Barnets lov § 104
Billedgenerering afventer: A caring social worker facilitating a safe and supportive meeting between a Danish child and their family, emphasizing trust and individual needs, danish context
§ 104 fastlægger kommunalbestyrelsens pligt til at tilrettelægge samvær og kontakt mellem barnet eller den unge og dennes familie og netværk med fokus på at sikre barnets eller den unges tryghed, trivsel og støttebehov.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 282
Kommunalbestyrelsen skal tilrettelægge samvær og kontakt mellem barnet eller den unge og dennes familie og netværk ud fra forholdene i den enkelte sag og under hensyntagen til barnets eller den unges tryghed, trivsel og eventuelle behov for støtte, herunder som følge af en eventuel fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Ved tilrettelæggelse af samværet og kontakten skal der lægges vægt på barnets eller den unges ønsker, jf. § 103, stk. 1 og 2, og på at understøtte, at barnet eller den unge også på længere sigt har mulighed for at skabe og bevare nære relationer til forældrene og netværket.
Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal om fornødent træffe afgørelse om omfanget og udøvelsen af samværet og kontakten og kan fastsætte nærmere vilkår for samværet og kontakten. Kommunalbestyrelsen skal foretage en konkret og individuel vurdering ud fra forholdene i den enkelte sag, herunder ud fra barnets eller den unges alder, modenhed og eventuelle funktionsnedsættelse. Ved afgørelsen skal der lægges særlig vægt på hensynet til barnet eller den unge og formålet med anbringelsen.
Stk. 3. Kommunalbestyrelsen kan med samtykke fra forældremyndighedsindehaveren og den unge, der er fyldt 15 år, træffe afgørelse om, at samværet mellem forældrene og barnet eller den unge skal støttes, ved at der er en tredje person til stede, herunder efter anmodning efter § 103, stk. 2, barnets eller den unges støtteperson.
Stk. 4. Kommunalbestyrelsen kan efter anmodning i henhold til § 103, stk. 2, træffe afgørelse om, at samvær mellem barnet eller den unge og netværket skal støttes, ved at barnets eller den unges støtteperson er til stede.
Stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan efter anmodning efter § 103, stk. 2, træffe afgørelse om at suspendere samvær mellem barnet eller den unge og forældrene eller netværket op til 8 uger.
Stk. 6. Der kan ikke efter stk. 2 træffes afgørelser, som medfører, at samvær og kontakt kun må finde sted mindre end en gang hver fjerde uge, jf. dog stk. 5. En sådan afgørelse sidestilles med en afbrydelse af forbindelsen og skal træffes af børne- og ungeudvalget efter § 105.
§ 104 fastlægger kommunalbestyrelsens pligt til at tilrettelægge samvær og kontakt mellem barnet eller den unge og dennes familie og netværk med fokus på at sikre barnets eller den unges tryghed, trivsel og støttebehov. Dette indebærer, at der skal tages individuelle hensyn til barnets eller den unges særskilte situation, herunder eventuelle fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser. Paragraffen prioriterer barnets eller den unges egne ønsker, som også omhandler ret til at oplære og bevare nære, varige relationer til både forældre og netværk, hvilket er en væsentlig anerkendelse af betydningen af social kontinuitet i barnets liv. Samtidig giver lovteksten plads til fleksibilitet, hvilket er nødvendigt, da sager inden for området ofte er komplekse og kræver en balanceret vurdering. Relaterede principafgørelser (fx Ankestyrelsens principafgørelser 89-14 og 90-14) understreger kommunernes forpligtelse til at foretage en konkret og individuel vurdering, og at tilrettelæggelsen ikke må ske uden en dyb forståelse af barnets reelle muligheder for deltagelse. Der kan dog i praksis være en risiko for, at kommunerne træffer beslutninger ud fra ressourcemæssige eller administrative hensyn, som ikke altid står i fuld proportion til barnets bedste. Lovens nuancer kan opleves som en dobbeltkantet sværd, hvor fleksibilitet fremmer tilpasning til individuelle behov, men samtidig kan føre til varierende praksis og retlig usikkerhed. Fremtidige lovændringer kunne med fordel tydeliggøre standarder for, hvordan barnets ønsker skal vægtes relativt til andre hensyn, og måske styrke krav om dokumentation af den individuelle vurdering for at øge transparens og retssikkerhed.
