Barnets lov § 52

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 52 pålægger kommunalbestyrelsen ansvaret for at beslutte det konkrete sted, hvor et barn eller en ung skal anbringes uden for hjemmet.

Lovtekst – § 52

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Kommunalbestyrelsen skal træffe afgørelse om valg af konkret anbringelsessted i overensstemmelse med barnets plan, jf. § 91 i denne lov, ungeplanen, jf. § 108 i denne lov, eller forbedringsforløbet, jf. §§ 13 og 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal vælge det anbringelsessted, som bedst kan imødekomme barnets eller den unges behov, herunder eventuelle behov som følge af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne hos barnet eller den unge. Kommunalbestyrelsen skal lægge vægt på anbringelsesstedets mulighed for at tilbyde nære og stabile voksenrelationer og herunder vurdere, om en anbringelse i en plejefamilie, jf. § 43, stk. 1, nr. 1-4, er mest hensigtsmæssig. Kommunalbestyrelsen skal endvidere lægge vægt på hensynet til barnets eller den unges skolegang, herunder hensynet til at undgå skoleskift, medmindre hensynet til barnets eller den unges behov taler imod dette.

Stk. 3. Har barnet eller den unge søskende, der er anbragt uden for hjemmet, skal kommunalbestyrelsen vælge samme anbringelsessted, medmindre de øvrige søskendes eller barnets eller den unges behov eller andre væsentlige forhold taler imod dette.

Stk. 4. Samtidig med valg af anbringelsessted skal kommunalbestyrelsen tage stilling til barnets eller den unges skolegang.

Stk. 5. Er anbringelsesstedet beliggende i en anden kommune end den kommune, der har truffet afgørelse om anbringelse af barnet eller den unge, skal kommunalbestyrelsen forud for anbringelsen orientere den kommune, hvor anbringelsesstedet er beliggende, om anbringelsen.

Praktisk betydning

§ 52 pålægger kommunalbestyrelsen ansvaret for at beslutte det konkrete sted, hvor et barn eller en ung skal anbringes uden for hjemmet. Dette valg skal ske på baggrund af barnets plan, ungeplanen eller – i sager om ungdomskriminalitet – et forbedringsforløb. Bestemmelsen sikrer, at anbringelsen ikke bare er en teoretisk placering, men en konkret og ansvarlig beslutning med fokus på individets behov. Historisk er valget af anbringelsessted blevet set som central, da et forkert match kan skade barnets trivsel, udvikling og fremtidsmuligheder. Paragraffen giver en rettesnor mod skønsprægede beslutninger og pålægger kommunen konkret at tage stilling til, hvor barnet bedst kan støttes, ikke mindst med blik for barnets eller den unges vanskeligheder, ønsker og planer. Den bruges ofte i praksis og kan afgøre, hvorvidt en anbringelse bliver tryg og stabil, eller om den fører til nye problemer og måske flere flytninger.

Eksempler

  • Anbringelse af søskende

    En kommune beslutter at anbringe to søskende sammen på samme børne- og ungehjem, fordi deres planer og behov er ens.

  • Skånsom skolegang

    Kommunen vælger et anbringelsessted, hvor barnet kan blive på sin nuværende skole og undgå skoleskift, ud fra barnets plan.

  • Plejefamilie frem for institution

    Barnets plan peger på behov for nære relationer. Kommunen vælger derfor plejefamilie frem for institution som anbringelsessted.

Almindelige misforståelser
  • At børn eller forældre frit kan vælge anbringelsesstedet.
  • At alle søskende altid skal placeres samme sted – der skal tages individuelle hensyn.
  • At kommunen kan vælge det nærmeste tilbud uden at vurdere barnets unikke behov.
Almindelige spørgsmål

Kan forældre bestemme, hvor deres barn anbringes?

Nej, det er kommunalbestyrelsen, der træffer afgørelse om det konkrete anbringelsessted, men forældre og barn skal inddrages.

Kan kommunen vælge et anbringelsessted uden for barnets hjemmekommune?

Ja, hvis det er bedst for barnet, men kommunen skal informere den kommune, hvor anbringelsesstedet ligger.

Skal der tages hensyn til barnets skolegang ved valg af anbringelsessted?

Ja, kommunalbestyrelsen skal lægge vægt på at undgå unødvendige skoleskift, medmindre barnets behov taler imod.

Er barnets egne ønsker bindende for kommunen?

Nej, men barnets synspunkter skal inddrages i vurderingen og vægtes i forhold til barnets bedste.

Relaterede paragraffer
Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Jeg hjælper dig med regler om anbringelser.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan bestemmes barnets anbringelsessted?
Kan et barn eller forældre klage over valg af anbringelsessted?
Skal søskende altid anbringes sammen?