Barnets lov § 125

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 125 fastslår et klart krav: Når der er tale om overgreb mod et barn – eller blot en mistanke herom – skal kommunalbestyrelsen benytte det børnehus, som kommunen er tilknyttet, når den børnefaglige undersøgelse iværksættes.

Lovtekst – § 125

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Når et barn eller en ung har været udsat for overgreb, eller ved mistanke herom, skal kommunalbestyrelsen til brug for den børnefaglige undersøgelse efter § 20 benytte det børnehus, som kommunen er tilknyttet, jf. § 124.

Praktisk betydning

§ 125 fastslår et klart krav: Når der er tale om overgreb mod et barn – eller blot en mistanke herom – skal kommunalbestyrelsen benytte det børnehus, som kommunen er tilknyttet, når den børnefaglige undersøgelse iværksættes. Et børnehus er et specialiseret center for støtte og undersøgelse af børn og unge, der har været ofre for vold, seksuelle eller andre grove overgreb, eller hvor der er en begrundet mistanke. Formålet er at sikre, at barnets tarv kommer i første række, ved at samle nødvendige undersøgelser, samtaler og vurderinger i trygge, børnevenlige rammer, typisk med adgang til flere relevante fagpersoner – fx socialrådgivere, børnepsykologer og politi – under ét tag. Dette skal minimere barnets belastning og risiko for at skulle gentage sin historie. Paragraffen er udtryk for en skærpet retsbeskyttelse i sager om overgreb, og reglerne har rod i kritiske erfaringer fra tidligere årtier – bl.a. mislykkede og traumatiske myndighedsforløb, hvor børn blev slæbt rundt til mange forskellige instanser, ofte uden samordning. I dag er anvendelsen af børnehuse en fast bestanddel af arbejdet med børn i overgrebssager og har karakter af et ufravigeligt krav: Kommunen MÅ ikke alene nøjes med eksisterende tilbud eller sagsopfølgning. Børnehus-kravet gælder både ved bekræftede og mistænkte overgreb.

Eksempler

  • Mistanke om seksuelt overgreb

    En pædagog har mistanke om, at en pige på 9 år har været udsat for et seksuelt overgreb. Kommunen henviser straks sagen til det regionale børnehus, hvor den børnefaglige undersøgelse påbegyndes.

  • Barn udsat for vold i hjemmet

    Efter anmeldelse om vold mod en dreng på 7 år inddrages børnehuset for at gennemføre samtale og psykologvurdering som led i undersøgelsen.

  • Skole underretter ved mistanke

    En lærer underretter kommunen om en 12-årig elevs adfærd, der vækker bekymring for mulige overgreb. Kommunen igangsætter straks brugen af børnehuset ved den børnefaglige undersøgelse.

Almindelige misforståelser
  • Kommunen kan selv vælge, om den vil bruge børnehuset.
  • Kun bekræftede overgreb omfattes – ikke mistanke.
  • Barnet skal igennem almindelig sagsbehandling før børnehuset inddrages.
Almindelige spørgsmål

Er det frivilligt for kommunen at bruge børnehuset?

Nej, det er et lovkrav. Kommunen SKAL benytte børnehuset ved overgreb eller mistanke herom, når der laves børnefaglig undersøgelse.

Hvad er formålet med at bruge børnehuset?

At samle alle relevante støtte- og undersøgelsestilbud ét sted, så barnet skånes mest muligt og får optimal hjælp.

Gælder pligten også ved blot mistanke om overgreb?

Ja. Allerede ved begrundet mistanke skal børnehuset inddrages.

Skal forældrene samtykke før barnet kommer i børnehus?

Nej, ikke nødvendigvis. Hvis barnets tarv tilsiger det, kan undersøgelse foregå uden forældres samtykke.

Hvilke fagpersoner er i børnehuset?

Børnehuset bemandes typisk af socialrådgivere, psykologer og politi, men bemandingen kan variere regionalt.

Relaterede paragraffer
  • § 124

    Definerer, at alle regioner skal tilbyde et børnehus, og at kommunerne skal være tilknyttet et sådant.

  • § 20

    Regulerer, hvornår der skal iværksættes en børnefaglig undersøgelse, herunder ved mistanke om overgreb.

  • § 23

    Regulerer særligt indgribende børnefaglige undersøgelser – for eksempel ophold på institution; § 125 refererer til børnehusingreb i overgrebssager.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil dine spørgsmål om børnehus eller overgrebssager.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår skal kommunen bruge børnehuset?
Hvordan foregår et forløb i et børnehus?
Hvilke rettigheder har barnet ved mistanke om overgreb?