Eksempler
Individuel tilpasning af samvær for et barn med funktionsnedsættelse
Kommunalbestyrelsen tilrettelægger samværet således, at barnets behov for støtte pga. fysisk funktionsnedsættelse imødekommes – fx ved at sikre transportordninger og understøtte kontakt via støtteperson.
Støttet samvær til barn i en anbringelsessag
Ved fastsættelse af samvær stiller kommunen krav om tilstedeværelse af en støtteperson, hvis barnet har oplevet omsorgssvigt, for at sikre barnets tryghed under samværet med familien.
Løbende inddragelse af barnets ønsker under anbringelse
Kommunen vægter barnets udtrykte ønske om samværsfrekvens og sted højt og tilpasser kontakter løbende, så barnet støttes i at bevare relationerne til søskende og netværk.
- •At barnets eller den unges ønsker altid går forud for trygheds- og trivselsvurderinger – faktisk skal en afvejning altid foretages.
- •At kommunen kan afskære samvær helt uden nærmere sagsbehandling – afbrydelse kræver særskilt afgørelse af børne- og ungeudvalget efter § 105.
- •At samvær altid skal foregå uden støtte – loven åbner klart for støttet samvær ved behov.
Hvad betyder det, at samværet skal tilrettelægges under hensyntagen til barnets tryghed?
Det indebærer, at kommunen skal sikre, at samværet foregår på en måde, hvor barnet ikke udsættes for yderligere belastninger eller risici, fx ved at anbringe støttepersoner eller tilpasse rammerne, jf. også §§ 103 og 105.
Kan kommunen bestemme samværsstedet og hyppigheden uden barnets samtykke?
Ja, kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelser om omfang og vilkår for samvær baseret på en konkret og individuel vurdering af barnets bedste og formålet med anbringelsen, jf. § 104, stk. 2, og på grundlag af barnets alder, modenhed og eventuelle funktionsnedsættelse.
Hvordan vægtes barnets egne ønsker ved tilrettelæggelse af samvær?
Barnets ønsker skal tillægges væsentlig vægt, jf. § 103, stk. 1 og 2, og § 104, hvor der skal lægges vægt på, at barnet på længere sigt kan opretholde nære relationer, men vurderingen skal også afveje barnets tryghed og trivsel.
Hvilke muligheder har kommunen, hvis samvær vurderes skadelig for barnet?
Kommunalbestyrelsen kan træffe afgørelser om støttet eller begrænset samvær efter § 104, eller i mere alvorlige tilfælde anmode børne- og ungeudvalget om at træffe afgørelse om afbrydelse eller vilkår for samvær efter §§ 105 og 107.
Hvordan sikres kontinuitet i kontakt til familien i praksis?
Kommunen skal løbende facilitere og understøtte samvær, sikre information til forældre og være opmærksom på at bevare og udvikle barnets sociale relationer, jf. §§ 103 og 104, samt kommunens tilsynsforpligtelse efter § 156.
- Ankestyrelsens principafgørelse 89-14GældendeÅr: 2014
Kommunen var ikke berettiget til at nedsætte en borgers aktivitets- og samværstilbud fra fire dage til tre dage om ugen med begrundelsen, at borgeren kan beskæftige sig selv og har mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og deltage i botilbuddet...
Relaterede paragraffer:§ 104 - Ankestyrelsens principafgørelse 90-14GældendeÅr: 2014
Kommunen var ikke berettiget til at nedsætte en borgers tilbud om beskyttet beskæftigelse fra fire til tre dage om ugen med begrundelsen, at borgeren kan passe sig selv eller bruge sit aktivitets- og samværstilbud i et større omfang. Tilbud om beskyt...
Relaterede paragraffer:§ 103§ 104
Velkommen til din juridiske vejleder om barnets lov
Velkommen til din juridiske vejleder om barnets lov