Barnets lov § 158
Billedgenerering afventer: A professional Danish government office with regionsraad members conducting oversight of regional child welfare facilities, emphasizing cooperation and supervision in a danish context
§ 158 fastslår, at regionsrådet fører tilsyn med de regionale tilbud, der tilbydes børn og unge med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, herunder særlige dag- og klubtilbud efter §§ 83 og 84, stk.
Kilde: www.retsinformation.dk
LOV nr 282
Regionsrådet fører tilsyn med regionalt drevne tilbud efter § 83 og § 84, stk. 1, jf. § 13.
Stk. 2. Tilsynet efter stk. 1 omfatter dog ikke tilbud, hvor en kommune eller et regionsråd har indgået en generel aftale om anvendelse af samtlige pladser i tilbuddet og om tilsyn.
Stk. 3. Regionsrådet kan delegere sin kompetence efter stk. 1 til socialtilsynet, jf. § 2 i lov om socialtilsyn.
§ 158 fastslår, at regionsrådet fører tilsyn med de regionale tilbud, der tilbydes børn og unge med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, herunder særlige dag- og klubtilbud efter §§ 83 og 84, stk. 1. Det betyder, at regionens ansvar ikke blot er driftsmæssigt men også omfatter et fagligt og organisatorisk tilsyn med kvaliteten og sikkerheden i disse specialiserede tilbud. Til forskel fra det kommunale tilsyn efter § 157, som i højere grad er driftsorienteret, skal regionsrådet sikre, at tilbuddene lever op til lovens krav og barnets behov. Det understøttes af § 13, som fastlægger, hvilke tilbud regionerne skal etablere, og peger på regional koordinering og faglig udvikling. Denne bestemmelse sikrer en central samordning af specialiserede tilbud, men lovens ordlyd siger ikke meget om kontrolmekanismer eller retrospektiv rapportering, hvilket kan efterlade uklarhed i praksis om niveau og konsekvenser af tilsynet. En praksisnær udfordring er balancen mellem behovet for specialiserede, regionale tilbud og kommunernes samarbejde i forhold til adgang og kvalitetssikring. Principafgørelse C-11-02 understøtter, at sådanne kommunale og regionale ansvarsområder må ske efter klare kriterier, herunder betalingsforhold, men belyser indirekte også behovet for klarhed i tilsynsrollerne. § 158 fungerer således som en del af den samlede kvalitetssikring for den mest specialiserede indsats til børn og unge, men kunne med fordel præciseres i forhold til samspillet mellem kommunalt og regionalt tilsyn.
Eksempler
Tilsyn med særlige dagtilbud for børn med funktionsnedsættelse
Regionsrådet fører løbende tilsyn med de særlige dagtilbud (§ 83), hvor børn med betydelig og varigt nedsat funktionsevne modtager specialiseret støtte, for at sikre kvalitet og overholdelse af gældende regler.
Koordination af tilbud mellem kommuner og region
En kommune bruger et regionalt tilbud til et barn med særlige behov. Regionen fører tilsyn for at sikre, at tilbuddet lever op til barnets plan efter § 91 og lovens faglige krav.
Opfølgning på klager over et regionalt klubtilbud
Efter modtagelse af en klage om forholdene i et regionalt klubtilbud for unge med særlige behov (§ 84, stk. 1), gennemfører regionsrådet et tilsynsbesøg for at vurdere kvaliteten af tilbuddet.
- •At kommunalbestyrelsen også fører tilsyn med regionale tilbud efter § 83 og § 84, men det er regionsrådets ansvar efter § 158.
- •At tilsynet alene omfatter økonomisk kontrol, mens det i realiteten også omfatter faglig kvalitet og opgavevaretagelse.
- •At delegation af tilsyn betyder, at regionsrådet fraskriver sig ansvaret, hvilket ikke er korrekt; ansvaret forbliver hos regionsrådet.
Hvad indebærer regionsrådets tilsyn efter § 158 konkret?
Regionsrådets tilsyn omfatter overvågning af driften, faglig kvalitet og overholdelse af lovens bestemmelser i regionale tilbud efter §§ 83 og 84, stk. 1, som er specialiserede tilbud til børn og unge med betydelig og varigt nedsat funktionsevne.
Hvordan adskiller regionsrådets tilsyn sig fra kommunernes tilsyn?
Kommunernes tilsyn (§ 157) er mere driftsorienteret og retter sig mod tilbuddenes personales forhold, bygninger og økonomi. Regionsrådets tilsyn (§ 158) fokuserer på faglig kvalitet og indhold i de regionale tilbud, der er målrettet børn og unge med særlige behov.
Kan regionsrådet delegere tilsynet efter § 158?
Ja, ligesom kommunerne kan delegere driftsorienteret tilsyn til socialtilsynet (§ 157, stk. 3), kan regionsrådet også delegere tilsynskompetencen for regionale tilbud. Dette bør dog ske med klar ansvarsfordeling.
Er der konsekvenser, hvis et regionalt tilbud ikke lever op til kravene ved tilsyn?
Lovteksten nævner ikke konkrete sanktioner i § 158, men i praksis kan manglende opfyldelse af krav føre til pålæg om forbedringer, evt. under inddragelse af Social- og Boligstyrelsen ifølge §§ 180-185.
- Ankestyrelsens principafgørelse C-11-02GældendeÅr: 2002
En kommune kunne ikke stille krav om betaling for en institutionsplads for et barn, som var ophørt i dagtilbuddet med henvisning til, at udmeldelsen ikke var foretaget i overensstemmelse med de regler kommunen havde fastsat om udmeldelse til såvel pl...
Relaterede paragraffer:§ 158§ 118
Velkommen til Barnets Lov-vejledning!
Velkommen til Barnets Lov-vejledning!