Lejeloven § 205

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

Paragraf 205 handler om, at indenrigs- og boligministeren kan overdrage sine opgaver og beføjelser efter lejeloven til en styrelse, der er oprettet under ministeriet.

Lovtekst – § 205

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 341 af 23.3.2022

Indenrigs- og boligministeren kan bemyndige en under ministeriet oprettet styrelse til at udøve de beføjelser, der i denne lov er tillagt ministeren.

Stk. 2. Indenrigs- og boligministeren kan fastsætte regler om adgangen til at påklage afgørelser, der er truffet i henhold til bemyndigelse efter stk. 1, herunder at afgørelsen ikke skal kunne indbringes for ministeren.

Praktisk betydning

Paragraf 205 handler om, at indenrigs- og boligministeren kan overdrage sine opgaver og beføjelser efter lejeloven til en styrelse, der er oprettet under ministeriet. I praksis betyder det, at det ikke altid er ministeren personligt, der træffer konkrete afgørelser eller fører tilsyn efter loven—styrelser som f.eks. Bolig- og Planstyrelsen kan få ansvaret. Ministeren har også mulighed for at fastsætte regler om klage over sådanne styrelsers afgørelser, herunder om de ikke kan påklages til ministeren selv. Dette afspejler en almindelig praksis, hvor politiske ledelser uddelegerer det daglige administrative arbejde til fagspecifikke styrelser og sikrer en klar ansvarsfordeling og effektiv forvaltning. Overdragelsen kan gøre sagsbehandlingen hurtigere og trække beslutninger tættere på det faglige miljø, men betyder også, at klagemulighederne kan begrænses politisk. Paragraffen illustrerer magtens fordeling mellem ministeren og embedsapparatet i nutidens offentlige forvaltning.

Eksempler

  • Delegation til Bolig- og Planstyrelsen

    Ministeriet beslutter, at Bolig- og Planstyrelsen afgør ansøgninger om autoriserede lejekontraktblanketter, som ellers ville ligge hos ministeren.

  • Klage over afgørelse

    En borger modtager en afgørelse fra en styrelse under ministeriet. Klagevejen er afgrænset, fordi det er bestemt, at sagen ikke kan bringes op til ministeren.

  • Regel fastsat af ministeren om delegation

    Ministeriet udbreder en bekendtgørelse der præciserer, hvordan visse opgaver efter lejeloven nu varetages af styrelsen og ikke af ministeret centralt.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, at ministeren altid selv træffer afgørelser i alle lejesager.
  • Nogle tror, at klager altid kan rettes til ministeren, uanset delegation.
  • Det antages fejlagtigt, at delegation betyder tab af politisk ansvar—det forbliver hos ministeren.
Almindelige spørgsmål

Betyder det, at ministeren ikke længere har magt over lejeloven?

Nej, ministeren beholder den overordnede magt men kan uddelegere daglige opgaver og afgørelser til en styrelse.

Kan man altid klage til ministeren over styrelsens afgørelser?

Nej, ministeren kan bestemme, at visse afgørelser ikke kan indbringes for ministeren, men skal blive stående i styrelsen.

Hvornår bruges denne bestemmelse?

Den bruges, når det er mest hensigtsmæssigt eller administrativt effektivt at lade en styrelse varetage opgaver, fremfor ministeren selv.

Er det normalt at delegation sker?

Ja, delegation fra minister til styrelser er almindeligt i dansk forvaltning for at sikre specialisering og effektivitet.

Relaterede paragraffer
  • § 206

    Omfatter ministerens bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler for beregning af bruttoetageareal—oftest noget, der uddelegeres.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil trygt dine spørgsmål om lejeloven.

Foreslåede spørgsmål
Kan ministeren nægte at tage min klage op?
Hvordan ved jeg, om min sag behandles af en styrelse?
Hvilke typer afgørelser kan delegeres fra ministeren?