Barnets lov § 68

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 68 giver børn og unge, der er fyldt 10 år, retten til selv at anmode kommunalbestyrelsen om at blive permanent anbragt uden for hjemmet efter § 67.

Lovtekst – § 68

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Et barn eller en ung, som er fyldt 10 år, har ret til at anmode kommunalbestyrelsen om at blive permanent anbragt uden for hjemmet efter § 67, stk. 1. Modtager kommunalbestyrelsen en anmodning efter 1. pkt., skal kommunalbestyrelsen vurdere, om der af hensyn til barnets eller den unges bedste skal udarbejdes en indstilling om permanent anbringelse, jf. § 67, stk. 4.

Stk. 2. Har kommunalbestyrelsen som følge af en anmodning efter stk. 1 udarbejdet en indstilling om permanent anbringelse, jf. § 67, stk. 4, kan børne- og ungeudvalget træffe afgørelse efter § 67, stk. 1, selv om barnet eller den unge har været anbragt i mindre end 3 år.

Praktisk betydning

§ 68 giver børn og unge, der er fyldt 10 år, retten til selv at anmode kommunalbestyrelsen om at blive permanent anbragt uden for hjemmet efter § 67. Det betyder, at ikke kun forældre eller myndigheder, men barnet selv aktivt kan indlede en proces mod en permanent anbringelse, hvis barnet oplever, at det er bedst for ham eller hende. Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at tage denne anmodning alvorligt og skal konkret vurdere, om det ud fra barnets eller den unges bedste skal udarbejdes en indstilling om permanent anbringelse. Bestemmelsen markerer et væsentligt skridt i retning af at styrke barnets selvbestemmelse i eget liv og sikre, at barnets perspektiv får reel vægt. Hvis kommunen vurderer, at permanent anbringelse kan være i barnets interesse, udarbejdes der en indstilling, og børne- og ungeudvalget kan træffe afgørelse om permanent anbringelse, selvom barnet eller den unge har været anbragt i mindre end tre år — det er en undtagelse fra hovedreglen i § 67. Paragraffen afspejler, at børns rettigheder til at deltage og blive hørt i væsentlige beslutninger om deres eget liv er blevet styrket betydeligt i de senere år.

Eksempler

  • Barn ønsker ikke at vende hjem

    En 12-årig, som har været anbragt i to år, anmoder kommunen om at blive boende permanent i sin plejefamilie på grund af tryghed og trivsel dér.

  • Unge tager initiativ til permanent anbringelse

    En 14-årig, der oplever ustabilitet i hjemmet, beder om at blive permanent anbragt og får vurderet sin sag uden forældrenes initiativ.

  • Særskilt vurdering pga. barnets bedste

    En 11-årig ønsker at blive permanent hos nuværende plejefamilie; kommunen laver en konkret vurdering og igangsætter indstilling.

Almindelige misforståelser
  • Man tror, at barnet automatisk bliver permanent anbragt, blot fordi det ønsker det.
  • Det antages fejlagtigt, at kun forældre eller kommunen kan tage initiativet.
  • Nogle tror, at kommunen kan ignorere barnets anmodning uden at vurdere den konkret.
Almindelige spørgsmål

Kan et barn tvinge kommunen til at anbringe det permanent, hvis det er fyldt 10 år?

Nej, barnet har ret til at anmode, men det er kommunalbestyrelsen, der vurderer, hvad der er i barnets bedste og om der skal arbejdes videre med en indstilling om permanent anbringelse.

Kan børn under 10 år benytte denne paragraf?

Nej, rettigheden til at anmode om permanent anbringelse gælder først fra det fyldte 10. år.

Er der krav om tre års anbringelse før permanent anbringelse kan besluttes, hvis barnet selv anmoder?

Normalt kræves tre års anbringelse, men hvis barnet selv anmoder, kan børne- og ungeudvalget beslutte permanent anbringelse tidligere.

Kan forældre modsætte sig en permanent anbringelse, hvis barnet ønsker det?

Forældrene kan give deres mening til kende, men beslutningen træffes på baggrund af barnets bedste, og børne- og ungeudvalget har kompetencen.

Relaterede paragraffer
  • § 67

    § 68 henviser direkte til reglerne for permanent anbringelse, som findes i § 67.

  • § 50

    § 50 beskriver regler om genbehandling af anbringelsessager og er forbundet med overgangen til permanent anbringelse.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Jeg hjælper dig med regler om permanent anbringelse.

Foreslåede spørgsmål
Hvordan kan et barn anmode om permanent anbringelse?
Hvad sker der, når barnet har sendt en anmodning?
Hvilken betydning har barnets egen mening i processen?