Planloven § 16
Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context
§ 16 stiller eksplicit krav om, at enhver lokalplan skal ledsages af en redegørelse, der forklarer, hvordan planen forholder sig til kommuneplanen og anden relevant planlægning for området.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 1157 af 11.7.2020
En lokalplan skal ledsages af en redegørelse for, hvorledes planen forholder sig til kommuneplanen og øvrig planlægning for området.
Stk. 2. Redegørelsen skal angive, om lokalplanens virkeliggørelse er afhængig af tilladelser eller dispensationer fra andre myndigheder end kommunalbestyrelsen.
Stk. 3. Redegørelsen skal indeholde oplysning om, at den endelige lokalplan vil kunne danne grundlag for ekspropriation, jf. § 47, stk. 1, og de generelle betingelser herfor.
Stk. 4. I redegørelsen til lokalplanforslag for bebyggelse og anlæg i kystnærhedszonen skal der oplyses om den visuelle påvirkning af omgivelserne, og der skal ved bygningshøjder over 8,5 m anføres en begrundelse for den større højde. Herudover skal redegørelsen omfatte eventuelle andre forhold, der er væsentlige for varetagelsen af natur- og friluftsmæssige interesser.
Stk. 5. I redegørelsen til lokalplanforslag for bebyggelse og anlæg i de kystnære dele af byzonerne, der vil påvirke kysten visuelt, skal der gøres rede for påvirkningen. Såfremt bebyggelsen afviger væsentligt i højde eller volumen fra den eksisterende bebyggelse i området, skal der gives en begrundelse herfor.
Stk. 6. I redegørelsen til lokalplanforslag, der muliggør etablering af butikker, skal der gøres rede for bebyggelsens påvirkning af bymiljøet, herunder den eksisterende bebyggelse i området, friarealer og trafikale forhold.
Stk. 7. Redegørelsen til en lokalplan som nævnt i § 15 a, stk. 2, skal indeholde oplysning om, hvordan det sikres, at støjbelastningen bringes til ophør. En redegørelse, der forudsætter gennemførelse af støjdæmpende foranstaltninger på eksisterende virksomheder, skal indeholde nærmere oplysninger om grundlaget for vurderingen af de enkelte virksomheder, og oplysningerne skal så vidt muligt være tilvejebragt i dialog med virksomhederne.
Stk. 8. Redegørelsen til lokalplanforslag, der har tilknytning til indgåelse af en aftale efter § 21 b og § 21 c, skal indeholde oplysninger om, hvordan lokalplanforslagets indhold og udformning af bestemmelser har sammenhæng med aftalen.
Stk. 9. Redegørelsen til lokalplanforslag som nævnt i § 15 a, stk. 3, skal gøre rede for, hvordan planen tager højde for produktionsvirksomheder inden for erhvervsområdet, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 25. Redegørelsen skal så vidt muligt være tilvejebragt i dialog med produktionsvirksomhederne. Derudover skal redegørelsen indeholde oplysninger om støj i transformationsområdet.
Stk. 10. Redegørelsen til lokalplanforslag som nævnt i § 15 b, stk. 2, skal gøre rede for, hvordan planen tager højde for produktionsvirksomheder inden for erhvervsområdet, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 25. Redegørelsen skal så vidt muligt være tilvejebragt i dialog med produktionsvirksomhederne.
Stk. 11. Redegørelsen til lokalplanforslag som nævnt i § 15 b, stk. 4, skal gøre rede for, hvordan planen tager højde for produktionsvirksomheder inden for erhvervsområdet, jf. § 11 a, stk. 1, nr. 25. Redegørelsen skal så vidt muligt være tilvejebragt i dialog med produktionsvirksomhederne. Derudover skal redegørelsen indeholde oplysninger om lugt på det lugtbelastede areal.
§ 16 stiller eksplicit krav om, at enhver lokalplan skal ledsages af en redegørelse, der forklarer, hvordan planen forholder sig til kommuneplanen og anden relevant planlægning for området. Dette krav er fundamentalt, fordi lokalplaner ikke må optræde tilfældigt eller i strid med de overordnede rammer, som er fastlagt gennem kommuneplanen og andet regelsæt. Redegørelsen skal synliggøre, om der er overensstemmelse eller eventuelle uoverensstemmelser samt hvilke tilladelser eller dispensationer, der måtte være nødvendige for en lokalplans gennemførelse. Kravet bidrager til gennemsigtighed, forudsigelighed og retssikkerhed for både borgere, myndigheder og investorer. Især når det gælder følsomme områder med natur- og landskabsinteresser – eksempelvis kystnærhedszonen – skal redegørelsen tage højde for særlige, nationale interesser. Paragraffen er således helt central for at sikre, at lokalplanlægning ikke bliver et frit eksperiment, men derimod forankres i en større, samfundsmæssig helhed og bidrager til struktur, åbenhed og ansvar i den fysiske planlægning.
Eksempler
Byudvikling med ny boligbebyggelse
Kommunen ønsker at etablere et nyt boligområde. Redegørelsen til lokalplanen beskriver, hvordan projektet er i tråd med kommuneplanens udlæg af byzone og hvordan det håndterer lokale trafikale udfordringer.
Detailhandel nær bymidte
En lokalplan muliggør opførelse af en stor dagligvarebutik. Redegørelsen forklarer, hvordan dette matcher kommuneplanens principper for butiksplacering samt vurderer påvirkning af det eksisterende bymiljø.
Nyt byggeri ved kysten
En lokalplan foreslår bebyggelse i kystnærhedszonen. Redegørelsen belyser ikke kun forholdet til kommuneplanen, men også visuelle effekter og nødvendige tilladelser, fx fra Miljøstyrelsen.
- •Man tror, redegørelsen er et valgfrit bilag – den er et lovkrav.
- •Nogle tror, redegørelsen kun skal handle om kommuneplanen, men også anden relevant planlægning skal med.
- •Man tror, at mangelfulde redegørelser kun har små konsekvenser – i realiteten kan planens gyldighed være truet.
Skal alle lokalplaner have en redegørelse?
Ja, der er efter § 16 et ufravigeligt krav om en redegørelse for forholdet til kommuneplanen og øvrig planlægning.
Hvad sker der, hvis redegørelsen er mangelfuld?
En mangelfuld redegørelse kan føre til, at lokalplanen kan tilsidesættes eller hjemvises, da proceduren anses for væsentlig for planens gyldighed.
Hvad skal redegørelsen konkret indeholde?
Redegørelsen skal bl.a. beskrive overensstemmelse med kommuneplanen, påpege nødvendige dispensationer og vurdere samspillet med gældende love og anden planlægning.
Er der særregler for kystnære områder?
Ja, i kystnærhedszonen og for kystnære bydele gælder der udvidede krav til redegørelsens indhold om visuel påvirkning og naturmæssige forhold.
Hvordan offentliggøres redegørelsen?
Redegørelsen offentliggøres sammen med lokalplanforslaget i det landsdækkende, digitale plansystem.
- § 13 Lokalplanens formål og binding til kommuneplan
Uddyber, at lokalplaner ikke må stride mod kommuneplanen – tæt sammenhæng med redegørelseskravet.
- § 11e Kommuneplanens redegørelseskrav
Fastlægger krav til redegørelse på kommuneplanniveau, som § 16 viderefører for lokalplaner.
- § 24 Offentliggørelse af planforslag og redegørelse
Styrer offentliggørelsen af lokalplanen og den medfølgende redegørelse.
Velkommen! Stil gerne dine spørgsmål om lokalplaners redegørelser.
Velkommen! Stil gerne dine spørgsmål om lokalplaners redegørelser.