Barnets lov § 37

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

Paragraf 37 giver kommunalbestyrelsen mulighed for at iværksætte visse støttende indsatser for et barn eller en ung – specifikt behandling – selv uden samtykke fra forældremyndighedsindehaveren, hvis det vurderes at være af væsentlig betydning for barnets behov for støtte.

Lovtekst – § 37

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Må det anses for at være af væsentlig betydning af hensyn til et barns eller en ungs særlige behov for støtte, kan kommunalbestyrelsen træffe afgørelse efter § 32, stk. 1, nr. 1, 3 og 5, for så vidt angår behandling af barnet eller den unge, selv om forældremyndighedsindehaveren ikke samtykker, når formålet med indsatsen skønnes at kunne opnås uanset det manglende samtykke.

Praktisk betydning

Paragraf 37 giver kommunalbestyrelsen mulighed for at iværksætte visse støttende indsatser for et barn eller en ung – specifikt behandling – selv uden samtykke fra forældremyndighedsindehaveren, hvis det vurderes at være af væsentlig betydning for barnets behov for støtte. Dette gælder kun for handlinger besluttet efter § 32, stk. 1, nr. 1 (ophold i dagtilbud mv.), nr. 3 (fast kontaktperson) og nr. 5 (behandling af barnet eller den unge). Det afgørende er, at indsatsen skønnes at kunne opnå sit formål, selvom forældrene ikke samtykker. Bestemmelsen er markant, fordi den går på tværs af normal praksis om nødvendigheden af forældresamtykke ved foranstaltninger rettet mod barnet. Bestemmelsen kan bruges i komplekse eller konfliktfyldte familiesager, hvor et barn har behov for behandling, men hvor forældremyndighedsindehaveren nægter at samarbejde – f.eks. på grund af misforståelser, benægtelse eller andre forhindringer. Paragraffen sætter barnets tarv over forældrenes ret til at sige nej og afspejler en skærpet beskyttelse af udsatte børn, hvilket historisk har været et behov i sager om omsorgssvigt eller manglende erkendelse af barnets vanskeligheder.

Eksempler

  • Behandling mod forældrenes ønske

    En 12-årig med udtalte psykiske problemer nægtes behandling af sine forældre, men kommunen vurderer, at behandling er afgørende for barnets trivsel og iværksætter støtte trods forældrenes modvilje.

  • Fast kontaktperson uden samtykke

    Kommunen tildeler en fast kontaktperson til en ung, hvis forældre modsætter sig ethvert samarbejde, fordi kontakten vurderes som væsentlig støtte.

  • Dagtilbud ved behov

    Et barn får ophold i dagtilbud trods manglende forældresamtykke, fordi kommunen konkluderer, at adgangen til dagtilbud er vigtig for barnets udvikling.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at kommunen frit kan tilsidesætte forældres ønsker – men kun meget specifikke indsatser kan ske uden samtykke, og det skal ske på et kvalificeret grundlag.
  • Flere antager fejlagtigt, at bestemmelsen kan bruges til at gennemtvinge anbringelser – det kan den ikke.
  • Det misforstås ofte, at forældrene ikke skal indgå i beslutningsprocessen, men kommunen skal normalt stadig inddrage og informere dem.
Almindelige spørgsmål

Kan kommunen virkelig træffe beslutning om behandling uden forældrenes samtykke?

Ja, men kun hvis det er af væsentlig betydning for barnet eller den unge, og kun for visse indsatser. Og kun hvis formålet stadig vurderes opnåeligt trods det manglende samtykke.

Hvilke typer støtte kan gives uden samtykke?

Uden samtykke kan kommunen beslutte dagtilbud, udpegning af fast kontaktperson og behandling, hvis betingelserne er opfyldt.

Skal forældrene informeres?

Ja, kommunen skal normalt informere forældremyndighedsindehaveren om afgørelsen og baggrunden for den.

Gælder denne regel også for anbringelse uden for hjemmet?

Nej, anbringelse kræver særskilt hjemmel og er ikke omfattet af § 37.

Kan afgørelsen påklages?

Ja, som udgangspunkt kan forældremyndighedsindehaveren og barnet eller den unge klage til Ankestyrelsen.

Relaterede paragraffer
  • § 32

    Liste over de indsatser, hvor kommunen kan træffe afgørelse uden samtykke efter § 37.

  • § 38

    Beslægtet bestemmelse om forældrepålæg og muligheder for støtte uden samtykke i visse situationer.

  • § 40

    Omhandler lægeundersøgelse ved livstruende sygdom – den kræver dog involvering af børne- og ungeudvalget.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg trygt til kommunens handlemuligheder.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan kommunen iværksætte behandling uden forældres samtykke?
Hvilke typer støtte kan gives uden forældres godkendelse?
Hvordan inddrages forældrene trods manglende samtykke?