Barnets lov § 40

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

Paragraf 40 giver børne- og ungeudvalget kompetence til at træffe afgørelse om, at et barn eller en ung skal undersøges eller behandles for en livstruende sygdom – eller for en sygdom, der kan give betydelig og varigt nedsat funktionsevne – hvis forældremyndighedsindehaveren ikke lader barnet eller den unge få den nødvendige lægehjælp.

Lovtekst – § 40

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Undlader forældremyndighedsindehaveren at lade et barn eller en ung undersøge eller behandle for en livstruende sygdom eller en sygdom, der udsætter barnet eller den unge for betydelig og varigt nedsat funktionsevne, kan børne- og ungeudvalget træffe afgørelse om at gennemføre undersøgelsen eller behandlingen.

Praktisk betydning

Paragraf 40 giver børne- og ungeudvalget kompetence til at træffe afgørelse om, at et barn eller en ung skal undersøges eller behandles for en livstruende sygdom – eller for en sygdom, der kan give betydelig og varigt nedsat funktionsevne – hvis forældremyndighedsindehaveren ikke lader barnet eller den unge få den nødvendige lægehjælp. Baggrunden er et hensyn til barnets ret til liv og sundhed, hvor samfundet kan gribe ind i forældrenes rådighed, hvis disse ikke handler til barnets bedste. Bestemmelsen er afgørende i de sjældne, men alvorlige situationer, hvor forældre eksempelvis af religiøse, ideologiske eller andre personlige grunde afviser behandling, som sundhedsmyndigheder vurderer som livsnødvendig. I praksis kræver indgreb på dette niveau stærke sundhedsfaglige indikationer og en konkret vurdering af proportionalitet, og afgørelsen træffes af det politisk uafhængige børne- og ungeudvalg, ofte efter forudgående advis fra kommunens børneafdeling eller socialforvaltning.

Eksempler

  • Afvisning af kræftbehandling

    Forældre nægter, at deres barn får livsvigtig kemobehandling for kræft. Børne- og ungeudvalget beslutter, at behandlingen skal gennemføres trods deres modstand.

  • Manglende insulin ved diabetes

    Forældre undlader at give deres barn insulin mod type 1 diabetes. Udvalget iværksætter behandling for at afværge akutte livstruende følger.

  • Afslag på operation for medfødt hjertefejl

    Forældrene afviser en nødvendig operation, som vil kunne forhindre varigt handicap. Børne- og ungeudvalget tillader indgrebet på vegne af barnet.

Almindelige misforståelser
  • Myndighederne må altid overrule forældres valg af behandling.
  • Paragraffen omfatter enhver sygdom, også lette eller midlertidige lidelser.
  • Der kan gennemføres behandling uden nogen form for sagsbehandling eller sundhedsfaglig vurdering.
Almindelige spørgsmål

Kan forældre straffes for at nægte behandling?

Paragraffen handler om tvangsgennemførelse af behandling, ikke straf – men i alvorlige tilfælde kan myndigheder også vurdere straffeansvar, f.eks. efter straffeloven.

Hvem beslutter, om behandlingen skal gennemføres?

Det er børne- og ungeudvalget, et uafhængigt udvalg, der kan træffe denne type afgørelse efter sagens behandling.

Er det kun livstruende sygdomme, der er omfattet?

Nej, det gælder også sygdomme, hvor manglende behandling vil give betydelig og varigt nedsat funktionsevne – ikke kun akut livsfare.

Kan afgørelsen ankes?

Ja, afgørelsen kan indbringes for Ankestyrelsen og eventuelt for domstolene, hvis man er uenig.

Relaterede paragraffer
  • § 140

    Garanterer gratis advokatbistand ved tvangsindgreb, som fx afgørelser efter § 40.

  • § 142

    Fastlægger at børne- og ungeudvalget træffer afgørelse om tvangsundersøgelser og behandlinger.

  • § 151

    Ankestyrelsen kan tage sager op, hvor kommunens beslutninger efter § 40 ikke følger barnets bedste.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg løs om § 40 og børns sundhed.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan myndigheder overrule forældres beslutning?
Hvordan foregår et møde i børne- og ungeudvalget?
Er samtykke altid nødvendigt ved børns behandling?