Barnets lov § 135

Billedgenerering afventer: A Danish administrative hearing about noisy dog removal, with city officials and a pet owner present, in a modern meeting room, danish context

Kort sagt

§ 135 pålægger enhver – ikke kun offentligt ansatte – en ubetinget pligt til at underrette kommunen, hvis man bliver bekendt med, at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer barnets sundhed eller udvikling i fare.

Lovtekst – § 135

Kilde: www.retsinformation.dk

LOV nr 721 af 14.6.2023

Den, der får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år fra forældrenes eller andre opdrageres side udsættes for vanrøgt eller nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer barnets eller den unges sundhed eller udvikling i fare, har pligt til at underrette kommunen.

Praktisk betydning

§ 135 pålægger enhver – ikke kun offentligt ansatte – en ubetinget pligt til at underrette kommunen, hvis man bliver bekendt med, at et barn eller en ung under 18 år udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under forhold, der bringer barnets sundhed eller udvikling i fare. Pligten gælder både over for forældres og andre opdrageres handlinger eller undladelser. Bestemmelsen afspejler det danske samfunds dybe værn om børns rettigheder og trivsel, og den danske model for tidlig indgriben, hvor alle – også privatpersoner, naboer, familiemedlemmer og bekendte – har pligt til at handle for at beskytte børn og unge mod grov omsorgssvigt eller overgreb. Denne paragraf har særlig tyngde i sager om vold, seksuelle krænkelser, grov forsømmelse eller ekstreme opdragelsesmetoder. Underretningspligten kan ikke tilsidesættes af tavshedspligt, og det er ikke frivilligt at undlade at underrette – det er et juridisk krav, hvor forsømmelse kan have alvorlige konsekvenser, både for barnet og for den, der ikke underretter.

Eksempler

  • Bekymret nabo

    En nabo bemærker, at et barn gentagne gange græder utrøsteligt, og mistænker vanrøgt. Naboen har pligt til at underrette kommunen.

  • Familieven ser tegn på vold

    En bekendt opdager blå mærker på en dreng og får at vide, at det skyldes forældrenes afstraffelse. Vedkommende er forpligtet til at underrette kommunen.

  • Institution observerer manglende omsorg

    En pædagog lægger mærke til, at et barn ofte møder beskidt og sulten op. Institutionen underretter kommunen, men også privatpersoner i samme situation har samme pligt.

Almindelige misforståelser
  • Mange tror, pligten kun gælder ansatte i det offentlige.
  • Nogle tror, man kan være ansvarsløs for at fejlbedømme – men det er tanken om at handle, der tæller.
  • En udbredt misforståelse er, at man skal have beviser for at underrette, men det er ikke nødvendigt.
Almindelige spørgsmål

Gælder underretningspligten kun for fagfolk?

Nej, § 135 gælder for alle, uanset om man er privatperson eller fagperson.

Er det nok bare at være bekymret?

Hvis du får kendskab til konkrete forhold, der kan bringe barnets sundhed eller udvikling i fare, er du forpligtet til at underrette, selvom du er i tvivl.

Kan jeg være anonym, hvis jeg underretter?

Du kan anmode om anonymitet, men kommunen skal som udgangspunkt vide, hvem der underretter. Din identitet kan dog beskyttes over for familien.

Overtræder jeg loven, hvis jeg ikke underretter?

Ja, undladelse af at underrette kan føre til kritik – og i grovere tilfælde straf – især hvis det får konsekvenser for barnet.

Hvad hvis jeg tager fejl?

Du skal underrette i god tro. Det vigtigste er at handle, hvis tvivlen er alvorlig. Kommunen vurderer herefter sagen.

Relaterede paragraffer
  • § 133

    Beskriver underretningspligten for offentligt ansatte og erhvervsrelaterede situationer.

  • § 136

    Omhandler kommunens pligt til at behandle underretninger rettidigt og systematisk.

  • § 137

    Regulerer, hvordan kommunen følger op, når den modtager en underretning.

Stil et spørgsmål om denne lov

Velkommen! Stil trygt dine spørgsmål om børns retssikkerhed.

Foreslåede spørgsmål
Hvornår skal jeg underrette kommunen efter § 135?
Hvad sker der, hvis jeg undlader at underrette?
Er jeg forpligtet, hvis jeg kun har en mistanke?
Barnets lov § 135 | Forklaring med eksempler