Planloven § 5b

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 5b fastslår de grundlæggende rammer for al fysisk planlægning i kystnærhedszonen, der omfatter store dele af Danmarks åbne kyststrækninger.

Lovtekst – § 5b

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

For planlægningen i kystnærhedszonen gælder,

1) at der kun må inddrages nye arealer i byzone og planlægges for anlæg i landzone, såfremt der er en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering,

2) at der bortset fra trafikhavneanlæg og andre overordnede infrastrukturanlæg kun i ganske særlige tilfælde kan planlægges for bebyggelse og anlæg på land, som forudsætter inddragelse af arealer på søterritoriet eller særlig kystbeskyttelse,

3) at nye sommerhusområder ikke må udlægges, og at eksisterende sommerhusområder skal fastholdes til ferieformål, jf. dog stk. 4,

4) at ferie- og fritidsanlæg skal lokaliseres efter sammenhængende turistpolitiske overvejelser og kun i forbindelse med eksisterende bysamfund eller større ferie- og fritidsbebyggelser, og

5) at offentlighedens adgang til kysten skal sikres og udbygges.

1) Sommerhusgrundene skal være beliggende i sammenhængende områder, og sommerhusområderne skal placeres i tilknytning til eksisterende eller planlagte bysamfund, feriecentre eller sommerhusområder, hvor der er et turistmæssigt potentiale.

2) Den enkelte kommunalbestyrelse skal anvise, hvilke ubebyggede sommerhusgrunde i kystnærhedszonen der kan tilbageføres, så der byttes eksisterende ubebyggede sommerhusområder med nye i forholdet 1:1 i de kommuner, hvor det er muligt.

3) Offentlighedens adgang til kysten skal sikres og udbygges, således at både borgere og turister også fremadrettet kan have glæde af de åbne kyster.

4) Der kan ikke udlægges nye sommerhusgrunde inden for naturområder beskyttet af naturbeskyttelsesloven eller strandbeskyttelseslinjen eller i klitfredede områder.

5) Nye sommerhusområder skal placeres uden for områder med særlige landskabsinteresser og naturbeskyttelsesinteresser og må ikke være i strid med væsentlige nationale interesser.

6) Kommunalbestyrelserne skal i kommuneplanstrategien beskrive, hvordan de nye sommerhusgrunde kan understøtte vækst og udvikling lokalt. Som led i strategien skal kommunalbestyrelserne også gennemgå eksisterende ubebyggede sommerhusområder og vurdere, om de kan tilbageføres.

1) projektet har betydning for turisme og for tiltrækning af turister i området,

2) projektet indpasses arkitektonisk og opføres under særlig hensyntagen til den omkringliggende natur og landskabet og

3) projektet indeholder tiltag, som bidrager positivt til den omkringliggende natur og også gerne til gode naturoplevelser.

Stk. 2. Erhvervsministeren kan efter ansøgning fra kommunalbestyrelser fastsætte regler efter § 3, stk. 1 og stk. 2, 1. pkt., der fraviger stk. 1, nr. 1, og således udpege udviklingsområder i kystnærhedszonen, hvis udviklingsområderne ikke omfatter arealer med særlige natur-, miljø- og landskabsinteresser.

Stk. 3. Erhvervsministeren kan fastsætte regler om ansøgning om udviklingsområder efter stk. 2.

Stk. 4. Erhvervsministeren kan efter ansøgning fra kommunalbestyrelser fastsætte regler efter § 3, stk. 1 og stk. 2, 1. pkt., der fraviger stk. 1, nr. 3, således at kommunalbestyrelserne får mulighed for ved lokalplan at udlægge nye sommerhusområder i kystnærhedszonen inden for en ramme på højst 6.000 nye sommerhusgrunde og tilbageføre eksisterende ubebyggede sommerhusområder udlagt efter § 11 b, stk. 1, nr. 12, eller § 34, stk. 3 og 5, i kystnærhedszonen til landzone med hensyntagen til følgende:

Stk. 5. Erhvervsministeren kan fastsætte regler om ansøgning om nye sommerhusområder efter stk. 4.

Stk. 6. Erhvervsministeren kan efter ansøgning fra kommunalbestyrelser fastsætte regler efter § 3, stk. 1 og stk. 2, 1. pkt., der fraviger stk. 1, nr. 3, og som giver kommunalbestyrelserne mulighed for ved lokalplan at overføre eksisterende sommerhusområder inden for kystnærhedszonen til byzone, hvis lovens generelle kriterier for udlæg af arealer til byzone er opfyldt, jf. § 11 a.

Stk. 7. Erhvervsministeren kan fastsætte regler om ansøgning om overførsel af eksisterende sommerhusområder inden for kystnærhedszonen til byzone efter stk. 6.

