Planloven § 43

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 43 i planloven giver kommunalbestyrelsen kompetence til aktivt at sikre, at servitutbestemmelser overholdes, når de angår forhold, som også kunne reguleres i en lokalplan.

Lovtekst – § 43

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 1157 af 11.7.2020

Kommunalbestyrelsen kan ved påbud eller forbud sikre overholdelsen af servitutbestemmelser om forhold, hvorom der kan optages bestemmelser i en lokalplan.

Praktisk betydning

§ 43 i planloven giver kommunalbestyrelsen kompetence til aktivt at sikre, at servitutbestemmelser overholdes, når de angår forhold, som også kunne reguleres i en lokalplan. Bestemmelsen er et effektivt håndhævelsesredskab for kommunen: Hvis nogen overtræder f.eks. en tinglyst servitut om bebyggelsens placering, hegn eller adgangsforhold, kan kommunen gribe ind med et påbud om at lovliggøre forholdet eller et forbud mod en ulovlig brug. Bestemmelsen får især betydning i områder uden lokalplan, hvor ældre servitutter fortsat regulerer arealanvendelse eller bebyggelse. Hermed sikrer loven, at privatretlige bestemmelser med offentlig interesse ikke lades i stikken, men faktisk håndhæves. Paragraffen anvendes vel at mærke kun på servitutter om emner, som en lokalplan kunne indeholde bestemmelser om – det vil for eksempel sige udseende, anvendelse, bebyggelsesregulering mv. Uden denne bestemmelse kunne overtrædelser risikere at stå ulovlige hen i årevis, hvis ingen privat påtaleberettiget greb ind. Samtidigt undgår kommunen at stå magtesløs over for konflikter, der har bred planmæssig eller nabomæssig betydning.

Eksempler

  • Forbud mod ulovlig skurbyggeri

    Kommunalbestyrelsen påbyder nedrivning af et skur, som er opført i strid med en tinglyst servitut om maximal bebyggelsesprocent.

  • Påbud om genplantning af hæk

    En ejer har fjernet en hæk imod en offentlig vej i strid med en servitut. Kommunen påbyder genplantning med henvisning til § 43.

  • Stop for erhvervsanvendelse

    En bolig bliver brugt til erhverv på trods af en servitut, som forbyder dette. Kommunen forbyder erhvervsbrug og kræver forholdet bragt i orden.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, kommunen altid kan håndhæve alle servitutter – det kan de ikke.
  • Nogle antager, at kommunen skal gribe ind ved enhver servitutovertrædelse, men kommunen har skøn.
  • Det er en misforståelse, at en servitut ophæves, hvis den overtrædes – § 43 handler om håndhævelse, ikke ophævelse.
Almindelige spørgsmål

Gælder § 43 for alle servitutter?

Nej, kun for servitutbestemmelser om forhold, som kan reguleres i en lokalplan, fx brug, udseende eller bebyggelse.

Må kommunen altid gribe ind?

Kommunen kan kun gribe ind, hvis servituttens indhold kan optages i en lokalplan, og hvis der er behov for at sikre offentlig interesse gennem håndhævelse.

Hvad er forskellen på privat og offentlig håndhævelse?

Privat håndhævelse kræver påtale fra en privat part, fx en grundejer. Offentlig håndhævelse i henhold til § 43 kan initieres af kommunen.

Kan kommunen benytte § 43, hvis der er en lokalplan?

Bestemmelsen retter sig typisk mod områder uden lokalplan eller hvor servitutten regulerer forhold, der ikke er omfattet af gældende lokalplan.

Er kommunens afgørelse om påbud eller forbud klageberettiget?

Ja, kommunens afgørelser kan i visse tilfælde påklages til Planklagenævnet, især hvis der opstår retlige spørgsmål.

Relaterede paragraffer
  • § 42

    Handler om kommunalbestyrelsens samtykke til pålæg af servitutter om lokalplanforhold.

  • § 44

    Undtager servitutter pålagt af offentlige myndigheder fra §§ 42 og 43.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Spørg til regler om håndhævelse af servitutter.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår kan kommunen gribe ind over for en servitutovertrædelse?
Kan jeg klage over et kommunalt forbud efter § 43?
Gælder håndhævelsen både nye og gamle servitutter?