Barnets lov § 118

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 118 forpligter kommunalbestyrelsen til, så vidt det er praktisk muligt, at sikre, at unge som har været anbragt uden for hjemmet lige op til de fylder 18 år, får mulighed for at vende tilbage til det tidligere anbringelsessted for et kort ophold, uanset om de får andre indsatser som efterværn eller udslusning.

Lovtekst – § 118

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Kommunalbestyrelsen skal, i det omfang det er muligt, sørge for, at unge, som har været anbragt uden for hjemmet efter reglerne i kapitel 5 i denne lov eller efter § 14 i lov om bekæmpelse af ungdomskriminalitet, umiddelbart inden det fyldte 18. år får mulighed for at vende tilbage til det tidligere anbringelsessted kortvarigt, uanset om der iværksættes indsatser efter § 114, stk. 1, eller § 120 i denne lov.

Praktisk betydning

§ 118 forpligter kommunalbestyrelsen til, så vidt det er praktisk muligt, at sikre, at unge som har været anbragt uden for hjemmet lige op til de fylder 18 år, får mulighed for at vende tilbage til det tidligere anbringelsessted for et kort ophold, uanset om de får andre indsatser som efterværn eller udslusning. Denne bestemmelse anerkender, at overgangen fra anbringelse til voksenliv kan være abrupt og udfordrende, og at nogle unge kan have et akut behov for tryghed eller støtte i det miljø, de kender. Paragraffen prøver dermed at mindske risikoen for svigtende netværk eller pludseligt tab af tilknytning efter anbringelsesophør. Bestemmelsen adresserer en velkendt udfordring i overgangen til voksenlivet for tidligere anbragte unge – nemlig at det ikke altid er nok med formelle efterværnstilbud; muligheden for igen at søge støtte i et velkendt miljø kan være afgørende. Der er ikke tale om et krav om permanent genanbringelse, men om en fleksibel mulighed for kortvarig støtte, for eksempel i forbindelse med kriser, praktiske udfordringer eller behov for omsorg.

Eksempler

  • Akut krise efter fraflytning

    En ung pige, der netop er flyttet ud fra en plejefamilie efter hun er fyldt 18, oplever en personlig krise. Kommunen giver hende mulighed for at opholde sig et par dage hos plejefamilien, selvom hun ikke længere er under formel anbringelse.

  • Uddannelsesstøtte

    En 19-årig tidligere anbragt ung skal begynde på en uddannelse i samme by som sit tidligere anbringelsessted. Hun får mulighed for et kortvarigt ophold hos tidligere plejefamilie for at få ro på overgangen.

  • Manglende netværk

    En ung mand, der blev anbragt på børnehjem indtil det fyldte 18. år, har ingen familie. Kommunen giver mulighed for at vende tilbage i en uge, da han mangler et netværk og støtte.

Almindelige misforståelser
  • Det er ikke et krav om fast eller gentagen genanbringelse.
  • Den unge har ikke ubetinget ret til at vende tilbage – det kræver, at det er muligt.
  • Kortvarigt ophold betyder ikke permanent bolig eller fuld anbringelse.
Almindelige spørgsmål

Er det en ret for den unge at få ophold på det tidligere anbringelsessted?

Nej. Paragraffen forpligter kommunen til at tilstræbe det, men garanterer ikke automatisk retten. Det afhænger af konkrete muligheder og forhold.

Hvor længe kan opholdet vare?

Bestemmelsen omtaler et 'kortvarigt' ophold, men sætter ikke præcis tidsramme. Det vurderes konkret i dialog mellem kommune, den unge og anbringelsesstedet.

Gælder muligheden også, hvis den unge får anden støtte?

Ja. Muligheden for et kortvarigt ophold gælder uanset om der er iværksat andre efterværnstilbud efter § 114 eller § 120.

Kan anbringelsesstedet sige nej?

Ja, anbringelsesstedet kan have praktiske eller faglige grunde til at sige nej. Kommunen skal dog gøre alt, hvad der er muligt.

Relaterede paragraffer
  • § 114

    Omhandler kommunens mulighed for at tildele efterværn og udslusning til unge efter anbringelse, som ofte hænger sammen med § 118.

  • § 120

    Omhandler opretholdelse af døgnophold i plejefamilie for unge med betydelig funktionsnedsættelse efter det fyldte 18. år.

  • § 5

    Omhandler børns og unges ret til omsorg, tryghed og inddragelse, som er centrale ved vurdering af behovet for et kortvarigt ophold.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg frit om § 118 og anbringelser.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan man vende tilbage til et tidligere anbringelsessted?
Er det kommunen eller plejefamilien, der afgør opholdet?
Gælder ordningen også hvis man får efterværn?
Barnets lov § 118 | Forklaring med eksempler