Stk. 8. Erhvervsministeren kan ved udlæg af nye sommerhusområder, jf. stk. 4, fastsætte regler om rækkefølge for kommunalbestyrelsernes planlægning og om, at planlægningsmuligheden for uudnyttede områder, som er udlagt til sommerhusområde i landsplandirektiv efter stk. 4, bortfalder 4 år efter udstedelsen.

Stk. 9. Erhvervsministeren kan i særlige tilfælde meddele kommunalbestyrelsen tilladelse til planlægning og meddelelse af landzonetilladelser til konkrete projekter til nyopførelse af turismefaciliteter, der er ødelagt på grund af brand, oversvømmelse, storm el.lign., uanset stk. 1, nr. 1 og 4, og § 35, stk. 3, hvis

Praktisk betydning

§ 5b fastslår de grundlæggende rammer for al fysisk planlægning i kystnærhedszonen, der omfatter store dele af Danmarks åbne kyststrækninger. Paragraffen har til formål at beskytte de åbne kyster som nationale natur- og landskabsværdier og sikre, at udvikling kun sker, når det er nødvendigt og velbegrundet. Særligt stilles der krav om, at nye arealer kun inddrages til byzone eller anvendes til anlæg i landzone, hvis der er en klar, planlægningsmæssig eller funktionel grund til netop denne placering ved kysten. Nye sommerhusområder er udgangspunktet forbudt, og eksisterende skal fastholdes til ferieformål, ligesom ferie- og fritidsanlæg kun må placeres i tilknytning til bysamfund eller større ferieområder. Kun trafikhavne og andet overordnet infrastruktur kan undtagelsesvis udløse anden praksis. Paragraffen lægger også vægt på offentlighedens adgang til kysten, som skal sikres og udbygges. I praksis har § 5b stor betydning for kommunernes byudvikling i kystnære områder, for erhvervs- og turismeprojekter samt for bevarelsen af Danmarks karakteristiske landskaber.

Eksempler

  • Afvisning af nyt sommerhusområde ved kysten

    En kommune ønsker at etablere et nyt sommerhusområde tæt ved kysten, men får afslag, fordi det ikke er tilladt ifølge § 5b, stk. 1, nr. 3.

  • Planlægning for marina kræver særlig begrundelse

    En privat investor foreslår en marina i et kystnært område. Kommunen skal dokumentere, at placeringen ikke kan ske andetsteds og at der foreligger en særlig funktionel begrundelse.

  • Sikring af offentlighedens adgang til stranden

    I forbindelse med en ny lokalplan kræves sikring og forbedring af adgangsforhold til kysten for offentligheden.

Almindelige misforståelser
  • Man tror fejlagtigt, at det altid er muligt at bygge nye boliger eller anlæg tæt ved kysten.
  • Nogle tror, at reglerne kun gælder for offentlige projekter, men de gælder alle typer udvikling.
  • Det antages fejlagtigt, at offentlighedens adgang til kysten ikke er et juridisk krav i planlægningen.
Almindelige spørgsmål

Kan kommunen udlægge nye sommerhusområder i kystnærhedszonen?

Nej, som hovedregel er det ikke tilladt at udlægge nye sommerhusområder i kystnærhedszonen ifølge § 5b.

Hvad kræves for at kunne opføre et anlæg i kystnærhedszonen?

Der skal være en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering. Kun i ganske særlige tilfælde kan der gives tilladelse.

Er offentlighedens adgang til kysten sikret i planlægningen?

Ja, § 5b pålægger kommuner at sikre og udbygge offentlighedens adgang til kysten.

Kan eksisterende sommerhusområder ændres til f.eks. helårsboliger?

Nej, eksisterende sommerhusområder skal fastholdes til ferieformål, medmindre der gives særlig lovhjemlet dispensation.

Gælder reglerne også for større infrastrukturprojekter?

Trafikhavne og overordnede infrastrukturanlæg kan undtagelsesvis planlægges efter særlige regler, men ellers er hovedreglen restriktiv.

Relaterede paragraffer
  • § 5a

    Supplerer § 5b med yderligere restriktioner for byudvikling i kystnærhedszonen uden for udviklingsområder.

  • § 11a, stk. 1, nr. 21

    Kræver kommuneplaner tager højde for § 5b's restriktioner vedrørende kystnærhedszonen.

  • § 16, stk. 4

    Forpligter til at redegøre for visuelle og miljømæssige påvirkninger ved bebyggelse i kystnærhedszonen.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil trygt dine spørgsmål om kystplanlægning.

Foreslåede spørgsmål
Kan vi bygge nye sommerhuse ved kysten?
Hvordan sikres offentlig adgang til kysten?
Hvad kræver tilladelse til et anlæg i kystnærhedszonen?