Barnets lov § 109

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 109 sikrer, at ungeplanen for udsatte unge bliver et konkret, målrettet styringsredskab for både den unge og kommunen, når der træffes beslutninger om støtte.

Lovtekst – § 109

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Ungeplanen skal tage udgangspunkt i den unges ønsker og behov og skal tage hensyn til forholdene i den konkrete sag. Ungeplanen skal indeholde konkrete mål for den unges trivsel og udvikling i overensstemmelse med det overordnede formål med støtten, jf. § 32, stk. 3. De konkrete mål skal afspejle den enkelte unges ønsker og behov og overgangen til voksenlivet, herunder med hensyn til beskæftigelse og uddannelse. Kommunalbestyrelsen skal inddrage den unge og forældrene i formuleringen af målene.

Stk. 2. Planen skal så vidt muligt udarbejdes med samtykke fra forældremyndighedsindehaveren og den unge.

Stk. 3. Ungeplanen skal tage udgangspunkt i den valgte indsats og kan tage udgangspunkt i barnets plan, jf. § 91, hvis der er udarbejdet en sådan. Er der foretaget en afdækning eller undersøgelse af den unges behov, jf. §§ 19 eller 20, skal ungeplanen desuden tage udgangspunkt i resultaterne heraf.

Stk. 4. I sager om anbringelse uden for hjemmet, jf. §§ 46 og 47, skal ungeplanen tillige angive, hvilke former for støtte der selvstændigt skal iværksættes for familien, i forbindelse med at den unge er anbragt uden for hjemmet og i tiden efter den unges hjemgivelse.

Stk. 5. Når en ung anbringes på et anbringelsessted efter § 43 eller visiteres til et behandlingstilbud for personer med et stofmisbrug efter § 33 og der er udarbejdet en ungeplan efter § 108 eller en helhedsorienteret plan efter § 110, skal relevante dele af ungeplanen eller den helhedsorienterede plan udleveres til tilbuddet.

Praktisk betydning

§ 109 sikrer, at ungeplanen for udsatte unge bliver et konkret, målrettet styringsredskab for både den unge og kommunen, når der træffes beslutninger om støtte. Planen skal tage udgangspunkt i den unges egne ønsker, behov og aktuelle situation, og målene skal adressere trivsel, udvikling og især overgangen til uddannelse og beskæftigelse. For at planen bliver realistisk og motiverende, skal den unge og forældre inddrages aktivt i formuleringen af målene. Det er altså ikke nok med et standardiseret skema: § 109 forpligter kommunen til dialog og løbende tilpasning, så planen fortsat er relevant for den unges liv. Bestemmelsen er indført som led i et politisk ønske om at styrke unges medbestemmelse og sikre, at kommunale indsatser reelt understøtter unges vej til selvstændighed, også efter et typisk vanskeligt eller turbulent ungdomsliv på kanten af systemet.

Eksempler

  • Inddragelse af ung i mål for uddannelse

    En 16-årig, der er droppet ud af 9. klasse, deltager sammen med forældre og socialrådgiver i udarbejdelse af ungeplanen. Hendes ønske om at prøve en erhvervsuddannelse følges op med konkrete mål og støtteforanstaltninger.

  • Plan for overgangen til voksenlivet

    En anbragt ung på 17 år forberedes på at skulle stå på egne ben. Ungeplanen angiver klart, hvordan han får hjælp til bolig, økonomi og job, og hvilke mål han selv vil nå.

  • Løbende justering af ungeplan

    En ung ændrer ønsker om uddannelse efter et år. Kommunen reviderer ungeplanen i tæt dialog med den unge, der nu ønsker HF frem for erhvervsuddannelse.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, ungeplanen kun er et papirarbejde uden reel betydning.
  • Nogle tror, det kun handler om uddannelse — men planen skal dække trivsel, sociale problematikker og personlige mål.
  • Det antages ofte fejlagtigt, at den unge ikke har ret til reel indflydelse.
Almindelige spørgsmål

Skal den unge selv have indflydelse på ungeplanen?

Ja, § 109 fastslår, at den unge skal inddrages aktivt i formuleringen af planens mål sammen med forældrene.

Er det et krav, at ungeplanen indeholder mål for uddannelse og job?

Ja, konkrete mål for beskæftigelse og uddannelse er udtrykkeligt nævnt for at støtte overgangen til voksenlivet.

Hvad hvis den unge ikke ønsker det kommunen foreslår?

Kommunen skal tage udgangspunkt i den unges ønsker og behov, men kan dog måtte prioritere visse samfunds- eller støttehensyn.

Gælder ungeplanen kun ved anbringelse?

Nej, ungeplanen skal udarbejdes for alle unge, der får støtte efter relevante bestemmelser, ikke kun ved anbringelser.

Kan ungeplanen løbende ændres?

Ja, planen skal løbende tilpasses, så den forbliver relevant i forhold til den unges udvikling og ønsker.

Relaterede paragraffer
  • § 108

    Angiver, hvornår der skal udarbejdes en ungeplan.

  • § 32

    Definerer det overordnede formål med støtten og indsatsmål.

  • § 91

    Handler om barnets plan, som ofte går forud for ungeplanen.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg endelig om ungeplanens betydning.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan sikrer ungeplanen, at den unge bliver hørt?
Hvornår skal kommunen revidere en ungeplan?
Hvad skal en ungeplan indeholde?