Barnets lov § 103
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 103 fastslår, at et barn eller en ung, der er anbragt uden for hjemmet, har en ubetinget ret til samvær og kontakt med både forældre og netværk, f.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 721 af 14.6.2023
Barnet eller den unge har under en anbringelse uden for hjemmet ret til samvær og kontakt med forældre og netværk, herunder søskende, bedsteforældre, øvrige familiemedlemmer og venner. Barnet eller den unge har ret til, at kommunalbestyrelsen inddrager barnets eller den unges holdning til omfang, rammer og sted for samværet m.v.
Stk. 2. Barnet eller den unge kan anmode om, at samværet alene kan finde sted med tilstedeværelse af en støtteperson til barnet eller den unge, eller om at få suspenderet samværet med forældrene eller netværket i en periode på op til 8 uger.
Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at forbindelsen mellem barnet eller den unge og forældrene og netværket holdes ved lige. Det skal ske under hensyntagen til barnets eller den unges bedste og til beskyttelsen af barnets eller den unges sundhed og udvikling og beskyttelsen af barnet eller den unge mod overgreb.
Stk. 4. Kommunalbestyrelsen skal under hensyntagen til barnets eller den unges bedste understøtte, at forældrene kan spille en positiv rolle i barnets eller den unges liv. Kommunalbestyrelsen har i den forbindelse pligt til at sikre, at forældrene får information om barnets eller den unges hverdag, og til at bidrage til et godt samarbejde mellem forældrene og anbringelsesstedet.
Stk. 5. Samvær og kontakt, der er aftalt eller fastsat efter forældreansvarsloven, opretholdes under barnets eller den unges anbringelse uden for hjemmet, men kan reguleres eller midlertidigt ophæves efter reglerne i §§ 104 og 105.
§ 103 fastslår, at et barn eller en ung, der er anbragt uden for hjemmet, har en ubetinget ret til samvær og kontakt med både forældre og netværk, f.eks. søskende, bedsteforældre og venner. Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at inddrage barnets eller den unges egne ønsker og holdninger ved fastsættelse af både omfang, rammer og sted for samvær. Der gives desuden mulighed for, at samværet kan ske med støtteperson til stede, eller helt suspenderes i op til 8 uger, hvis barnet eller den unge beder om det. Kommunen skal aktivt arbejde for at holde relationen mellem barnet og netværket i live, men altid med hensyn til barnets tarv, sikkerhed og udvikling. Også forældrene har krav på information og på at kunne bevare en positiv rolle. Samvær, der tidligere er aftalt eller fastsat, opretholdes, men kan ændres eller midlertidigt ophæves i særlige tilfælde, jævnfør §§ 104 og 105. Bestemmelsen tydeliggør balancen mellem barnets ret til netværk og hensynet til barnets sikkerhed og trivsel. Det er i praksis et centralt område, der ofte fører til konkrete klagesager og intensive sagsbehandlingsdrøftelser.
Eksempler
Samvær med støtteperson
En 14-årig anbragt pige ønsker kun at se sin far, hvis hendes faste kontaktpædagog er til stede under besøget. Kommunen imødekommer ønsket.
Suspenderet kontakt
En dreng på 16 år anmoder om at holde pause fra samvær med sine forældre i otte uger efter en konflikt. Kommunen godkender dette efter dialog.
Inddragelse af barnets holdning
En 11-årig vælger, at familiært samvær foregår hjemme hos bedsteforældrene i stedet for på institutionen. Kommunen respekterer dette valg.
- •Man tror, at forældrene altid kan bestemme samværet – men barnets stemme vejer tungt.
- •Nogle mener, at kommunen frit kan udelukke samvær uden at inddrage barnet – det er forkert.
- •Samvær kan ikke automatisk afbrydes permanent uden formel afgørelse.
Kan et barn vælge helt at undlade samvær med sine forældre under anbringelsen?
Ja, barnet eller den unge kan anmode om at suspendere samværet i op til 8 uger af gangen, men varig ophævelse kræver afgørelse fra børne- og ungeudvalget.
Hvem beslutter rammerne for samværet?
Kommunalbestyrelsen fastsætter rammerne, men skal inddrage barnets eller den unges holdning og sikre, at samværet er til barnets bedste.
Kan samvær overvåges eller foregå med støtteperson?
Ja, hvis barnet eller den unge ønsker det, kan samvær arrangeres med støtteperson til stede.
Hvad hvis samvær ikke er til barnets bedste?
Kommunen kan regulere eller suspendere samvær midlertidigt. Ved indgribende begrænsning eller ophævelse træffes afgørelsen af børne- og ungeudvalget.
Skal forældrene informeres om barnets hverdag under anbringelse?
Ja, kommunen har pligt til at sikre, at forældrene får løbende information om barnets hverdag.
Velkommen! Spørg gerne om alt vedrørende samvær og kontakt.
Velkommen! Spørg gerne om alt vedrørende samvær og kontakt.