Barnets lov § 152
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 152 åbner døren for, at enhver borger, fagperson eller anden, der får mistanke om, at kommunalbestyrelsen ikke har fulgt lovens krav eller ikke har prioriteret barnets eller den unges bedste i sin sagsbehandling eller afgørelser, kan underrette Ankestyrelsen.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Borgere, fagpersoner eller andre, der har grund til at antage, at kommunalbestyrelsen ikke har foretaget eller truffet de i loven foreskrevne fornødne sagsbehandlingsskridt eller afgørelser i overensstemmelse med barnets eller den unges bedste, kan underrette Ankestyrelsen. Ankestyrelsen vurderer herefter, om der er grundlag for at tage sagen op efter § 151, stk. 1.
§ 152 åbner døren for, at enhver borger, fagperson eller anden, der får mistanke om, at kommunalbestyrelsen ikke har fulgt lovens krav eller ikke har prioriteret barnets eller den unges bedste i sin sagsbehandling eller afgørelser, kan underrette Ankestyrelsen. Denne bestemmelse giver mulighed for ekstern kontrol og et nødvendigt sikkerhedsnet for barnet eller den unge, hvis kommunens håndtering svigter. Bestemmelsen danner bro til § 151, hvor Ankestyrelsen på eget initiativ kan gå ind i sagen – men her sker det som reaktion på en konkret underretning. Det er et demokratisk værn og sikrer, at ingen bliver overladt til vilkårlige eller dårligt funderede afgørelser fra myndighedernes side. Samtidig sender bestemmelsen et signal til kommunerne om, at forsømmelser ikke tåles og kan få konsekvenser. Muligheden udnyttes især, hvor der er mistanke om fejl, passivitet eller svigt – for eksempel ved sagsbehandlingsforsinkelser, manglende inddragelse af barnets perspektiv eller utilstrækkelig vurdering af behov.
Eksempler
Pædagog anmelder passiv kommune
En pædagog underretter Ankestyrelsen, fordi kommunen ikke har igangsat støtte til et barn i alvorlige sociale problemer, trods gentagne henvendelser.
Forælder oplever manglende sagsbehandling
En forælder oplever, at kommunen ikke vurderer barnets støttebehov korrekt og klager til Ankestyrelsen via § 152.
Borger undrer sig over lang sagsbehandlingstid
En borger ringer til Ankestyrelsen, fordi kommunen trækker sagen ud og ikke træffer afgørelse om hjælp til et udsat barn.
- •Man skal have fuld dokumentation for at underrette Ankestyrelsen.
- •Kun fagpersoner kan benytte bestemmelsen.
- •En underretning garanterer, at Ankestyrelsen går ind i sagen.
Hvem kan underrette Ankestyrelsen efter § 152?
Både borgere, fagpersoner og enhver anden med grund til at antage, at kommunen har undladt de fornødne sagsbehandlingsskridt eller afgørelser efter loven.
Er der krav til dokumentation for underretning?
Nej, § 152 kræver ikke dokumentation – det er nok at have en begrundet antagelse. Ankestyrelsen vurderer selv, om sagen tages op.
Skal man have prøvet at klage til kommunen først?
Nej, du kan underrette direkte til Ankestyrelsen, hvis du mener, kommunen ikke har handlet til barnets bedste eller har undladt det nødvendige.
Fører en underretning til, at Ankestyrelsen tager sagen op?
Ikke nødvendigvis. Ankestyrelsen vurderer, om der er grundlag for undersøgelse eller indgriben efter § 151.
Kan jeg være anonym ved underretning?
Som udgangspunkt kan du underrette anonymt, men Ankestyrelsen kan have brug for yderligere oplysninger, og dette kan ske under hensyn til lovgivningen.
Velkommen! Spørg frit om klagemuligheder ved fejl i børnesager.
Velkommen! Spørg frit om klagemuligheder ved fejl i børnesager.