieafdelingen
Der opstår tvivl om de kommende forældres forældrekompetencer på grund af tidligere sager i familieafdelingen. Kommunen inddrager relevante medarbejdere for at afdække forholdene.
- •Kommunen kan iværksætte tvangsmæssige indgreb alene på baggrund af afdækningen.
- •Afdækningen betyder automatisk, at forældrene vil miste barnet eller få det anbragt.
- •Forældre inddrages aldrig i processen.
Hvem bestemmer, om en afdækning efter § 25 er nødvendig?
Det er kommunalbestyrelsen, der vurderer behovet for afdækning på baggrund af screeningen efter § 24.
Bliver forældrene altid inddraget i afdækningen?
Afdækningen skal så vidt muligt ske i samarbejde med de kommende forældre, men kan i særlige tilfælde gennemføres uden fuldt samtykke.
Kan kommunen afdække forhold om børn i familien samtidigt?
Ja, kommunen skal vurdere, om der også skal ske afdækning af forhold hos eventuelle børn i familien, og dette kan gøres samlet.
Involveres kun kommunale fagfolk?
Nej, alle fagfolk med relevant viden – også udenfor kommunen – kan inddrages.
Er det et indgreb i forældrenes frihed?
Bestemmelsen sikrer både barnets tarv og forældrenes retssikkerhed gennem samarbejde og konkret vurdering, men indebærer naturligvis et vist myndighedsindgreb.
Velkommen! Spørg trygt ind til, hvad § 25 betyder for dig.
Velkommen! Spørg trygt ind til, hvad § 25 betyder for dig.