Barnets lov § 13
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 13 fastlægger regionernes ansvar for at etablere særlige sociale tilbud til børn og unge, især de mest specialiserede, som kommunerne ikke altid kan løfte alene.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Efter aftale med kommunalbestyrelserne i regionen skal regionsrådet etablere følgende tilbud:
1) Særlige dag- og klubtilbud til børn og unge med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne efter §§ 83 og 84.
2) Børne- og ungehjem for børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, jf. § 43, stk. 1, nr. 6.
3) Sikrede døgninstitutioner, særligt sikrede afdelinger og delvis lukkede afdelinger i tilknytning til sikrede døgninstitutioner, jf. § 43, stk. 1, nr. 6, og stk. 3.
4) Tilbud om behandling af børn og unge med et stofmisbrug efter § 33.
Stk. 2. Stk. 1 gælder ikke, når etablering af tilbud sker i henhold til pålæg efter § 180, stk. 1.
Stk. 3. Regionsrådet skal efter aftale med kommunalbestyrelserne i regionen medvirke til at tilvejebringe hensigtsmæssige og sikre hjælpemidler.
Stk. 4. Regionsrådet opfylder sin forpligtelse efter stk. 1 og 3 ved brug af egne tilbud og ved samarbejde med kommuner, andre regioner eller private tilbud.
Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan etablere tilbud omfattet af stk. 1 og 3.
Stk. 6. Regionsrådet kan drive børne- og ungehjem, jf. § 43, for børn og unge, som på grund af sociale eller adfærdsmæssige problemer har behov for at blive anbragt uden for hjemmet, hvis det er aftalt i henhold til § 194, stk. 2, i lov om social service.
Stk. 7. Regionsrådet kan efter anmodning fra kommunalbestyrelsen varetage kommunale driftsopgaver, der ligger i naturlig tilknytning til regionens opgaver, og hvor regionen derfor har særlige kompetencer med hensyn til opgavevaretagelsen.
§ 13 fastlægger regionernes ansvar for at etablere særlige sociale tilbud til børn og unge, især de mest specialiserede, som kommunerne ikke altid kan løfte alene. Bestemmelsen kræver et tæt samarbejde mellem regionsrådet og kommunalbestyrelserne i regionen. Regionen skal oprette blandt andet særlige dag- og klubtilbud for børn og unge med betydeligt og varigt nedsat funktionsevne, børne- og ungehjem, sikrede og særligt sikrede døgninstitutioner samt behandlingstilbud til børn og unge med stofmisbrug. § 13 præciserer, at regionsrådet både kan benytte egne institutioner og samarbejde med kommuner, andre regioner eller private udbydere. Kommunalbestyrelsen kan dog vælge selv at etablere sådanne tilbud. Regionen får desuden pålagt koncentrerede kompetencer i at tilvejebringe nødvendige hjælpemidler og i særlige tilfælde påtage sig opgaver for kommunerne, hvor regionen har ekspertisen. Regelgrundlaget understøtter decentralisering og specialisering, og giver mulighed for at dække nogle af de allermest komplekse børnesager i Danmark, hvor lokale ressourcer ikke altid er nok. Bestemmelsen har særligt betydning for børn med svære handicap, unge med massiv social problemer og børn med stofmisbrug, hvor det er nødvendigt med specialviden og ofte indgribende foranstaltninger som sikrede institutioner.
Eksempler
Sikret døgninstitution for unge
En region etablerer en sikret døgninstitution for unge under 18 år, der har begået alvorlig kriminalitet, fordi ingen enkeltkommune selv kan levere det specialiserede tilbud.
Specialklubtilbud til børn med autisme
En regionsråd samarbejder med lokale kommuner om at oprette et klubtilbud for børn med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne, fordi behovet rækker ud over kommunens egne muligheder.
Regionsrådet driver stofmisbrugscenter
En kommune anmoder regionen om at varetage behandlingsopgaven for børn og unge med stofmisbrug, da regionen har både faciliteter og den fornødne specialviden.
- •Det er kun regionen, der kan oprette disse tilbud – kommuner kan også.
- •Regionen bestemmer alt alene – der er krav om samarbejde med kommunerne.
- •Alle børn med udfordringer er målgruppe – det er især de mest specialiserede behov.
Hvem beslutter, hvilke tilbud regionen skal etablere?
Det gør regionsrådet efter aftale med kommunalbestyrelserne i regionen. Det kræver samarbejde, men regionen har forpligtelsen.
Kan en kommune oprette sine egne tilbud i stedet for at bruge regionens?
Ja, kommunalbestyrelsen kan selv etablere tilbud som nævnt i § 13 og dermed vælge ikke at benytte regionens tilbud.
Hvilke typer børn og unge er målgruppen?
Typisk børn og unge med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, eller dem med alvorlige sociale problemer, misbrug eller behov for sikrede tilbud.
Kan regionen samarbejde med private aktører?
Ja, regionen kan levere ydelser gennem egne tilbud, samarbejde med kommuner, andre regioner eller indgå aftaler med private leverandører.
Hvad hvis region og kommune ikke kan blive enige?
Typisk kræves aftale, men ved uenighed kan Social- og Boligstyrelsen – i sidste ende – pålægge etablering efter § 180.
Velkommen! Spørg trygt til regler om regionale børnetilbud.
Velkommen! Spørg trygt til regler om regionale børnetilbud.